I folkeskolen blev hun drillet - nu ringer bookere fra hele verden

Madison Marley er Danmarks yngste kvindelige wrestler. Hun er lige nu ved at etablere sig på den helt store internationale scene.

En flækket tand og et blåt øje var blandt de souvenirs, 16-årige Ea Constance Jo Heede havde med sig hjem en forårsdag i april fra Oslo.

Det kan lyde voldsomt, men for den unge gymnasieelev fra Søborg, er det en risiko, hver gang hun træder ind i en wrestlingring.   

En del af gamet, om man vil. Når man tørner sammen i et nøje planlagt slagsmål med Nordens største kvindelige wrestler Aliss Ink aka 'The Scandinavian Dragon'.

quote Wrestling er i den grad farligt. Der er altid en risiko, når man træder ind i ringen.

Ea Constance Jo Heede

Selvom en wrestlingkamp er bestemt på forhånd, og de fleste bevægelser er aftalt, kan det ske, at en improviseret arm eller et knæ kan ramme i en forkert højde.

Og det kan altså give knubs, forklarer det unge talent, som også går under navnet Madison Marley - tidligere Madison Morgan:

- Wrestling er i den grad farligt. Der er altid en risiko, når man træder ind i ringen, for at komme til skade, siger hun.

- Sådan er det, det sker, men det kan jo også ske i andre sportsgrene.

Herunder kan du se Eas venstre blå øje og den flækkede tand før og efter tandlægebesøg.

Blev drillet i folkeskolen

Vilde wrestling-videoer dukkede op på Ea Constance Jo Heedes sociale medier, da hun som ung teenager scrollede på sin telefon.

Og den dengang 12-årige pige blev dybt fascineret af hele universet med de flamboyante og hårdslående karakterer. 

Inden længe startede hun selv til wrestling ved Copenhagen Championship Wrestling (CCW), som ikke længere eksisterer. 

I dag træner hun ved Nordic Elite Wrestling, som blev etableret i 2021.

Men ingen af klassekammeraterne forstod den nyfundne interesse, og faktisk begyndte de andre børn i skolen at drille hende med hendes stærkt voksende passion.

Det stoppede dog ikke Ea fra at følge sin nye drøm:

- Grunden til, at jeg fortsatte, selvom folk drillede mig, var fordi jeg virkelig begyndte at brænde for den her drøm. Det var det fedeste, jeg nogensinde havde set.

Pro Wrestling - reglerne

Pro Wrestling er en form for kampsports- og stuntshow - med mange fysisk krævende stunts, og hvor to eller flere modstandere bekæmper hinanden i en wrestling-ring.

Udover vilde og imponerende tricks lægges der i pro-wrestling også stor vægt på de optrædendes skuespil og fremvisning af følelser.

Traditionelt er det meste af kampen aftalt på forhånd. Ea Constance Jo Heede fortæller, at i hendes shows er cirka 60 procent aftalt og 40 procent improvisation.

Også vinderen er aftalt med bookeren på forhånd og kan kåres på flere måder.

  1. Pinfall - Vinderen kåres ved at den tabende wrestlers skuldre holdes nede i tre sekunder og bliver talt ud af dommeren, som slår tre gange i gulvet. Sådan afgøres de fleste kampe i dag.

  2. Knock out - Hvis en wrestler er slået ud i sådan grad, at dommeren kan løfte hånden op tre gange i træk, og wrestleren ikke har kræfter til at holde hånden oppe alle tre gange, taber wrestleren.

  3. Give op - En wrestler kan selv banke i gulvet tre gange for at melde sig selv ud.

Dommeren kan også vælge at diskvalificere en wrestler, men I praksis bliver reglerne tit brudt, uden at det fører til en diskvalifikation. Det kan skyldes at dommeren bliver distraheret og derfor ikke ser, hvad der foregår.

Årsager til diskvalifikation kan være:

  1. Ulovlige greb - Hvis wrestleren river i håret, kvæler eller bider modstanderen, eller slår med en knyttet næve. Hvis ikke wrestleren stopper grebet inden dommeren når til fem, bliver vedkommende diskvalificeret.

  2. Angreb mod modstanderens øjne.

  3. Slag med en ulovlig genstand.

  4. Spark i skridtet.

  5. Wrestleren rør ved dommeren.

På engelsk kan wrestling også referere til, hvad der på dansk kaldes brydning, derfor bruges Pro Wrestling blandt andet for at adskille de to.

I denne artikel er det udelukkende Pro Wrestling, der refereres til.

Heldigvis stoppede drillerierne, da hun blev et mere etableret wrestlingnavn.  

