Hver femte i Helsingør stoler ikke på politiet: "Utrolig svært at forklare"
Andelen af borgere i Helsingør, der har tillid til politiet, er faldet med knap ti procentpoint på et år. Nordsjællands Politi kender ikke årsagen.
Tilliden til politiet er styrtdykket i Helsingør Kommune.
Andelen af borgere, der stoler på, at politiet vil hjælpe dem i nød, er faldet fra 88,8 procent til 79,6 procent på blot et år.
Det viser Justitsministeriets tryghedsundersøgelse.
Ifølge undersøgelsen har hver femte borger i Helsingør Kommune ikke tillid til, at politiet vil hjælpe dem, hvis de får brug for det.
- Det er utrolig svært at forklare, hvad det skyldes, siger Svend Foldager, politiinspektør hos Nordsjællands Politi, til TV 2 Kosmopol.
Overordnet tilfredse
På landsplan har 86,7 procent af borgerne tillid til, at politiet vil hjælpe dem, hvis de får brug for det.
Et tal, som Rigspolitiet er stærkt tilfredse med.
- Det er helt afgørende for os i politiet, at borgerne har tillid til, at vi kommer og hjælper, når de har brug for os. Dialogen med borgerne og tilliden mellem dem og os er en hjørnesten i vores arbejde. Og tilliden kommer ikke af sig selv, det kan vi se i adskillige andre lande. Derfor glæder undersøgelsens resultater mig også meget, lyder det fra rigspolitichef Thorkild Fogde i en pressemeddelelse.
Helsingør Kommune stikker ud i forhold til det generelle billede i Nordsjællands Politikreds. Her er det 83,7 procent af borgerne, der stoler på politiet. Det er den næstlaveste andel i hele Danmark.
- Vi kan konstatere, at tallene for Nordsjællands Politi overordnet set er tilfredsstillende. Det kunne selvfølgelig godt have været højere, men det ligger meget fint. Og så er der enkelte kommuner, der falder ud, siger Svend Foldager.
Svært at finde forklaring
Han fortæller, at Nordsjællands Politi har kigget på, hvad der har været af hændelser i blandt andet Helsingør i den periode, undersøgelsen er blevet foretaget, i deres søgen efter en mulig forklaring. Men det har ikke været muligt at finde en sammenhæng, fortæller han.
De har også kigget på, om udviklingen kan skyldes indbrudsraten. Ifølge Videncentret Bolius er Helsingør på femtepladsen over kommuner med flest indbrud - måske føler borgerne ikke, at de får den rette hjælp af politiet dér?
- Men vi rykker ud til rundt regnet alle indbrud i privatbeboelse, så der er ingen grund til ikke at have tillid til, at politiet rykker ud i hvert fald. Så kan det selvfølgelig være en tillid i forhold til, om man føler, at det bliver opklaret. Men det er rent gætteri, siger Svend Foldager.
Skal drøftes med kommunen
Politidirektør Mogens Henriksen nævner i en pressemeddelelse, at de er "særdeles opmærksomme" på den lavere tillid til politiet i Helsingør.
- I Helsingør har vi gennem længere tid set et natteliv, som udviklede sig i en kedelig retning med for meget utryghed og uro. Derfor etablerede vi i november sidste år en såkaldt nattelivszone, som skal medvirke til at øge trygheden for det store flertal, som gerne vil have en fredelig og festlig aften i byen, siger han:
- I den forbindelse inviterede vi til et samarbejde med Helsingør Kommune og andre lokale aktører om, hvordan vi kan skabe større tryghed og tillid i byen. Vi vil nu analysere tallene og drøfte, hvordan vi kan få vendt udviklingen i den rigtige retning.
Politiinspektør Svend Foldager fortæller, at en mulig forklaring kan være, at nogen i forbindelse med nattelivszonen ikke føler, at politiet har været tilstrækkeligt til stede.
- Jeg ved det ikke, men det kunne være en mulig forklaring, siger han og understreger, at det er en af de ting, de nu skal drøfte med kommunen.
Se listen: Så mange stoler på politiet i din kommune
Albertslund Kommune: 88,3 %
Allerød Kommune: 87,4 %
Ballerup Kommune: 81,4 %
Brøndby Kommune: 84,0 %
Dragør Kommune: 89,6 %
Egedal Kommune: 85,9 %
Fredensborg Kommune: 82,0 %
Frederiksberg Kommune: 87,9 %
Frederikssund Kommune: 83,9 %
Furesø Kommune: 80,8 %
Gentofte Kommune: 82,9 %
Gladsaxe Kommune: 84,1 %
Glostrup Kommune: 80,7 %
Greve Kommune: 80,3 %
Gribskov Kommune: 82,3 %
Halsnæs Kommune: 83,8 %
Helsingør Kommune: 79,6 %
Herlev Kommune: 85,5 %
Hillerød Kommune: 86,0 %
Høje-Taastrup Kommune: 83,9 %
Hørsholm Kommune: 81,6 %
Hvidovre Kommune: 87,9 %
Ishøj Kommune: 79,7 %
København Kommune: 88,0 %
Køge Kommune: 86,9 %
Lejre Kommune: 84,9 %
Lyngby-Taarbæk Kommune: 87,9 %
Roskilde Kommune: 83,8 %
Rudersdal Kommune: 84,1 %
Rødovre Kommune: 84,9 %
Solrød Kommune: 85,7 %
Stevns Kommune: 82,1 %
Tårnby Kommune: 82,2 %
Vallensbæk Kommune: 86,2 %