Overgrebene begyndte, da Henrik var fem år - 44 år senere kom opkaldet, der ændrede alt

Henrik Kofod Sørensen selvmedicinerede sig med alkohol og hash efter en barndom med seksuelle overgreb. Nye metoder til at behandle misbrugere af rusmidler, der har traumer i bagagen, ser snart dagens lys i hovedstadsområdet.

Henrik Kofod Sørensen som femårig (til venstre) og syvårig (til højre). Før og efter det første overgreb.
Foto: Privatfoto

Den dag blev det hele for meget for Henrik Kofod Sørensen.

Han var 16 år, havde trukket en kniv og stod nu over for sin stedfar i hjemmet i Helsingør.

- Jeg var tæt på at slå ham ihjel, men min mor afværgede det. Jeg flygtede fra hjemmet, men da jeg vendte tilbage for at sige undskyld, var han flyttet, siger 59-årige Henrik Kofod Sørensen i dag til TV 2 Kosmopol.

Siden den dag i 1981 har han ikke set sin stedfar. Men de hæslige minder om de årelange overgreb var brændt fast i hukommelsen. 

Og de skulle komme til at plage ham i de næste mange mange år - så meget, at han selvmedicinerede sig voldsomt med cannabis og alkohol.

Lige indtil han en dag i 2014 fik en opringning, der - ifølge Henrik Kofod Sørensen selv - reddede hans liv.

Det var en adgangsbillet til behandling, som fik ham på rette spor. Og derfor er han også glad for alle skridt, der bliver taget mod at gøre behandling af borgere som ham selv bedre. Det er netop, hvad der nu er på vej på et behandlingscenter i hovedstadsområdet.

Men det vender vi tilbage til.

Skyld og skam

Henrik Kofod Sørensen fortæller, at han var fem år, da han første gang blev udsat for et seksuelt overgreb. Det var, da stedfaderen fik ham til at røre ved ham.

Stedfaderen sagde også, at Henrik Kofod Sørensen fik seksualundervisning, når de sammen kiggede i pornoblade.

- Han pegede og kommenterede på en meget perfid måde, og han brugte det til selv at blive seksuelt opstemt. Det blev jeg også, og det følte jeg stor skyld og skam over. Jeg følte, jeg selv var en del af det, fordi jeg følte lyst. Min stedfader sagde: ‘Se, du kan jo godt lide det’.

- De her i gåseøjne milde overgreb kan jeg huske klart og tydeligt, siger Henrik Kofod Sørensen.

Det er ikke noget, jeg forestiller mig. Det er noget, jeg har oplevet

— Henrik Kofod Sørensen

Men der var også andre overgreb. Det indikerer utallige flashbacks og en enerverende film, som i årevis kværnede for hans indre, fortæller han.

- Jeg ser mig selv og ham i et lokale - og nogle gange ser jeg det med egne øjne.

- Det kan også være lugte og smage. Som 20-årig spiser jeg et blødkogt æg, hvor æggehviden ikke er helt kogt. Der er puttet salt på. Og så står det lysende klart for mig, at jeg er blevet udsat for et oralt overgreb. Den her fornemmelse af det blødkogte æg - det er som glans på en penis. Det er ikke noget, jeg forestiller mig. Det er noget, jeg har oplevet, siger Henrik Kofod Sørensen.

Foto fra 1985, hvor Henrik Kofod Sørensen er 20 år gammel.
Foto: Privatfoto

Overgrebene indbefattede ifølge Henrik Kofod Sørensen også psykisk vold og stærkt seksualiseret sprog. 

Den del fortsatte frem til han var 16 år, mens de fysiske overgreb stoppede, da han var 10 eller 11 år. Og Henrik Kofod Sørensens mor kendte til overgrebene, siger han.

Beskrivelserne af de seksuelle overgreb baserer sig på Henrik Kofod Sørensen erindring og oplevelser. TV 2 Kosmopol har forsøgt at komme i kontakt med stedfaren for at bede om hans kommentar til Henrik Kofod Sørensens beskrivelser. Det har ikke været muligt at få ham i tale.

Henrik Kofod Sørensens mor erkender, at “der var et eller andet i gære,” men hun vidste ikke, hvad der helt konkret skete, siger hun i dag til TV 2 Kosmopol. Hun betvivler ikke sin søns fortælling, og forklarer, at hun ikke greb ind, fordi hun “nok har vendt det blinde øje til”.

- Jeg har været ked af det i alle de år, og jeg har tænkt på det hver eneste dag. Det har ødelagt mit liv, og det har også ødelagt Henriks, siger moderen, der ikke har haft kontakt til stedfaren “i mange år.”

TV 2 Kosmopol kender både moderens og stedfarens identitet. Deres navne optræder ikke i artiklen efter ønske fra Henrik Kofod Sørensen. Derudover er det ikke en historie om dem, men en historie om Henrik Kofod Sørensens traume og behandlingen af det, det medførte. Stedfaderen er så vidt vides ikke dømt.

Henrik Kofod Sørensen i 1993.
Foto: Privatfoto

Et mørkt liv

Det var omtrent samtidig med den skelsættende hændelse med kniven i hjemmet, at Henrik Kofod Sørensen begyndte at udvikle et misbrug af cannabis.

Nogle år senere - da Henrik Kofod Sørensen var 18 år - flyttede han og blev en del af punkmiljøet, og hurtigt begyndte han at ryge hash hver dag. Ofte havde han det dårligere, hvis ikke han havde røget.

- Jeg skulle bruge det til at fungere, siger Henrik Kofod Sørensen.

Han kom ind på pædagoguddannelsen, og her formåede han at holde pause med at ryge hash, når han skulle læse til eksamen. Men han oplevede også, at mandlige pædagoger blev stigmatiseret - pædofili-mistanken klæbede til én ude i institutionerne, fortæller Henrik Kofod Sørensen.

- Det gjorde det svært for mig, for der er en fordom om, at hvis du har været udsat for et seksuelt overgreb i barndommen, så begår du også selv et seksuelt overgreb. Det er den her angst for, at det pædofile væsen ligger under overfladen og er klar til at springe frem.

Foto fra 2006 eller 2007.
Foto: Privatfoto

Selvom Henrik Kofod Sørensen efter studiet fik tilbudt et job i en skovbørnehave, endte han med at takke nej. 

Han kunne ikke leve med mistanken.

- At jeg ikke kunne arbejde som pædagog fik mig til at begynde at drikke også - oveni mit misbrug af hash. Så i en periode på syv-otte år frem til 2013 drak jeg ret meget, siger Henrik Kofod Sørensen.

I dag betragter han det som selvmedicinering i en periode, hvor hans liv “fungerede ad helvedes til” og var sværtet til med mørke tanker.

Han havde dog mødt sin kone, som han kunne støtte sig til, men misbruget fortsatte. 

I 2004 søgte Henrik Kofod Sørensen hjælp hos et støttecenter for incestofre, men her fik han at vide, at han ikke kunne få hjælp, fordi han havde et aktivt misbrug.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

"Det reddede mit liv"

Der skulle gå 10 år, før han igen rakte ud efter hjælp. Støttecenteret var nu lagt sammen med et andet tilbud. Henrik Kofod Sørensen var stadig misbruger, men denne gang fik han også et nej, fordi hans navn ikke stod på ventelisten til behandling.

Men i 2014 - 44 år efter det første overgreb - kom det:

Opkaldet.

En kvinde, der tidligere havde været leder af støttecentret for incestofre havde fået nys om, at Henrik Kofod Sørensen havde ringet ind igen, og hun havde gemt en lap papir med hans navn på fra dengang, han første gang spurgte om hjælp i 2004. Hun drev nu et privat tilbud.

- Det var helt fantastisk, og det reddede mit liv, siger Henrik Kofod Sørensen i dag.

Vi kunne snakke om sindssygt tabuiserede emner

— Henrik Kofod Sørensen

Han blev tilbudt en plads i en terapigruppe med ligesindede mænd - selvom han fortsat havde et misbrug.

- Det var pissehårdt, men det var fantastisk at møde andre, der havde det som mig. Vi kunne snakke om sindssygt tabuiserede emner. Det har formet mig til den, jeg er i dag.

