Enhedslisten var uden indvandrerkandidater: Nu vil Ibrahim ind
Enhedslisten har før fået kritik for ikke at have kandidater med indvandrerbaggrund. Det er der lavet om på med folketingsvalget 5. juni.
Enhedslisten er kendt for at føre en rummelig indvandrings- og asylpolitik og har protesteret, når der har været stramninger på programmet hos andre partier. Men samtidig har partiet udmærket sig ved ikke at have hverken folketingsmedlemmer eller kandidater, der har haft en anden etnisk baggrund end dansk.
Den historie bliver skrevet om ved dette folketingsvalg, for partiet har flere kandidater på listen. En af dem er Ibrahim Benli, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Herlev. Nu satser han på en plads i Folketinget - og han anser det selv for ret sandsynligt, at han kommer ind.
- Jeg er opstillet som nummer to i Københavns Omegns Storkreds, og hvis meningsmålingerne holder, så får vi 19 mandater ind. Jeg regner med at kunne komme ind som nummer 16. Som kommunalbestyrelsesmedlem er jeg rimelig kendt, og jeg har et stort netværk, som giver mig en forventning om at få personlige stemmer nok, siger han til TV 2 Lorry.
Ibrahim Benli kom til Danmark i 2001 som 23-årig. I 2011 blev han dansk statsborger.
Hvordan opfatter du dig selv i den sammenhæng?
- Jeg er dansker. Men jeg har kurdiske rødder, som jeg aldrig vil sætte til side. Jeg har været her i landet i 18 år, og danskhed er for mig ikke et spørgsmål om at spise svinekød. Jeg er ikke praktiserende muslim. Jeg beder ikke, og jeg faster ikke. Men det er en del af min kultur. Du kan kalde mig kulturmuslim, forklarer Ibrahim Benli.
Han går til valg på at ændre klimapolitikken. For en ting er, hvad man kan gøre lokalt - noget andet er, at der er behov for ændringer både nationalt og internationalt. Han vil også ændre fattigdomsydelserne, idet han påpeger, at folk under den nuværende regering er blevet fattigere i et forsøg på at presse dem i beskæftigelse.
- Men så er der kommet flere fattige børn - for eksempel fordi deres forældre er ramt af kontanthjælpsloftet. Vi skal med vores mandater presse en kommende regering til at afskaffe fattigdomsydelserne, lyder det fra Ibrahim Benli.
Herudover vil han kæmpe for et anderledes beskæftigelsessystem. der skal være kortere afklaringsforløb for folk, der er ramt af sygdom, og han nævner regeringens paradigmeskift, hvor han mener, at at det ike kan betale sig for flygtninge at søge arbejde, hvis de alligevel ender med at blive sendt hjem.
- Vi skal gøre noget ved hele den retorik, der er om folk, der står uden for arbejdsmarkedet, fastslår han.
Folketinget skal afspejle befolkningen
Ibrahim Benli ser det selv som et problem, at Enhedslistens kandidatlister hidtil har været støvsuget for folk med anden etnisk baggrund end dansk.
- Det er ikke, fordi jeg mener, at min etnicitet eller kulturelle baggrund gør mig til en kompetent politiker. Men det har betydning, når folk kan se, at et parlament afspejler resten af befolkningen. Enhedslisten har sådan set værnet om, at der skal være den repræsentation, men der har ikke været kandidater, der har stillet sig til rådighed. Vi er bagud på det område, men jeg regner med, at kurven bliver knækket, fordi jeg og Sinem formentlig kommer ind, siger Ibrahim Benli.
Hvis Ibrahim Benli kommer ind - så kan han risikererat mødes med Rasmus Paludan fra Stram Kurs, der som bekendt også spås at få en billet til Folketinget - på en politik, der vil fratage Ibrahim Benli hans statsborgerskab og hans ret til at være i Danmark.
- Min blotte tilstedeværelse og politiske holdninger vil være et modspil. Det er ikke dem, der skal afgøre, om jeg føler mig dansk, og vi skal bekæmpe reaktionære tanker, der kun bidrager til opsplittelse og destruktion, lyder det fra Ibrahim Benli, der ikke kan lade være med at se sig selv om et "konkret modspil til ultranationalistiske tanker".
Udover Ibrahim benli har partiet denne gang flere andre kandidater med indvandrerbaggrund på kandidatlisten, og folketingsmedlem Rune Lund, der er opstillet som partiets nummer tre i København er glad for, at det er lykkedes at få det, han kalder en bedre repræsentation på opstillingslisterne.
- Det er noget, vi diskuterede ved sidste valg og på årsmøderne. Det har ikke været tilfredsstillende, for vi vil gerne have sammensat en mangfoldig liste. Det gælder både køn, erhvervsbaggrund og etnicitet. Nu har vi nået et stort skridt videre, selv om vi ikke er i mål endnu, siger han
Andre partier
Vi har kontaktet end række af de andre opstillingsberettigede partier for at spørge, om de har kandidater, der har anden etnisk baggrund end dansk, er efterkommere eller er danskere med minoritetsbaggrund, på stemmesedlen.
Nedenfor kan du læse, hvordan de svarer:
Alternativet
- Altså vi har jo Roger. Han er afrodansker, lyder det fra partisekretariatet.
Der er tale om Roger Courage Matthisen, født i Aarhus. Over for TV 2 Lorry betegner han sig selv som afrodansker og understreger at han ikke bryder sig om udtrykket "anden etnisk baggrund end dansk".
- Jeg synes, man skal sige dansker med minoritetsbaggrund, siger han.
Roger Courage Matthiesen genopstiller dog ikke.
Partiets sekretariat oplyser, at tre andre kandidater minoritetsbaggrund.
Det gælder Shazad Riaz og Kashif Ahmad, der begge er opstillet i København, og Sikandar Siddique, der er opsillet i Københavns Omegns Storkreds.
SF
- Hvordan vil du definere det, spørger SFs pressesekretariat, da vi henvender os til dem.
Og efter lidt snak frem og tilbage tikker der en mail fra partikontoret ind på TV 2 Lorry.
Mailen nævner tre kandidater:
Serdal Benli, der er spidskandidat i Københavns Omegn, som har kurdiske rødder.
alime Oguz, der er kandidat i København og har kurdiske rødder, og Jonas Ghyiati, der er kandidat på Sjælland med marrokkanske rødder.
Socialdemokratiet
Socialdemokraterne gør ikke noget ud af kandidater med anden etnisk baggrund end dansk eller kandidater med minoritetsbaggrund. Partisekretær Jan Juul Christensen siger:
- For Socialdemokratiet er det ikke afgørende, hvilken baggrund vores kandidater har. Det afgørende er, at man vil arbejde for et mere retfærdigt samfund, hvor vi styrker vores velfærd og sætter nye ambitiøse mål for klimaet.
Radikale Venstre
Sekretariatschef Lars Beer Nielsen:
- Radikale Venstre har adskillige kandidater, som er danske i hjertet og har minoritetsrødder.
Det Konservative Folkeparti
Her siger pressechefen at partiet ikke spørger kandidaterne, men nævner så selv:
Naser Khader, der er født i Syiren, opstillet i Sjællands Storkreds.
Caspar Stefani, der er født og opvokset i Storbritannien, opstillet i Københavns Storkreds.
Ali Aminali, født i Iran, kom til Danmark som femårig, opstillet i Østjyllands Storkreds.
Liberal Alliance
Partiets presseafdeling oplyser, at de ikke har kandidater med den baggrund.
Venstre
- Vi opgør ikke dens slags, lyder den kortfattede kommentar fra Venstre.
Dansk Folkeparti
I Dansk Folkeparti understreger sekretariatet, at partiet er farveblindt.
- Vi gør ikke forskel på folk. Det handler om, hvorvidt man arbejder for sagen - det afgørende er, om man har Dansk Folkeparti inde på hjertet.
Men partiet har ikke folketingskandidater med den baggrund, oplyser sekretariatet.
Partiet Klaus Riskær Pedersen
Partistifter Klaus Riskær Pedersen svarer kortfattet fra sin bil, at partiet har Manja Aarslev Sørensen, der er opstillet i Københavns Storkreds.
Selv siger hun:
- Jeg er født i Sri Lanka og adopteret da jeg var tre måneder gammel. Jeg har liget været tilbage - for første gang siden. Men jeg føler mig selvfølgelig dansk.
Nye Borgerlige
Partiets pressechef oplyser, at de har Anahita Malakians stående på kandidatlisten.
- Hun er fra Iran. Vil du tale med hende? - Hun står lige her, lyder det fra pressechef Lars Kaaber, som rækker telefonen videre.
- Jeg var otte år gammel, da jeg kom til Danmark fra Iran. Så selvfølgelig har jeg anden etnisk baggrund end dansk - anderledes kan det jo ikke være, siger Anahita Malikians.