Derfor starter Balaj hvert nyt år med at gøre rent på Rådhuspladsen
År efter år hilser Balaj Mamood det nye år velkomment ved at rydde op efter nytårets fest og farver på Rådhuspladsen. Men hvorfor egentlig?
Mon ikke du, som jeg, på årets første dag ligger på sofaen eller under dynen og forsøger at komme dine tømmermænd til livs med en overflod af saltede chips, fedtfyldt fastfood og sukkertung sodavand?
Det er nok i hvert fald nogenlunde sådan, at årets første dag tager sig ud for en stor del af befolkningen.
Det er dog ikke alle, for hvem nytårsaften indebærer en lettere lemfældig omgang med krudt og spiritus, og 1. januar derfor heller ikke defineres af en bankende hovedpine, ømme fødder og kvalme.
En af dem, for hvem årets første dag byder på noget helt andet, er Balaj Mamood.
Han deltager nemlig i Muslimer for Fred’s årlige oprydning af Rådhuspladsen, og han er derfor formentlig stået op, allerede inden du gik i seng.
- Det handler om, at vi gerne vil starte det nye år med en god gerning, siger Balaj Mamood til TV 2 Kosmopol.
Året startes med refleksion
Siden 2012 har Muslimer for Fred hvert år mødt op på Rådhuspladsen på årets første dag for at gøre pladsen pæn og ryddelig ovenpå nytårets strabadser.
Balaj Mamood har ikke været med helt siden starten i 2012, men de sidste ti år har det været en fast tradition for den 30-årige kemiingeniør.
Og det er der en helt særlig grund til.
- Vi vil gerne starte det nye år med gode intentioner og gøre vores for, at det kommende år bliver endnu bedre end det forrige.
Derfor mødes han tidlig morgen – inden daggry - sammen med resten af sin menighed i Nusrat Djahan Moskeen i Hvidovre.
Her beder de en lang bøn sammen, inden de tager ind mod Rådhuspladsen.
- I den islamiske religion stræber vi efter at blive bedre udgaver af os selv. Derfor bruger vi den 1. januar til at lave en form for selvevaluering ved at kigge indad og i fællesskab bede en lang bøn, fortæller Balaj Mamood.
Den fysiske og den spirituelle renhed
Selve oprydningen af Rådhuspladsen er også en del af processen med at bedre sig selv.
- Ifølge vores religion så sagde profeten Muhammed, at halvdelen af troen er renlighed. Derfor bruger vi bønnen til at arbejde med vores spirituelle renhed, og oprydningen af Rådhuspladsen er en måde at arbejde med den fysiske renhed, forklarer Balaj.
Balaj Mamood fortæller videre, at det ikke kun er her i København, at den første dag i det nye år bruges på den måde. Det er en tradition, som deres menighed praktiserer i alle de lande, den er til stede.
Og det er en tradition, som han håber, kan være til inspiration for andre.
- Forhåbentligt kan det være med til at inspirere andre til at tænke over hvad deres tro betyder for dem - samt være lidt mere opmærksomme på at rydde op efter sig selv, siger han.
Spørg Os
Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her +_
Først oprydning, så fælles morgenmad
Når Rådhuspladsen efter et par timer er ryddet for knuste flasker og afbrændt krudt, så tager Muslimer For Fred tilbage til Nusrat Djahan Moskeen i Hvidovre, hvor de spiser morgenmad sammen.
- Det er rigtig dejligt. Det er en dejlig følelse at starte det nye år med i fællesskab at gøre en god gerning, siger Balaj Mamood.
Balaj Mamood forklarer, at selvom han bruger både nytårsaften og nytårsdag en del anderledes end de fleste, så skal der være plads til at gå ind i det nye år, som man ønsker.
- Alle folk har deres egen måde at gøre tingene på og sin egen måde at leve livet på. Men jeg håber at kunne inspirere folk til at tænke over, om det de gør, påvirker dem i en positiv retning.