Da hun startede i gymnasiet, oplevede hun, at folk udviste en større respekt, og tilmed syntes, det var sejt, at hun var wrestler.

Foruden Ea Constance Jo Heedes talent, kan den nylige begejstring også tilskrives, at interessen for wrestling er eksploderet i Danmark i de senere år. 

Det oplever både wrestlingbookere og eksperter. 

Før showstart gennemgår Ea Constance Jo Heede og hendes modstander Elliot Berg Andersen dagens kamp. De udfører ingen tricks forud for showet, da det tager for hårdt på deres kroppe.
Før showstart gennemgår Ea Constance Jo Heede og hendes modstander Elliot Berg Andersen dagens kamp. De udfører ingen tricks forud for showet, da det tager for hårdt på deres kroppe.
Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Wrestling alle vegne

Distortion havde wrestling på programmet, Roskilde Festival havde det samme, og senest kunne du også opleve et stramt koreograferet show fyldt med vold og store følelser under Copenhagen Pride Week.

Du har muligvis også selv lagt mærke til, at wrestling dukker op flere og flere steder - også på plakater i gadebilledet og på dine sociale medier.

I mange år har Pro Wrestling været et kæmpe fænomen i USA, men blot en nichesport for de mest dedikerede nørder i Danmark.

Noget kan dog tyde på, at det er ved at ændre sig. 

Antallet af mennesker, der køber billet til shows udelukkende med wrestling, har været i kæmpe vækst i de seneste år.  

Det bekræfter flere af dem, som har fulgt dansk Pro Wrestling i årevis. 

Dansk Pro Wrestling - tidslinjen

  • Pro Wrestling opstod i USA op gennem 70'erne, og bærer i starten præg af en karnevals-stemning.

  • I 80'erne bryder opvisningssporten for alvor igennem på internationalt plan med World Wrestling Federation (WWF), som i dag hedder World Wrestling Entertainment(WWE), og er verdens største wrestling-promoter.

  • Gennembruddet betyder, at wrestling nu bliver vist på satellit-tv, som også når til Danmark, og der opstår en lille opmærksomhed på sporten i Danmark.

  • I 90'erne bliver danskerne bekendt med Asbjørn Riis, som det første store danske wrestling-navn.

  • Han har været på wrestlingskole i USA, og kommer hjem og afholder wrestling-begivenheder i Danmark, og er også flere gange i dansk fjernsyn.

  • I 00'erne er der nogle græsrødder, der starter det første danske forbund, der i dag hedder Dansk Pro Wrestling.

  • De får den første egentlige wrestling-ring til Danmark fra Tyskland og afholder det første officielle show i 2005.

  • Man kan følge græsrødderne i DR-serien Blod, Sved og Springskaller fra 2007, hvor realitystjernen Sidney Lee også havde sin debut på dansk tv.

  • I 2010'erne bliver wrestling i Danmark mere og mere etableret, og antallet af pro-wrestlere og shows stiger i takt med sociale mediers udbredelse.

  • Bodyslam! bliver oprettet i 2015. Det er i dag Danmarks største arrangør af live-wrestling. I starten arrangerede Bodyslam! cirka 4 shows om året for en mindre fanskare, men det skulle snart ændre sig.

  • I 2020'erne får wrestling for alvor fat i danskerne, og særligt efter corona-epidemien oplever arrangørerne en kæmpe efterspørgsel på deres shows.

  • I 2021 kommer også den københavnerbaserede wrestling-promoter 'Nordic Wrestling Elite' på banen med stor succes.

  • Wrestling har nu fået en helt ny statusmarkør, fortæller wrestlingekspert, Peter T. Aagaard.

  • Det er blandt andet blevet sejt og trendy at dele på sine sociale medier, at man er publikum til en wrestlingkamp.

Pumpehuset er et af de steder, som de seneste år har udsolgte wrestlingshows weekend efter weekend. 

Bag disse shows står Danmarks største wrestling-promoter-virksomhed 'Bodyslam!'

Og Kristian Buus Nielsen, som står bag 'Bodyslam!' tilskriver især den øgede interesse en større tilgængelighed: 

- Da jeg var ung og skulle se wrestling, skulle man være heldig og snuble over det på et eller andet underligt tidspunkt, på en eller anden underlig kabel-tv kanal. Nu kan du nemt finde det på TikTok eller YouTube. Der er så mange muligheder for at se det, som ikke har været der før, siger han og tilføjer, at han selv og 'Bodyslam!' selvfølgelig også har en del af æren. 

