Kommune køber sponsorlounge til 19 millioner: ”Det ligner et forsøg på afpresning”
Byrådspolitiker er ”dybt rystet” over, at et smalt flertal i kommunen har besluttet sig at købe et loungeområde på Helsingør Stadion til 19 millioner.
Tirsdag blev en meget omdiskuteret salgskontrakt underskrevet i Helsingør.
Her har et flertal i byrådet nemlig besluttet, at kommunen skal købe loungen til Helsingør Stadion for 19 millioner kroner.
En handel der kritiseres for at være økonomisk uansvarlig på grund af kommunens slunkne pengekasse, for at være indgået på grund af trusler om retssager fra ejeren og for at den endelige afstemning i byrådet var ugyldig.
Og den måske mest højtråbende kritiker af loungesalget er byrådsmedlem Christian Holm Donatzky (RV), der også stemte imod forslaget, da det var til afstemning i byrådet:
- Vi har en slunken kommunekasse med en af de laveste likviditeter på landsplan, så jeg er dybt rystet over, at man kan pege på den her løsning uden finansiering, siger han til TV 2 Kosmopol.
Kommunen har fået lavet to prisvurderinger af loungen, hvoraf den ene vurderer, at loungen er mellem 14,8 - 16,4 millioner kroner værd, mens den anden vurdering lå på mellem 18,8-21,5 millioner kroner.
Dermed ligger den endelige pris i den høje ende af de to vurderinger.
Trusler om retssag
Loungen ligger på førstesalen til tribunen på det kommunalt ejede stadion, der blev bygget i 2019. Loungeområdet er ejet af direktør i Vida A/S, Henrik Sørensen.
Derfor giver det god mening at kommunen skal købe loungen, så hele stadion tilhører kommunen, lyder det fra byrådsmedlem Peter Poulsen (S), der stemte for salget.
- Jeg synes det har været uhensigtsmæssigt, at en privat aktør har ejet den, endda en ejer man har ligget i clinch med længe om forskellige formål og hvor retssager og voldgiftssager har ligget og truet, siger Peter Poulsen til TV 2 Kosmopol.
Byrådsmedlemmet hentyder til den nuværende ejers ønske om en retssag, fordi han mener, at der hele tiden var en aftale med kommunen om, at FC Helsingør skulle have lejet sig ind i lokalerne. En aftale kommunen ikke har levet op til og som derfor har givet økonomiske tab, ifølge Henrik Sørensen.
Den opfattelse bliver dog blankt afvist af Christian Holm Donatszky:
- Vores aftale med Vida har vi lavet sammen med kammeradvokaten, så den burde være rimelig skudsikker og til at stole på, siger han og fortsætter:
- Vida presser kommunen, fordi han vil gøre krav på en andel af stadion og truer med retssag. Det ligner et forsøg på afpresning.
Ifølge referatet af den ellers lukkede afstemning om salget, der foregik den 22. december, så vejer overvejelserne om en mulig retssag også tungt i administrationens materiale om afstemningen.
Truslen om retssag har også vejet tungt for Peter Poulsen:
- Om den har vejet tungt, ved jeg ikke, men den har været med som et af de tungere argumenter. De sager ville koste rigtig mange penge, siger Peter Poulsen.
- Nu har vi har brugt op mod 90 millioner kroner på et stadion, og havde vi haft sådan en retssag eller voldgiftssag kørende, havde vi ikke kunne tiltrække nogen som helst interesserede i at investere i at gøre vores stadion til et superstadion, siger Peter Poulsen-
Men bør kommunen betale så høje summer for et område, der reelt set skal bruges til sponsorpleje?
- Nu kan den jo blandt andet bruges til sponsorpleje, men det fremgår tydeligt af sagen, at den kan bruges til foreningsaktiviteter af forskellig art. Derfor har jeg stemt for, siger Peter Poulsen.
Kritik af afstemningen
Salget til 19 millioner blev besluttet ved et smalt flertal i byrådet den 22. december. Men tre dage forinden havde der været en lignende afstemning, hvor beløbet også var på 19 millioner.
Sådan stemte byrådet:
Ved den afgørende beslutning 22/12 2022 fordelte byrådets stemmer sig sådan:
Godkendt af et flertal, C(9), Æ(1), V(1) og Peter Poulsen (A).
De stemte imod: Thomas Kok (C), B(2), F(1), Ø(2), D(1), A(4 - Claus Christoffersen, Harun Avdal, Silas Drejer og Lene Lindberg).
Undlod at stemme: Gitte Kondrup (A) og Betina Svinggaard (A).
Kilde: Helsingør Kommune
Det har kastet en klage til ankestyrelsen af sig fra, fordi der skal være tilstrækkeligt nyt før en afstemning kan behandles igen, lyder det fra Christian Holm Donatszky, der står bag klagen sammen med sin partifælle fra Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige og Thomas Kok som den eneste fra Konservative.
Men selv hvis de får medhold i klagen, så betyder det ikke, at det får indflydelse på købet.
Jeg håber Ankestyrelsen giver os ret, men hvordan det har indflydelse på handlen ved jeg ikke. Men det er vigtigt at det kommer ud i offentligheden nu, så må det have en konsekvens ved næste valg. Man er slet ikke klar over den økonomiske situation vi står i -vi har ikke brug for de her lokaler, siger Christian Holm Donatszky.