”Det er fremtiden”: Martin har fået topkarakter i Danmarks første grønne svendeprøve

En helt ny svendeprøve skal gøre tømrerlærlinge klogere på bæredygtigt byggeri og skubbe branchen i en grønnere retning. Ekspert roser initiativet, men advarer om greenwashing.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

Salen bryder ud i jubel, da den nyudklækkede tømrersvend Martin Sejersen får overrakt sit dugfriske svendebrev.

Et svendebrev, der er helt unikt. 

Han og hans medstuderende Frederik Thordal Pedersen har netop, som Danmarks første og eneste lærlinge, taget en såkaldt grøn svendeprøve.

Deres svendestykker adskiller sig nemlig fra de andres i valg af biobaserede materialer og grønne byggemetoder. 

For Martin Sejrsen er den grønne omstilling en mærkesag, fordi han gerne vil skabe en bedre fremtid for sig selv og sine børn. 

- Hvis jeg hver dag gik på arbejde og og byggede med materialer, der var sundhedsskadelige for mig, så ville jeg nok ikke være i den her branche, siger han.  

Og sammen med flere lærlinge kan han tage en stor del af æren for, at det grønne svendebrev er blevet en realitet, så andre nu kan følge i hans fodspor. 

Eleverne har selv gjort krav på mere grøn viden

Det var engagerede lærlinge som Martin Sejersen, der plantede tanken på uddannelsesstedet NEXT i København. 

- Eleverne er jo bekymrede for deres fremtid. Så de kan se fornuften i den grønne omstilling. Så det har i høj grad været lærlingeefterspurgt, siger Brian Westmann Hansen til TV 2 Kosmopol.

Hvad er et grønt svendebrev?

Et grønt svendebrev adskiller sig fra det traditionelle svendebrev, ved at der har været andre krav til selve svendeprøven for at kunne bestå og modtage brevet.

Det faglige udvalg havde til årets svendeprøver udformet og fået godkendt fire forskellige grønne svendeprøver, som Martin Sejersen Frederik Fjeldhø kunne trække i mellem.

Der stilles i prøverne andre krav til lærlingen, som skal bruge klimavenlige byggematerialer og -metoder.

En forudsætningen for at kunne tage prøven er, at man forud har haft den nødvendige undervisning i de nye byggemetoder og -materialer.

Brian Westmann Hansen har været medlem af det lokale faglige udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse i næsten 10 år, og han har tilmed været formand for udvalget fra 2016 til oktober 2023. 

Men i begyndelsen var han skeptisk over for de nye idéer, som lærlingene kom med: 

- Jeg var nok en af de mest konservative på det tidspunkt. Vi skulle fandeme bare gøre, som vi altid har gjort, siger han. 

Alligevel kunne Brian Westmann Hansen godt se, at de unge lærlinge havde fat i noget med deres tanker om bæredygtighed. Så det faglige udvalg begyndte at se på, om man kunne lave undervisningen mere grøn uden at ændre på bekendtgørelsen fra Børne -og Undervisningsministeriet.

- Så fra at være en idelogi og være lidt flipperagtigt, så sagde man ud fra et fornuftssynspunkt: "Der er en efterspørgsel på de her færdigheder, så selvfølgelig skal vi så også imødekomme den efterspørgsel", forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Martin Sejersen og hans mester Mikkel Sejldelin har taget TV 2 Kosmopol med ud til et sommerhus i Hundested, som er det første hus, de har bygget på baggrund af den viden, Martin Sejersen har med fra skolen.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Da det viste sig, at det faktisk var muligt at ændre på undervisningen uden at påvirke bekendtgørelsen, blev klimavenlige byggemetoder og klimavenlige biobaserede materialer implementeret som en del af undervisningen.

Det betød, at de to nyuddannede svende, Martin Sejersen og Frederik Thordal Pedersen, har gennemgået et helt uddannelsesforløb med grøn omstilling for øje.

Til sin svendeprøve byggede Martin Sejersen en valm, som er en form for tagkonstruktion, med et vindue og udvendig beklædning. Han fik bedømmelsen "antaget med sølv", som er den højest mulige.   