I wrestling er der normalt en god og ond karakter. Derfor hepper publikum på Madison Marley (Ea) og buher ad Gabriel Faust (Elliot).
I wrestling er der normalt en god og ond karakter. Derfor hepper publikum på Madison Marley (Ea) og buher ad Gabriel Faust (Elliot).
Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Fra nørdet til sejt

Interessen for wrestling-shows i Danmark eksploderede for alvor efter Corona-epidemien, hvor en global nedlukning tilsyneladende fik isolerede danskere til at hungre efter oplevelser ude i den virkelige verden. 

Samtlige wrestlingshows i Pumpehuset har i hvert fald været udsolgt lige siden, fortæller Kristian Buus Nielsen. 

Pro Wrestling-ekspert Peter T. Aagaard bekræfter, at han også oplevede en øget interesse efter Corona-pandemien.

Der er både kommet en større skare af de helt hardcore fans, som kommer ind for at heppe på helt specifikke wrestlere.  

Men fænomenet har også formået at holde sit momentum, fordi det også er blevet en identitetsmarkør blandt unge københavnere, fortæller han:

- Jeg tror, at det er dem, som i gamle dage ville være gået til fester i Kødbyen. Som i højere grad nu synes, at det her er spændende: 

Fordi hvis du poster billeder fra et wrestlingshow, indikerer du, at du er en, som skiller sig ud fra mængden, og ikke gør det, alle de andre gør, forklarer han: 

- Det skal være noget anderledes, og noget der skiller sig lidt ud. Vi har set en selfie med en, der står og spiller bas oppe på en scene, men det ser sgu lidt sejere ud, at du har taget et selfie, hvor der står en, som er ved at blive smasket oppe på toprebet. 

Det er arrangøren, der på forhånd har besluttet, at det er Madison Marley, der skal vinde dagens kamp. Kristian Buus Nielsen, som er dommer under kampen, er også arrangør for eventet under navnet 'Bodyslam!'.
Det er arrangøren, der på forhånd har besluttet, at det er Madison Marley, der skal vinde dagens kamp. Kristian Buus Nielsen, som er dommer under kampen, er også arrangør for eventet under navnet 'Bodyslam!'.
Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Formand for foreningen 'Nordic Elite Wrestling' Martin Sedolf, bakker ligeledes op om, at det især er unge og festglade mennesker, de oplever tager til wrestling.

 Deres shows er for mange vennegrupper blevet en form for opvarmning før byturen: 

- Vi kan tydeligt se, at de folk, vi sælger rigtig mange billetter til, er typisk folk fra start 20'erne og så op til omkring 34. Det betyder ikke, at der ikke er folk, der er yngre eller ældre, men det er hovedsageligt et festpublikum: 

- Man kan komme til et af vores wrestlingshows, komme op i stemning, få drukket nogle øl, have det sindssygt sjovt, og så kan man gå i byen bagefter.

Hvilket adskiller sig fra USA, hvor tal fra Wrestlenomics viser, at den gennemsnitlige wrestlingfan er over 50. 

Kan blive en verdensstjerne

På mange måder kan man altså sige, at 16-årige Ea Constance Jo Heedes, er vokset op midt i en storhedstid for dansk wrestling. 

I et momentum efter coronanedlukningen med stadig flere shows for folket. Og det seneste år har Madison Marleys karriere for alvor taget et kvantespring, ifølge hende selv.  

Hun har blandt andet optrådt til to rekordshows for Nordic Elite Wrestling. 

Først da hun i september 2023 optrådte i Amager Bio foran 850 mennesker til det størst sælgende Wrestling show i Nordens historie. 

Spørg Os - Afstemning

_

Og senere da hun performede foran 5000+ mennesker til Roskilde Festival 2024, som i følge Nordic Elite Wrestling er det størst besøgte wrestling event i Nordens historie.

Hun mærker nu også en stigende interesse fra udlandet, og hun er allerede blevet introduceret i fem lande udover Danmark. Norge, Finland, Østrig, Sverige og Italien.

Ea Constance Jo Heede har stadig store drømme for sin karriere og sin karakter Madison Marley.

Den ultimative drøm for Ea er at blive en del World Wrestling Entertainment (WWE), som er verdens største virksomhed for promovering af wrestling, som blandt andet afholder verdens største wrestlingevent 'Wrestlemania'.

Og det mener Kristian Buus ikke er nogen urealistisk drøm, som den danske wrestling scene ser ud i dag:

- For ti år siden, så var det måske meget fjernt, at der var nogle danskere, der kunne komme til udlandet og wrestle. Og få de store kontrakter og komme på tv og alt det der. I 2024 er det pludselig ikke nær så fjernt, siger han.

Du kan møde Ea Constance Jo Heede i karakter som Madison Marley i videoen her:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik