Trods svada fra minister: Nu kan du måske komme til at bo på storstilet ø-projekt
Mens miljøminister Magnus Heunicke har svært ved at se Holmene-projektet blive til virkelighed, så bedyrer Hvidovres borgmester, at projektet vil gøre mere godt end skidt for Køge Bugt.
Kunne du tænke dig at bo på Holmene med udsigt til Køge Bugt?
Den mulighed er i hvert fald et af de scenarier for det storstilede ø-projekt, som politikere i Hvidovre Kommune lige nu diskuterer - og skitserer på ny.
Det oplyser borgmester Anders Wolf Andresen (SF) til TV 2 Kosmopol.
- Vi har politisk proces, hvor vi skal opdatere den gamle vision for projektet og sende den til Transportministeriet. Den skal svare mere til, hvad det er for en kystsikring, vi vil lave, hvor meget natur der skal være, hvor meget erhverv der skal være og så kan det også være, at der er mulighed for at få boliger på Holmene, siger Anders Wolf Andresen til TV 2 Kosmopol.
Det var VLAK-regeringen, der sammen med Hvidovre Kommune i 2019 præsenterede den første vision for Holmene. Holmene skulle stå helt færdige i 2040, og første spadestik skulle tages i 2022.
Holmene
I 2019 præsenterede VLAK-regeringen og Hvidovre Kommune en plan for at “etablere et af Nordeuropas største, grønneste og mest innovative erhvervsområder i forlængelse af Avedøre Holme.”
Holmene skulle bestå af 700.000 kvadratmeter ny natur og 17 kilometer ny kystlinje - der også skulle være stormflodssikring
Holmene skulle have et samlet areal på 3,2 kvadratkilometer og hovedsageligt være et erhvervsområde. 0,7 kvadratkilometer skulle dedikeres til rekreative aktiviteter og naturarealer.
Holmene skulle ligge i forlængelse af det nuværende Avedøre Holme, og på de ni øer skal der være plads til op mod 380 nye virksomheder og dermed cirka 12.000 nye arbejdspladser.
Holmene skulle rumme forskellige typer virksomheder – både i forhold til størrelse og brancher. Men fælles for dem er, at de vil have en grøn og bæredygtig profil.
Kilde: www.holmene.com og regeringen.dk
I 2021 lød det fra den tidligere S-regering, at en lov for Holmene kunne være på plads i første halvår af 2022. Men i oktober samme år sagde Hvidovres borgmester til TV 2 Kosmopol, at man nu havde afleveret “en masse rapporter” og afventede en tilbagemelding.
I samme periode var der voldsom kritik af et andet kunstigt ø-projekt - Lynetteholm i København - ligesom anlægget af Holmene også blev kritiseret for blandt andet at være skadeligt for havmiljøet af syv borgmestre i Køge Bugt-området.
I begyndelsen af 2023 kunne statsminister Mette Frederiksen (S) ikke svare på, om Holmene havde opbakning fra den nye SVM-regering.
Nogle måneder senere udkom så en kritisk rapport om Holmene. En rapport, som hvilede på forkerte præmisser, hvis man spurgte Hvidovres borgmester, og som heller ikke fik lokale Christiansborg-politikere fra Venstre og Socialdemokratiet til at tvivle på deres opbakning til projektet.
Drømme må være væk i Hvidovre
Siden har der været nogenlunde stille om projektet.
I midten af september i år lod miljøminister Magnus Heunicke (S) dog forstå, at en kommende marin naturnationalpark i Øresund også skulle omfatte Køge Bugt.
Foto: Urban Power for Hvidovre Kommune
Foto: Urban Power for Hvidovre Kommune
- Den måde, man har brugt Køge Bugt på igennem årtier, kan vi ikke fortsætte. Man må finde andre løsninger, flytte de skadelige aktiviteter andre steder hen, for vi skal have beskyttet noget mere af vores havnatur, siger Magnus Heunicke i dag til TV 2 Kosmopol.
Det skal være slut med at sandsuge, slut med at dumpe slam, og udledningerne af næringsstoffer til havet skal begrænses. Fremover skal naturen have førsteret til vandet fra Helsingør i nord til Stevns i syd, hvis det står til regeringen.
I forhold til Holmene sagde Magnus Heunicke for nylig under et møde om den nye naturnationalpark - med blandt andet nogle af de kritiske borgmestre - at han har “vanskeligt ved at forestille sig,” hvordan Hvidovre Kommunes projekt kan hænge sammen.
- Der er jo kæmpe problemer. Og de har endnu ikke peget på en eneste løsning på de ting, der er blevet spurgt om. Så det er meget svært at se for sig, hvordan det skulle kunne lade sig gøre.
- Af alle de drømmeprojekter, der findes mange forskellige steder i Danmark, så tror jeg ikke, der er mange, der stadig har de drømme i Hvidovre. Det ligner ikke, at der er noget, der rigtig rykker for dem. Vi hører ikke fra dem i hvert fald. Vi har i regeringen ikke noget grundlag for at træffe beslutning om det, for der findes ikke noget projekt, sagde Magnus Heunicke på mødet, som, hvor TV 2 Kosmopol også var med.
Holmene har udviklet sig
Men det er borgmesteren i Hvidovre Kommune lodret uenig i. Han mener, at Magnus Heunicke er galt afmarcheret.
- Heunicke har aldrig spurgt til vores projekt. Dem, vi skal have dialog med, er Transportministeriet og Erhvervsministeriet, siger Anders Wolf Andresen til TV 2 Kosmopol.
Og her bliver der talt sammen både blandt embedsmænd og mellem borgmester og minister, lyder det. Og så er vi tilbage ved den opdaterede vision for Holmene.
- Holmene har udviklet sig meget, siden det oprindelige projekt blev lanceret. Det giver ikke mening at forholde sig til det oprindelige, siger Anders Wolf Andresen.
Han understreger, at der i regeringens nuværende havplan - som eksisterer sideløbende med planerne om en naturnationalpark i Øresund - er givet lov til at etablere eksempelvis kunstige øer ved netop Avedøre Holme.
Han mener derudover, at det nye projekt i høj grad handler om at levere kystsikring, sådan at Hvidovre Kommune og Københavns Kommune - der også har bakket op om projektet siden begyndelsen - ikke bliver oversvømmet fra syd.
- Så medmindre Magnus Heunicke kommer med milliarder til stormflodssikring, så synes jeg han skal levere et andet svar, hvis han vil tage hovedstaden seriøst, siger Anders Wolf Andresen.
Dertil kommer, at borgmesteren deler ønsket om at gøre også Køge Bugt til en naturnationalpark for at genoprette havmiljøet. Men:
- Det store problem for havmiljøet er udledning af kvælstof fra landbruget, og der, synes jeg, at regeringen er uambitiøse, siger Anders Wolf Andresen.
Så Holmene kommer til at gøre mere godt end skidt?
- Selvfølgelig skal vores projekt gavne, mere end det skader, og det har været vores politik i lang tid
- Hvis Magnus Heunicke vil høre mere om det, er han velkommen, siger Anders Wolf Andresen.
Se hele indslaget, hvor Magnus Heunicke fortæller mere om planerne for Øresund som marin naturnationalpark: