Det er formentlig den mest kendte replik fra al scenekunst, når Prins Hamlet i Shakespeares stykke Hamlet fra 1601 udtaler de berømte ord: "At være eller ikke være: Det er spørgsmålet."
Gang på gang er netop de ord blevet udtalt af den ene verdensberømte skuespiller efter den anden på eller ved Kronborg, hvor HamletScenen i Helsingør holder til.
For Hamlet foregår på Kronborg, og derfor kan man ikke sige Shakespeare, uden at man også siger Hamlet, Kronborg - og Helsingør.
Men det slutter måske snart. I næste uge tager politikerne i Helsingør for alvor fat på arbejdet med det kommunale budget for næste år, og de er på forhånd gået på jagt efter penge, der skal fylde afgrundsdybe huller i kommunekassen.
Unikt sted
Et af de områder, der står til at blive ramt af sparekniven, er HamletScenen, som hvert år modtager 6,2 millioner kroner i offentlig støtte. Forsvinder støtten, lukker teateret, og Prins Hamlet bliver forvist fra det slot, han har holdt til på i mere end 400 år.
- Det vil være en katastrofe, lyder det fra HamletScenens mangeårige leder, Lars Romann Engel, som straks uddyber:
- Folk har en kæmpe kærlighed til stedet og scenen her. Det er et fuldstændig unikt sted, og det er det eneste, der har en tråd direkte tilbage til Shakespeare, siger han.
I dag er der skuespillere, der vil give deres halve arm for at komme til at spille her.
For - forklarer han - da Frederik 2. byggede Kronborg, lod han sig undervejs underholde af tre engelske skuespillere: William Kemp, Thomas Pope og George Bryan.
Da slottet stod færdigt, rejste de hjem og mødte William Shakespeare, som de inspirerede til at skrive historien om den danske Prins Hamlet på 'Helsingør Slot'. William Shakespeare fik opført sit eget skuespilhus, The Globe, men når Hamlet var på scenen - ja så var det altså i Helsingør, handlingen foregik.
- Og man har spillet Hamlet på Kronborg i 208 år. I 1816 var det soldater på Kronborg, der kedede sig om vinteren, som lavede et teaterselskab, Thalia. Siden blev der også optaget Hamlet-stumfilm på Kronborg, og så begyndte rygtet om traditionen at brede sig.
- Så i 1937 var det Laurence Olivier og Vivien Leigh, der stod på scenen her og spillede Hamlet. Og i dag er der skuespillere, der vil give deres halve arm for at komme til at spille her, påpeger Lars Romann Engel.
Verdensberømtheder har spillet Hamlet på Kronborg
År efter år har dygtige og solide skuespillere medvirket i Hamlet-forestillingerne på Kronborg. Nogle af dem er så berømte, at de er mere kendte end Hamlet selv! Og den udvikling startede for alvor i 1937, da det var det verdensberømte par Sir Laurence Olivier og Vivien Leigh, der indtog hovedrollerne.
Men andre både danske og internationalt kendte skuespillere fulgte efter. Flere gange med berømtheder, der også tiltrak et publikum, som ikke nødvendigvis kom for Hamlet - men for at se deres favoritskuespiller. Det gjaldt for eksempel i 2009, da Jude Law indtog rollen og tiltrak unge kvinder som med bankende hjerter og blussende kinder kom langvejs fra for at opleve deres idol.
Gennem årene har man blandt andre kunnet opleve:
Sir John Gielgud - 1939
Michael Redgravel - 1950
Richard Burton - 1954
Christopher Plummer - 1964
Derek Jacobi - 1979
Kenneth Branagh - 1988
Jude Law - 2009
Christian Friedel - 2023
Men berømte danskere har også indtaget scenen. Det gælder for eksempel Søren Spanning, Thure Lindhardt, Erik Mørk og Jens Albinus.
Står det til Helsingør Kommunes forvaltning, så er det ikke slut med Shakespeare i sundbyen, hvis HamletScenen mister sin støtte. Forvaltningen indstiller nemlig, at der afsættes 500.000 kroner årligt, som skal gå til Helsingør Teater, der så forpligtes til at opføres Shakespeare for pengene.
Ifølge HamletScenen vil dette dog ikke kunne ske på Kronborg, da de nuværende tilladelser er givet til Hamletscenen.
Kulturlivet i forsvarskamp
Helsingør Kommune giver i år 6,2 millioner kroner i støtte til HamletScenen, men en stor del af det beløb kommer retur, da scenen modtager egnsteaterstøtte fra staten i omegnen af 35 procent af det bevilgede beløb. Den aftale - som kommunen i givet fald så skal ud af - er indgået i år.
HamletScenen har blandt andet på Facebook søsat en overlevelseskampagne, hvor kendte skuespillere under hashtagget #Savehamletscenen på videoer kaster sig ind i kampen for det truede teater. En af dem er Preben Kristensen.
- Jeg hører, at der er planer om at lukke Hamletscenen. Jeg håber virkelig, at det bare er rygter. For det kan jo ikke være rigtigt! Hamlet, Helsingør, Kronborg! Det er jo en stor del af vores kulturarv. At lukket det – noget, der hører til den levende kunst – det er jo, som at begynde at slå vores kultur ihjel, siger han i en af de mange protestvideoer, der indgår i Hamletscenens overlevelseskampagne.
Men når byrådet i Helsingør sætter sig sammen for at arbejdet med budgettet, så er det langtfra kun HamletScenen, der er i farezonen.
Der skal skæres hårdt, hvis økonomien skal hænge sammen, og politikerne står foran en række valg, der alle kommer til at gøre ondt. Det siger byens konservative borgmester, Benedikte Kiær.
Hjemløsetilbud skal lukkes. Frivilligcenteret skal lukkes. De ældre kan kun få et bad om ugen, hvor de i dag får to.
- Jeg vil ikke gå ind i substansen her. Men vi har en kæmpe - kæmpe - udfordring med vores budget. Med et slag har vi mistet 300 millioner - blandt andet på grund af det nye ejendomsskattesystem. Vi var lovet, at kommunerne ikke ville blive ramt negativt af det nye boligskattesystem, men det passer ikke i vores tilfælde, siger hun.
Spørg Os - Afstemning
_
Besparelser rammer bredt
Benedikte Kiær understreger, at kommunen ikke har den nødvendige likviditet til at opretholde den velfærd, som man har nu. Og derfor har direktionen inden politikernes møde fremlagt en lang række mulige spareforslag.
- De indebærer, at et hjemløsetilbud skal lukkes. Frivilligcenteret skal lukkes. De ældre kan kun få et bad om ugen, hvor de i dag får to, og priserne på SFO stiger, fortæller hun om nogle af de forslag, der ligger og tilføjer:
- Det her var ikke forudset. Vi skal gøre noget. Og jeg kan godt forstå, at alle dem, der kigger ned i forslagene og finder sig selv, bliver kede af det. Jeg kan også godt forstå, at HamletScenen bliver kede af det.
Benedikte Kiær påpeger, at hvis et spareforslag hives ud af direktionens forslag, så skal der findes en tilsvarende besparelse et andet sted,.
- Og så vil jeg understrege, at vi stadig bruger mange penge på kultur. Så det er jo ikke sandt, når HamletScenens videoer fortæller, at vi slår kulturen ihjel.
Men spørger man HamletScenen, så kan det blive bekosteligt at skære tilskuddet væk. Dels hænger teateret på en række aftaler, der allerede er indgået, og dels giver aktiviteterne øget omsætning i Helsingør.
- 20 procent af vores tilskuere kommer udefra. Det er folk, der bor på hotel og som går ud for at spise. HamletScenen og Kronborg er en væsentlig del af markedsføringen af Helsingør, siger Lars Romann Engel fra HamletScenen.
Teateret understreger også, at de yder en lokal, social indsats, og at der er tale om en del arbejdspladser.
Helsingør Kommune markedsføres af Wonderful Copenhagen. Og turistorganisationen nævner både Kronborg og HamletScenen, når den anbefaler Helsingør.
På mandag den 9. september holder Helsingør Kommune borgermøde fra 17.30 til 19.30, hvor byrådet informerer om den budgetproces, de står foran. Den indledes så to dage efter - om onsdagen.