Byggede første hus, med nye metoder fra uddannelsen

Under sin uddannelse har Martin Sejersen været i lære ved tømrervirksomheden Wood Group.

Og her har han taget alle sine erfaringer fra skolebænken med ud på byggepladsen.

Faktisk har det resulteret i, at tømrervirksomheden nu har bygget deres første hus på baggrund af nogle af de samme metoder og materialer, som Martin Sejersen brugte i sin svendeprøve.

Og det var også Martin, der kom og plantede idéen om, at de kunne prøve at bygge på en anden måde. 

Eksempelvis kunne der i vægkonstruktionen bruges en dampbremse fremfor en dampspærre, hvilket han havde lært, gør huset langt mere åndbart. 

Byggeriet i Hundested er langt mere bæredygtigt, end noget virksomheden tidligere har bygget, og der er tænkt grøn optimering ind på alle tænkelige steder i byggeprocessen, helt ned til affaldssorteringen, fortæller Mikkel Sejldelin, der er medejer af Wood Group.

Hvis du vil vide mere om det nye byggeri, kan du se videoen herunder, hvor TV 2 Kosmopol er med Martin Sejersen og Mester Mikkel Sejldelin ude ved det nye færdigbyggede sommerhus i Hundested. Artiklen fortsætter efter videoen. 

Ekspert: Pas på greenwashing

Den grønne svendeprøve er et super godt initiativ, lyder det fra Lise Lyngfelt Molander, som er forretningschef for bæredygtighed ved Teknologisk institut.

- Inden for byggeri og industri kommer vi simpelthen til at mangle hænder, som kan bidrage til den grønne omstilling, og det kræver viden og know-how, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

Hun er dog kritisk over for, om man kan kalde det bæredygtigt. For i udgangspunktet er intet byggeri bæredygtigt, understreger hun. 

Hvad kræver det så, for at man kan kalde byggeri for bæredygtigt?

- Det er der ikke nogen byggerier, der kan kalde sig. Der er faktisk ikke nogen produkter, byggerier, services, der findes pt, der kan kalde sig bæredygtige, siger Lise Lyngfelt Molander.

Hun forklarer, at bæredygtighed ofte opfattes som en løs og uforpligtende betegnelse, hvilket også er medvirkende til, at vi har et stigende antal sager om greenwashing i Danmark.

Hvad er greenwashing?

Greenwashing er, når en virksomheds markedsføring og kommunikation om at være grøn og bæredygtig ikke stemmer overens med deres faktiske handlinger.

Det kan eksempelvis være, at virksomheder fremhæver sig selv som at værende CO2-neutrale, bæredygtige, klimavenlige og miljøvenlige uden at have den rette dokumentation.

Det kan også være, at virksomheden har taget små skridt i en mere bæredygtig retning, men via deres markedsføring vildleder forbrugeren til at tro, at produktet som helhed er bæredygtigt.

Og det er ikke kun i byggebranchen, men også fødevare-, elektronik- og tekstilbranchen, der har samme udfordring. Der er mange, som siger bæredygtighed, men de mener, at det er mere klimavenligt, forklarer hun.

Bæredygtighed baseres på en helhedsbetragtning over hele byggeriets livscyklus, fra råvareindvinding over brugsfasen, til nedrivning, bortskaffelse og recirkulering, og fra den betragtning er der altså intet byggeri, der kan dokumenteres at være bæredygtigt, mener hun.

Lise Lyngfelt Molanders anbefaling til virksomheder, der gerne vil fremhæve deres grønne og klimavenlige initiativer, er, at de i stedet beskriver helt konkret, hvad det er, de gør, som adskiller dem fra den konventionelle måde at gøre tingene på:

- Sig hvad du gør, og gør hvad du siger. Hvis du bygger i træ, så fortæl det. Hvis du også ved, hvor dit tømmer kommer fra, så fortæl det. Hvis det kommer fra de svenske skove, eller hvis du ved, at det kommer fra kontrollerede plantager. Skriv det, i stedet for at byggeriet er bæredygtigt.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Til den grønne svendeprøve byggede Martin Sejersen en valm, som er en form for tagkonstruktion, med et vindue og udvendig beklædning. Han fik bedømmelsen "antaget med sølv", som er den højest mulige.

