Ny vindmøllepark skal forsyne 300.000 husstande med grøn strøm
En ny vindmøllepark i Køge Bugt kan levere grøn strøm til tusindvis af borgere i Øresundsregionen, heriblandt borgere i Hvidovre som også kan blive medejere. Lige nu er projektets miljøvurdering i høring.
Hele 300.000 hustande i Øresundsregionen kan se frem til at få grøn strøm, hvis et projekt med en ny vindmøllepark i Køge Bugt bliver godkendt.
Det er blandt andet borgere i Hvidovre, der formentlig kan se frem til grøn strøm.
Og Hvidovres borgmester tager - ikke overraskende - godt i mod projektet.
- Det er vi meget positive overfor. Vi har tårnhøje ambitioner på klimaområdet. Min bil står for eksempel lige nu og lader, og det vil jeg da rigtig gerne have er på klimavenlig strøm, siger Hvidovre Kommunes borgmester, Anders Wolf Andresen (SF), til TV 2 Lorry.
Undervejs siden 2011
Projektet hedder Aflandshage Vindmøllepark, og bag det står HOFOR, der er Hovedstadens Forsyningsselskab.
HOFOR har arbejdet på vindmølleprojektet siden 2011, og Aflandshage Vindmøllepark er nu nået så langt i processen, at miljøvurderingen er i offentlig høring.
- Der er tale om moderne havvindmøller med en højde på op til 220 meter til øverste vindespids, hvilket er en smule højere end Turning Torso-skyskraberen i Malmø og pylonerne på Øresundsbroen. De vil derfor kunne ses i horisonten fra det meste af kysten langs Køge Bugt, det sydlige Amager og den svenske kyst syd for Øresundsbroen, forklarer Jan Kauffmann, direktør for Økonomi og Forretning i HOFOR, i en pressemeddelelse.
Vindmølleparken vil blive placeret i et område i det sydlige Øresund cirka 10 kilometer syd for Amager, cirka 8 kilometer nordøst for Stevns og cirka 12 kilometer vest for den svenske kyst ved Skanør/Falsterbo.
Det er planen, at der skal opstilles mellem 26 og 45 havvindmøller.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Foto: Visualisering, HOFOR
Transformerstation
Ud over selve vindmølleparken skal der også bygges en transformerstation ved Avedøreværket – den del skal Hvidovre Kommune godkende.
- Det vil vi i jo selvfølgelig være positive overfor, fordi vi skal bruge den grønne strøm, der kommer fra vindmøllerne, forklarer Anders Wolf Andresen (SF).
Andel i vindmøllerne
Foruden grøn strøm får borgerne i Hvidovre også mulighed for at købe andele i vindmøllerne, fordi Aflandshage opføres inden for 16 kilometer fra kommunen.
Projektet er nemlig omfattet af den såkaldte køberetsordninger, som giver alle borgere i Hvidovre Kommune mulighed for at blive medejer af projektet.
Det skønner Hvidovres borgmester bliver revet væk.
- Vi har allerede mulighed for at købe andele i de vindmøller, der står ved Avedøre Holme, og det har været meget populært. De har nærmest ikke været til at få fat i. Så når borgerne får muligheden for at købe her, så vil de også kaste sig over det, siger han og fortsætter:
- Borgerne i Hvidovre er generelt ret grønne, og jeg kunne da også godt selv tænke mig at få fingrene i sådan en andel og bakke op om projektet, siger Anders Wolf Andresen.
Vindmølleprojektets miljøvurdering er i offentlig høring frem til den 20. februar.
_