Henrik Kofod Sørensen var tilknyttet gruppen i tre år og otte måneder, og han har hverken rørt alkohol eller hash siden 2016. Han er siden blevet diagnosticeret med kompleks PTSD.

Henrik Kofod Sørensen i 2022.
Foto: Privatfoto

Ny metode på vej

Behandlingen var livsomvæltende for Henrik Kofod Sørensen. Derfor er han også glad for alle skridt, der bliver taget mod at gøre behandlingen af borgere med både et rusmiddelmisbrug og et traume i fortiden - som ham selv - bedre.

Og det er netop, hvad der er optræk til på behandlingscenteret Kabs, som tilbyder kommunal behandling til rusmiddelmisbrugere i hovedstadsområdet - og er landets største.

Her er metoden seeking safety, der er udviklet i USA, ved at blive implementeret, i forbindelse med at endnu ikke offentliggjort forskning fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet peger på, at den også har beviselig effekt hos danske rusmiddelmisbrugere med et traume. 

Det oplyser centerleder hos Kabs, Rasmus Axelsson, til TV 2 Kosmopol.

- Vores forventning er, at borgerne vil opleve en forbedring i deres helbredstilstand hvad angår traumer og traumesymptomer, at de bliver mere stabile i deres evne til at være i samfundet og at det kan nedbringe deres brug af rusmidler eller anden kaotisk adfærd, siger han.

Kabs

I sin tid startede Kabs med at stå for “Københavns Amts Behandling for Stofbrugere” – men siden amterne blev nedlagt, har navnet været en del af vores logo.

Da amterne blev nedlagt, blev Kabs administrativt overdraget til Glostrup Kommune. Dette da administrationen er placeret her.

Kabs er derfor en kommunal virksomhed i Glostrup Kommune, der leverer rusmiddelbehandling til både egne og andre kommuners borgere.

Ud over administrationen består Kabs af fem behandlingsafdelinger med hvert deres specialiserede tilbud til den samlede målgruppe.

Rasmus Axelsson forklarer, at seeking safety ikke sigter efter at gå dybt ned i traumet, men i stedet fokuserer på de symptomer traumet medfører - og hvordan borgeren håndterer dem.

Det handler blandt andet om at sætte grænser og afklare, hvilke personer der er gode for borgeren, og hvilke der ikke er.

Seeking safety-modellen er simpel, og tankerne bag er som sådan ikke nye, forklarer Rasmus Axelsson, men nu er metoden oversat til dansk i en let tilgængelig bog, hvor øvelserne er struktureret. Kabs har været med til at betale for oversættelsen.

- Det fede er, at det er plug and play og ikke kræver så meget forberedelse, siger Rasmus Axelsson.

Øver sig i at være i de svære følelser

Henrik Kofod Sørensen mener, at den nye behandlingsform hos Kabs kan blive værdifuld for borgere på behandlingscenteret. 

- Det kan de i allerhøjeste grad få gavn af. Det handler om at lægge låg på følelserne. Jeg havde stressdrømme og mareridt, og så røg jeg en joint om morgenen for at lægge låg på. Men i stedet for at flygte fra de svære følelser, så øver jeg mig i dag i at være i dem. 

- Jo bedre, jeg er i det, jo mindre fylder oplevelserne, siger Henrik Kofod Sørensen, der også har arbejdet meget målrettet med faste rutiner og grænser.

Han har i dag fortsat svært ved at være sammen med andre mennesker. Han er eksempelvis fuldkommen udkørt i flere dage efter en social sammenkomst. 

Henrik Kofod Sørensen har dog senest engageret sig i Spor – Landsforeningen for voksne med senfølger af seksuelle overgreb. Her er han kontaktperson i Helsingør-afdelingen.

- Jeg er taknemmelig for at være nået dertil, hvor jeg er glad for at være det menneske, jeg er i dag, siger Henrik Kofod Sørensen. 

Ifølge Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet peger undersøgelser på, at mellem 30 og 60 procent af de mennesker, som er i behandling for stofmisbrug, opfylder kriterierne for PTSD.

Link kopieret!

Seneste nyt

Nyt studie afslører, hvor tunene i Øresund kommer fra

Tunens tilbagekomst til Øresund har blandt andet ført til, at Øresundsakvariet med stor succes har indført såkaldte tunsafarier i sensommermånederne.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

De seneste år har tun i høj grad gjort et comeback i de danske farvande, og særligt Øresund har oplevet en bemærkelsesværdig tilstrømning af de store fisk i sensommeren og frem til oktober.

Nu kortlægger et nyt studie fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, tunens rejse til de danske farvande.

Det skriver Videnskab.dk.

Studiet viser, at mindst 9 ud af 10 tun i danske farvande kommer hertil fra Middelhavet. Det har forskerne blandt andet fundet frem til ved at tage DNA-prøver og ved at følge GPS-sendere sat på de store fisk.

Ifølge DTU-professoren Einar Eg Nielsen kan studiet hjælpe med at kontrollere og bevare bestanden af tun i Danmark.

- I og med at vi nu har demonstreret, at næsten alle tun i Danmark kommer fra Middelhavet – og ikke alle mulige andre steder – så ved vi, hvilke lande vi skal samarbejde og forhandle med om at kontrollere bestanden, siger han til Videnskab.dk.

Link kopieret!

Færgeoverfart risikerer at lukke: Ingen vil have jobbet som skipper

Færgen M/F Columbus har siden 1962 forbundet Halsnæs og Hornsherred gennem overarten mellem Kulhuse og Sølager. (Arkivfoto).
Foto: Rune Johansen/Ritzau Scanpix

Færgeruten over indløbet til Roskilde Fjord mellem Kulhuse i Hornsherred og Sølager i Halsnæs risikerer at have sejlet sin sidste tur.

Færgen Columbus, der nok er nedslidt og næsten 80 år gammel - men dog har kommunal finansiering til at fortsætte de kommende år, kan nemlig ikke tiltrække en ny skipper.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Den nuværende skipper på færgen stoppede ved udgangen af oktober måned, hvorfor Frederikssund Kommune, der ejer færgen, har sendt driften i udbud i håb om, at en ny skipper ville melde sig på banen og overtage sejladsen.

Med ved ansøgningsfristen den 28. oktober havde ingen søgt jobbet, skriver Sjællandske Nyheder. Dermed er der ingen til at sejle færgen, når overfarten efter planen skal genoptages til foråret.

Udvalget for Plan og Teknik i Frederikssund Kommune skal derfor på et kommende udvalgsmøde beslutte, om færgeruten helt skal nedlægges, eller om kommunen skal forsøge at overtage sejladsen som en kommunal opgave.

Link kopieret!

Jes Dorph takker for donationer til kommende retssag

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den tidligere TV 2-vært Jes Dorph-Petersen takker på sin Facebookside alle, der har støttet hans crowdfunding til en kommende retssag.

- Sagens kerne er naturligvis den advokatundersøgelse, der i 2020 kostede mig karrieren. Jeg har lagt sag an mod advokat Yvonne Frederiksen, som jeg mener handlede groft ansvarspådragende og derfor nåede frem til en forkert og uretfærdig konklusion, skriver Jes Dorph.

Tidligere i denne uge kom det frem, at han havde udsendt en mail til venner, kolleger, eks-kolleger, bekendte og familiemedlemmer, hvor han bad om økonomisk hjælp til sagen. Og det har umiddelbart båret frugt, ifølge journalisten selv.

Jes Dorph mistede tilbage i 2020 sit job som studievært efter en intern undersøgelse om seksuelt krænkende adfærd på TV 2.

Retssagen begynder i januar 2025.

Link kopieret!

Danish Crown tilbagekalder hakket oksekød efter fund af salmonella

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danish Crown tilbagekalder hakket oksekød, der er blevet solgt i flere supermarkedskæder.

Årsagen er, at der er påvist salmonella. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Oksekødet er produceret 19. november og er bedst før 26. november.

Det er blevet solgt i Bilka, Føtex, Netto, Rema 1000, Meny, Spar, Min Købmand, Let-Køb, Løvbjerg og på Nemlig.com. Danish Crown oplyser, at man ikke har et overblik over, hvor mange pakker hakket oksekød det konkret drejer sig om.

Det skyldes, at det er flere forskellige varianter - både i forhold til vægt og fedtprocent.

Slagteriet oplyser desuden, at alle supermarkedskæder er blevet informeret om, at de skal fjerne kødet.

Link kopieret!

Politiet på bar bund i sag om forsvundet 16-årig

Foto: Privat foto

Midt- og Vestsjællands Politi leder fortsat efter den 16-årige Josefine, der forsvandt fra sit bosted fredag aften.

Det oplyser politikredsen til TV 2 Kosmopol.

- Vi har afsøgt flere muligheder, men uden held. Vi leder stadig vidt og bredt og har været i kontakt med mange og fået mange henvendelser. Men vi ved stadig ikke, hvor hun er, siger vagtchefen.

Bostedet, som den 16-årige forsvandt fra fredag aften, er beliggende i Odsherred Kommune.

Vagtchefen hos Midt- og Vestsjællands Politi oplyser dog til TV 2 Kosmopol, at man samarbejder med andre politikredse i søgningen efter Josefine.

Dog ønsker politikredsen ikke at uddybe, hvilke politikredse der er involveret i eftersøgningen, ej heller hvor den 16-årige er hjemmehørende.

Link kopieret!

Muligt Superliga-comeback til Rezan Corlu

Rezan Corlu ser udover Lyngby Stadion, hvor han snart kan få comeback.
Foto: Marius Godballe/TV 2 Kosmopol

Lyngby har netop offentliggjort sin trup til kampen mod FCK senere i dag, og her er Rezan Corlu med for første gang siden sin alvorlige meniskskade tilbage i januar. 

Du kan læse mere om Rezan Corlus vej tilbage til fodboldbanen her.

Link kopieret!

Amagers næstældste værtshus sat til salg

(Arkivfoto).
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Går man med en drøm om at eje et historisk værtshus, har man nu chancen for at erhverve sig Amagers næstældste af slagsen.

Vinstuen, som ligger på Christmas Møllers Plads, er nemlig sat til salg.

I et opslag på Facebook annoncerer ejerne bag værtshuset, at man søger en ny ejer, der kan drive vandhullet videre.

Bodegaen Vinstuen åbnede i 1917 i det, der dengang var en nyopført ejendom ud mod Christianshavns voldanlæg.

Værtshuset har faktisk været til salg længe – faktisk omkring et år – men på grund af manglende interesse tyer ejerne bag Vinstuen nu til Facebook i håb om at komme igennem med salget.

Ifølge avisen AmagerLiv er Guldhuset i Woltersgade i øvrigt det eneste værtshus på Amager med flere år på bagen end Vinstuen.

Link kopieret!

Danmark vinder sølv ved EM i en af verdens hurtigst voksende sportsgrene

Duoen Anders Bergholdt og Karin Ptaszek-Kochis hentede lørdag Danmarks første medaljer ved et EM i sporten pickleball nogensinde.
Foto: Dansk Tennis Forbund

To københavnske udøvere af sporten pickleball sikrede lørdag Danmark sølvmedaljer ved historiens første europamesterskaber i pickleball.

Ved turneringen i Southampton i England nåede duoen Karin Ptaszek-Kochis og Anders Bergholdt, der begge spiller i klubben Pickleball Copenhagen, hele vejen til finalen i mixed double i aldersgruppen 50 +, hvor man dog måtte se sig slået af et engelsk par.

- Vi er rigtig stolte. Det betyder meget. Jeg mener, der er 24 lande med, og vi bliver nummer to, udtaler Karin Ptaszek-Kochis i en pressemeddelelse.

For Ptaszek-Kochis er ketsjersport ikke en fremmed størrelse. Hun tidligere landsholdsspiller i tennis, hvor hun ni gange har repræsenteret Danmark i Federation Cup.

Pickleball er en ketsjersport, der spilles på en bane i badmintonstørrelse med en let bold og et paddle-bat, og hvor trækkes på sportslige elementer fra spil som tennis, badminton og bordtennis.

Ifølge Dansk Tennis Forbund er pickleball en af verdens hurtigst voksende sportsgrene målt på udbredelse og antal udøvere.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google