"Det er fremtiden"

Også hos Wood Group er de faldet i fælden. 

TV 2 Kosmopol har efterfølgende foreholdt mester og medejer i Wood Group, Mikkel Sejldelin til, at de kalder deres nye byggeri for bæredygtigt, og at ordet bæredygtighed bruges på firmaets hjemmeside. 

Han siger, at de på ingen måde har haft intention om at vildlede deres kunder. De lærer stadig selv og har handlet i god tro efter bedste evner efter at have orienteret sig ved eksempelvis producenterne af deres materialer.

Han understreger, at de vil tilpasse teksterne på deres hjemmeside, nu hvor de er blevet endnu klogere.   

Wood Group er fortsat stolte over at have taget stilling til den grønne omstilling, og at de med små skridt er med til at gøre byggeri i Danmark grønnere, for de er slet ikke i tvivl om, at det er fremtiden, siger Mikkel Sejldelin. 

Fra næste år vil det være muligt for alle tømrerlærlinge på NEXT at vælge om de vil tage den traditionelle eller grønne svendeprøve. 


Link kopieret!

Seneste nyt

Ændringer på flere S-togslinjer

Foto: Jacob Espander Clemen/ TV 2 Kosmopol

Der kører lørdag eftermiddag færre S-tog på linjerne A, B og C.

Det oplyser DSB.

Ændringerne skyldes en fejl i sporet mellem Vesterport og Nørreport tidligere løradg.

- Vi begynder at indsætte  Linje B, C og A  i nævnte rækkefølge i normal plan fra klokken 14.30 og frem. Rejseplanen opdateres løbende, skriver DSB.

Link kopieret!

Togkaos til og fra lufthavnen: Flere afgange aflyst

TV 2 Kosmopols journalist, der befinder sig ved Hyllie Station i Sverige, anslår af flere hundrede mennesker venter på en bus mod København.
Foto: Mette Serup / TV 2 Kosmopol

En fejl på fjernstyringssystemet ved Københavns Lufthavn giver lørdag eftermiddag udfordringer for togtrafikken mellem netop Københavns Lufthavn og Københavns Hovedbanegård.

Det oplyser DSB.

- Togene begynder igen at køre mellem CPH Lufthavn og København H. Der vil stadig være aflysninger på strækningen, lyder meldingen kort efter klokken 15.00

Første InterCityLyntog bliver:

  • Fra CPH Lufthavn bliver InterCityLyn 63, klokken 16.26.

  • Fra København H bliver InterCityLyn 42, klokken 16.17.

DSB oplyser, at det svenske selskab SJ har sørget for busser, der "kører i pendulfart" mellem Hyllie i Sverige og Københavns Lufthavn.

TV 2 Kosmopols reporter, der befinder sig i ved Hyllie Station, fortæller, at der omkring klokken 15.30 er flere hundrede mennesker, der venter på at komme med en bus mod Danmark. Flere af de rejsende udtrykker, at de er desperate over ventetiden, fordi de skal nå flyforbindelser fra Københavns Lufthavn.

Link kopieret!

DMI lagt ned af ansøgninger til snejob med "symbolsk" løn

DMI har lukket for ansøgninger til otte ledige stillinger som snemålere, efter de på kort tid fik over 500 ansøgninger. Det skriver DMI på sin hjemmeside.

Jobbet blev slået op torsdag og kræver blandt andet, at man kan måle sne cirka ti gange om året i et bestemt område og sende resultatet til DMI.

Lønnen er et "symbolsk" beløb på 2900 kroner om året og et "tjenstligt udleveret tommelstok".

Link kopieret!

Omstridt campingplads politianmelder kommune

Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den omdiskuterede campingplads Corona Camping, der blev kendt fra tv-serien Trailerpark Danmark, har politianmeldt Køge Kommune for at fjerne tre bannere uden varsel.

