Ekspert: Skuret er fyldt med stjålet værktøj – men størstedelen bliver liggende, når politiet går igen
Når politiet anholder en tyv med skuret fuld af varer, tager de ikke tyvekosterne med. Dem kan tyven sælge, når han har afsonet sin straf.
Bip. Bip. Bip.
Henrik Olsens apparat slår ud, da han står foran et redskabsskur i Taastrup.
Han er på jagt efter stjålet værktøj.
Henrik Olsen arbejder med tyverisikring for en række private virksomheder. Han hjælper dem med at installere en lille sporingsenhed i deres ting, så han i tilfælde af tyveri kan tage ud og hente tingene.
Når Henrik Olsen har sporet en stjålen genstand, rykker politiet som regel med ud. Det gør de også denne dag i Taastrup.
I det grå redskabsskur bugner det med værktøj.
Den formodede ejer af skuret er hjemme, og politiet anholder ham, mens Henrik Olsen tømmer skuret og finder det værktøj, han har mærket med en sporingschip.
Størstedelen bliver hos tyven
Henriks kundes værktøj udgør kun en brøkdel af varerne i skuret. Diverse håndlavede mærkninger vidner om, at resten formentlig tilhører andre håndværker-virksomheder.
Men politiet lader det ligge. Sammen med Henrik Olsen må de endda lægge det pænt tilbage i den formodede tyvs redskabsskur.
- Det sker hver gang jeg er ude med politiet, at de må lade hælervarer ligge hos tyven, siger Henrik Olsen.
Han vurderer, at op mod 70-80 procent af deres fund bliver efterladt.
- Vi har fundet en masse tyvekoster. Men nu kommer den store udfordring. For kan politiet ikke bevise, at det er tyvekoster, så kan de faktisk ikke gøre noget, forklarer Henrik Olsen.
Han er ikke i tvivl om, at de resterede ting i mandens skur er stjålne varer.
- Der ligger jo stadigvæk for 150.000 kroner, som vi ikke kan bevise et ejerskab på. Så skal det bare proppes ind igen, siger Henrik Olsen.
Bevisbyrden ligger hos politiet
Henrik Olsen forklarer, at det formentlig ikke skyldes uvilje hos politiet. Han vurderer, at de giver op, fordi de ved, at der kan ligge en lang og ofte resultatløs proces i at forsøge at bevise, at tingene er tyvekoster.
- På mig virker det som om, at hele bevisbyrden ligger hos politiet. Det er ikke noget med, at tyven skal retfærdiggøre, hvor han har alle de her ting fra, siger Henrik Olsen.
- Det er fair nok, at man er uskyldig til modsatte er bevist. Men i de her tilfælde tror jeg godt, vi kunne gøre det lidt bedre.
Fra fængsel til kolde kontanter
Den formodede tyv med skuret i Taastrup blev varetægtsfængslet og løsladt igen efter syv dage.
- Når ham her fra Taastrup kommer ud af fængslet, kan han gå hjem og åbne sit skur, og så ligger der for i hvert fald 100.000 kroner i værktøj, siger Henrik Olsen.
TV 2 Kosmopol har forsøgt at få en kommentar fra Justitsminister Peter Hummelgaard (S). Han henviser til politiet.
Københavns Vestegns Politi forklarer i en mail, at det er en vurdering fra gang til gang, om en genstand kan kobles til en strafbar gerning.