Sydafrikansk firben var blind passager til Hvidovre: Havde ligget i kuffert i mere end to døgn
Et 15 centimeter langt striped skink-firben slap mandag aften løs på et børneværelse i Hvidovre efter at have gemt i sig en kuffert i mere end to døgn.
Jane Hjort og hendes familie kommer ikke til at glemme deres hjemkomst fra årets sommerferie fra Sydafrika lige foreløbig.
Lidt over et døgn efter, at de var returneret til deres hjem i Hvidovre, lød der skrig inde fra et af familiens børneværelser.
Et striped skink-firben havde meldt sin ankomst efter at have sneget sig ned i en af familiens kufferter.
Og her havde den så ligget i mere end to og et halvt døgn.
- Jeg tror, at hele familien fik sig lidt af en overraskelse. Det er i hvert fald ikke det, som man forventer, man skal finde i sin bagage, når man kommer hjem, smågriner Jane Hjort.
- Men jeg synes, at det er imponerende, at den er overlevet i en kuffert i så mange timer.
Firbenet blev opdaget af Jane Hjorts datter, da det pludseligt begyndte at pusle bag en computer.
Fragtes til Kokkedal på onsdag
Jane Hjort vidste dog ikke, hvad hun skulle gøre med den, så i første omgang lykkedes det at fange den i en vasketøjskurv, hvor den overnattede til tirsdag med lidt proviant i form af frugter. Det eneste Jane Hjort havde at tilbyde den.
Det stod dog hurtigt klart for familien, at de ikke har fået sig et nyt familiemedlem.
For efter at Jane Hjort havde skrevet ud på Facebook for at få hjælp, lykkedes det hende at få fat i nogle lokale borgere, som kunne have firbenet opbevaret i et terrarie til onsdag, hvor Jane Hjort vil køre det til et krybdyrinternat i Kokkedal.
Du har jo gjort meget for at finde et sted til firbenet. Nogle kunne måske være fristet til at sætte den ud i naturen. Hvorfor gjorde du ikke bare det?
- Det kan være farligt, da den jo blandt andet kan ødelægge økosystemet, da den ikke er hjemmehørende her. Men jeg tænker heller ikke, at den ville kunne overleve særligt længe, så den skal gives videre til nogle, der kan tage vare på den, siger hun.
Ikke det første tilfælde
Og det er den helt rigtige måde, som Jane Hjort har grebet tingene ad, lyder det fra Claus Thomsen, der driver Krybdyrinternatet i Kokkedal sammen med sin kone, Pernille.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Privatfoto
- Det er typisk små øgler eller gekkoer, der kommer med hjem i turisternes kufferter. Det er ikke fordi, det sker så ofte, og vi har vel nok modtaget mellem fem og ti stykker inden for de seneste år. Men jeg tror nu også, at der er tilfælde, hvor folk ikke opdager det, eller måske bare lukker dyret ud i naturen. Men det er ret synd for dyret, for de tropiske dyr har ingen chance for at overleve i den danske natur, siger Claus Thomsen.
- Men uanset, om det er bevidst eller ubevidst, så skal dyrene jo ende de rigtige steder, og her hos os tager vi imod mange forskellige øgler, slanger og edderkopper.
Men der kan også være tale om giftige eller sjældne dyr, og så falder det ind under CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, red.), som er en international konvention til kontrol af handel, herunder over landegrænser, med vilde dyr og planter.
I Danmark er det Miljøstyrelsen, som er CITES' myndighed.
- Hvis der er tale om et ekstremt sjældent dyr, der hvor det kommer fra, så kan det være så grelt, at man beslutter at sende det tilbage igen, fortæller Claus Thomsen.
Claus Thomsen arbejder til daglig for Dyreværnet, og ved siden af driver han altså Krybdyrinternatet med sin kone.