Det skriver Sjællandske Nyheder, der har talt med ejerne af campingpladsen, Susanne og Michael Palskov Farnø, som også står bag anmeldelsen.

- Vi har politianmeldt kommunen for at have taget vores bannere uden varsel; det er simpelthen ikke okay, siger Susanne Palskov Farnø til mediet.

Køge Kommune oplyser til Sjællandske Nyheder, at de tre private bannere er fjernet på baggrund af en henvendelse om "ulovligt opsatte skilte på den kommunale grund".

Politianmeldelsen er den seneste udvikling i en årelang strid mellem Corona Camping og Køge Kommune, hvor den ligger.

Campingpladsen har været i vælten, fordi den gerne vil være et socialt tilholdssted for kommunens svageste, mens politikerne i Køge på den anden side vil lovliggøre pladsen i henhold til campingreglementet.

I september i år meddelte Susanne Farnø sig ind i kommunalvalgkampen, da hun satte sig i spidsen for Corona Camping Listen, hvis mål er at blive valgt ind i Køge Byråd ved kommunalvalget i 2025.

Link kopieret!

Herberger må igen i år afvise folk på jagt efter ly for kulden

Kulden er kommet og det sætter sit præg på de københavnske herberger.

Både Blå Kors og Kirkens Korshær, der driver en række herberger og væresteder melder om fulde huse og folk der bliver afvist.

Sara Spencer Kristiansen, der leder Kirkens Korshærs nødherberg i Hellig Kors Kirken fortæller, at der må trækkes lod.

På sin hjemmeside fortæller Kirkens Korshær desuden, at der igen i år tages nødovernatning i brug. Det sker blandt andet i Hellig Kors Kirken på Nørrebro i København, der åbner for overnatning, når de kirkelige aktiviteter er overstået.

- Vi trækker lod om pladserne, det er vi nødt til. Men vi gør, hvad vi kan for at hjælpe alle, vi viser dem hen til andre overnatningssteder, og vi deler også soveposer ud, som de kan få med, siger hun.

Sofie Weinreich Engell, der leder Grace, fortæller, at det kolde vejr gør det livsfarligt at sove udenfor.

Også her trækkes der lod. Grace har i alt 16 sovepladser.

Link kopieret!

Politi og beredskab rykket ud til mulig drukneulykke

Foto: Presse-fotos.dk

Nordsjællands Politi rykkede kl. 09:19 lørdag morgen ud til meldingen om en mulig drukneulykke ved Skodsborg Strandvej i Skodsborg.

Det oplyser vagtchef Flemming Hansen til TV 2 Kosmopol.

Efter mere end en times eftersøgning med blandt andet helikopter, blev aktionen afblæst.

- Det viste sig, at det bare var et paddelboard, der drev rundt i vandet. Så man kan sige, at aktionen var vellykket, siger Flemming Hansen.

Politi og beredskab forlod stranden igen omkring kl. 10:35.

Link kopieret!

Efter 13 år er det slut: Kendt restaurant konkurs

- Vi har valgt at udfase alle ikke danske ingredienser med undtagelse af gær, fordi det ikke findes dansk og økologisk, fortalte Christer Bredgaard til Sascha Yang til i marts , da OPLEV lagde vejen forbi.
Foto: Andreas Hentze Madsen, TV 2 Kosmopol

Il Buco på Islands Brygge i København ville være den mest bæredygtige restaurant i verden. Nu er drømmen brast. Det fremgår af stedet hjemmeside.

- Vi har lukket dørene for sidste gang. Jeg vil for altid være taknemmelig for de sidste 13 år, skriver Il Bucos ejer, Christer Bredgaard og fortsætter:

- Jeg håber, du vil se dette som en dvale i stedet for en lukning, og jeg tror på, at vi vil mødes igen i nye rammer.

Avisen Amagerliv har set nærmere på restaurantens seneste regnskab, der viser, at steder har kæmpet med et stort økonomisk underskud.

- Regnskabet viser, at virksomheden trådte ind i 2024 med et resultat før skat på minus 2,3 millioner kroner, skriver Amagerliv.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google