Nyt udspil sløjfer tilskud: Her mister gymnasium en halv million kroner

Flere udkantsgymnasier står til at miste en halv million kroner årligt i det nye finanslovsudspil.

Frederiksværk Gymnasium går en stram økonomi i møde. 

I hvert fald hvis regeringens finanslovsudspil bliver til virkelighed. 

I udspillet har regeringen barberet flere millioner kroner af det såkaldte udkantstilskud, der hjælper landets mindste gymnasiale uddannelser med at få økonomien til at gå op. 

Udkantstilskuddet har siden 2019 været midlertidigt forhøjet, men det vil ifølge finanslovsudspillet været slut i 2024.

Det betyder, at Frederiksværk Gymnasium - ligesom de resterende 30 udkantsgymnasier i Danmark - står til at miste en halv million kroner årligt. 

- Helt grundlæggende stiller man udkantsskolerne dårligt samtidig med, at man fra politisk side har slået på, at man vil støtte skolerne i udkanten, siger Peter Brink Thomsen, rektor på Frederiksværk Gymnasium, til TV 2 Kosmopol: 

- Det er enormt ærgerligt og bekymrende. 

Også Gymnasieskolernes Lærerforening forholder sig kritisk til de færre midler i finanslovsudspillet. 

- Jeg må desværre konstatere, at der ikke er overensstemmelse mellem det, regeringen siger, og det, den gør. Provinsen er ikke prioriteret sådan, som regeringen gerne vil sole sig i. De afsatte puljer gemmer på besparelser på små gymnasier og VUC. Det er under al kritik, og GL vil presse kraftigt på for at få taget besparelserne af bordet, udtaler formand Tomas Kepler i en pressemeddelelse. 

Underskud i vente

Rektor Peter Brink Thomsen har godt kunnet mærke, at regeringen har haft særligt fokus på at styrke erhvervsuddannelserne, og derfor turde Frederiksværk Gymnasium ikke budgettere med den halve million i 2024, fortæller han. 

- Før sommerferien tog vi beslutningen om at pille tilskuddet ud af vores budgetestimat, da vi godt kunne se, at det kunne komme i fare på grund af det store fokus på erhvervsområdet, siger han: 

- Så lige nu er jeg rigtig glad for, at vi tog det forbehold, men det er ikke fordi, jeg synes, det er sjovt. 

De har i stedet fået budgettet i 2024 til at gå op gennem det højere elevtal, de lige nu har sammenlignet med tidligere år, og ved hjælp af lavere energiudgifter, end de tidligere har budgetteret med. 

quote Det betyder alt at have en lokal skole, det er utrolig vigtigt for en bys omdømme og syn på sig selv

Peter Brink Thomsen, rektor på Frederiksværk Gymnasium

Men i 2025 falder hammeren. 

Her ved rektoren endnu ikke, hvordan skolen skal få pengene til at løbe rundt. 

- Med de tal, vi kender nu, kigger vi ind i et underskud i 2025. Det er ikke katastrofalt, men da vi ikke har så mange unge i kommunen, er det da bekymrende, siger Peter Brink Thomsen: 

- Så skal vi ud at kæmpe om de elever, der vælger andre gymnasiale uddannelser. 

Langt de fleste af eleverne på Frederiksværk Gymnasium bor i Halsnæs Kommune, fortæller han.

Mange elever har søskende eller forældre, der også har gået på skolen, da det er den eneste gymnasiale uddannelse i kommunen. Ellers ligger det nærmeste gymnasium i Hillerød, fortæller rektoren. 

- Det betyder alt at have en lokal skole, det er utrolig vigtigt for en bys omdømme og syn på sig selv, siger han: 

- Og med mindre man synes, at gymnasier skal være rene fabrikker med tusindvis af elever, er det vigtigt, at der er gymnasiale tilbud mere lokalt. 

Skyder sig selv i foden

Marlene Harpsøe, der er uddannelsesordfører hos Danmarksdemokraterne, er "rigtig ked af", at regeringen i deres nye finanslovsudspil mindsker tilskuddene til de små udkantsgymnasier. 

- Det er vigtigt, at det er muligt at tage en ungdomsuddannelse tæt på hjem. At tage toget til Hillerød er for mange en rigtig lang tur, og det kan være afgørende for, om man overhovedet får taget en uddannelse, siger hun til TV 2 Kosmopol: 

- Derfor er det afgørende, at de kan få økonomien til at løbe rundt, også i områder, hvor der måske ikke er så mange unge mennesker til at gå på gymnasierne. 

Men hvis gymnasierne ikke har så mange elever og ikke kan løbe rundt uden et økonomisk tilskud, er det så ikke naturligt, hvis de må lukke?

- Det ville være at skyde sig selv i foden, hvis der ikke længere var et gymnasium i Frederiksværk. Det er den lokale ungdomsuddannelse, der gør, at unge får en videre uddannelse, siger hun. 

Marlene Harpsøe og resten af Danmarksdemokraterne vil derfor tage sagen med videre til finanslovsforhandlingerne. 

Ikke noget nyt

Ifølge Venstres politisk ordfører på Christiansborg, Morten Dahlin, er det vigtigt for regeringen, at det er muligt at drive gode uddannelser i hele Danmark. Netop derfor er det "almindelige udkantstilskud" videreført i det nye finanslovsudspil, fortæller han. 

- Det er et udkantstilskud, der hele tiden har været midlertidigt, som ikke bliver videreført, så det er der ikke noget nyt i, understreger han over for TV 2 Kosmopol. 

Flere gymnasier fortæller, at det manglende tilskud vil få økonomiske konsekvenser. Hvordan forholder du dig til det?

- For Venstre er det meget vigtigt, at der er gode uddannelsestilbud i hele landet, og det er vigtigt for os, at der er et solidt, økonomisk grundlag i Udkantsdanmark, siger Morten Dahlin.

Men ifølge Gymnasieskolernes Lærerforening er det tom snak, når man samtidig fjerner et nødvendigt tilskud til gymnasierne uden for de store byer.

- Jeg må desværre konstatere, at der ikke er overensstemmelse mellem det, regeringen siger, og det, den gør. Provinsen er ikke prioriteret sådan, som regeringen gerne vil sole sig i. De afsatte puljer gemmer på besparelser på små gymnasier og VUC. Det er under al kritik, og GL vil presse kraftigt på for at få taget besparelserne af bordet, udtaler formand Tomas Kepler i en pressemeddelelse. 

Ifølge Morten Dahlin er Venstre "meget villige til at se på hvilken økonomi, der skal til for at gymnasierne kan overleve."

- Vi lytter til de gymnasier og partier, der måtte have forslag ved finanslovsforhandlingerne, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik