Nanna fik dræbende skader i deres varetægt: Derfor bliver bosted ikke sigtet
Nordsjællands Politi har standset efterforskningen i sagen om afdøde Nanna Kirstine Dahl. Nu forklarer tidligere drabschef, hvorfor ingen er sigtet.
Tirsdag standsede Nordsjællands Politi deres efterforskning af den mystiske hændelse, der endte med at koste Nanna Kirstine Dahl livet.
Ingen er blevet sigtet, og ledelsen af bostedet kan ikke straffes, lyder afgørelsen fra politiet.
Nanna Kirstine Dahls mor og far er overraskede over afgørelsen.
- Jeg forstår simpelthen ikke, at bostedet ikke er blevet gjort ansvarlig for det her, siger Nanna Kirstine Dahls far, Sonny Dahl, til TV 2 Kosmopol.
Ledelsen kan ikke drages til ansvar
Nanna Kirstine Dahl døde 1. juni efter lang tids indlæggelse på hospitalet. Om morgenen den 28. april blev hun fundet på sit værelse med alvorlige ætsningsskader, som endte med at koste hende livet.
Siden har politiet undersøgt, hvem og hvad der var skyld i Nannas død.
Nu er sagen afsluttet uden sigtelser og både Nannas familie og tidligere ansatte stiller sig selv spørgsmålet: Hvordan kan bostedet gå fri, når Nanna døde som følge af et omsorgssvigt på bostedet?
Politiets afgørelse
Sådan lyder politiets afgørelse af bostedets ansvar i sagen:
For så vidt angår ledelsen af bostedet mener vi ikke, at der under efterforskningen er fremkommet oplysninger, der sandsynliggør, at det er mangel på retningslinjer for rengøring hos og af Nanna, eller andre forsømmelser begået af ledelsen, der har været årsag til hendes tilskadekomst. Der er på den baggrund ikke det fornødne grundlag for at rejse en straffesag mod ledelsen af bostedet.
Kilde: Nordsjællands Politis afgørelse i sagen
Derfor har TV 2 Kosmopol bedt tidligere drabschef hos Københavns Politi, Jens Møller Jensen, forklare, hvorfor politiet ikke kan rejse en straffesag mod bostedet Habitus Huset Ny Mårumvej, hvor Nanna Kirstine Dahl boede, da hun pådrog sig de ætsende skader.
- Jeg kan godt forstå, at nogen kan føle, at de burde have gjort mere. Og det er jo principielt lederens ansvar, siger Jens Møller Jensen til TV 2 Kosmopol.
Han pointerer, at det er afgørende, om der på bostedet har været tilstrækkelige retningslinjer for håndtering af rengøringsmidler.
- Politiet har været inde og vurdere om retningslinjerne findes, og det gør de. Derfor er der ikke nogen fra ledelsen, der kan drages til straf i denne sag, fastslår Jens Møller Jensen.
Foto: Sebastian Holm Andersen / TV 2 Kosmopol
Bostedsleder: Det er mit ansvar
TV 2 Kosmopol er i besiddelse af en lydoptagelse, hvor lederen fra Nannas bosted orienterer en medarbejder om Nannas død.
- Jeg har sagt 10.000 gange til mig selv. Jeg skulle have gennemgået de der procedurer for rengøring til at starte med i stedet for at prioritere psykisk arbejdsmiljø og alt muligt lort. Jeg beklager, at det her er sket. Jeg ved godt, at det er mit ansvar, siger lederen på lydoptagelsen.
Derfor kan ledelsen ikke sigtes
På trods af at den daværende leder erkender, at det er hendes ansvar, så er det ikke nødvendigvis nok til at rejse en straffesag mod ledelsen af bostedet, forklarer Jens Møller Jensen.
Den daværende leder erkender jo, at procedurerne for rengøring ikke har været prioriteret. Er det ikke et fældende bevis på det modsatte?
- Lederen kan sagtens føle et ansvar, på trods af at retningslinjerne faktisk har været i orden, svarer Jens Møller Jensen og fortsætter:
- Når der sker sådan en hændelse her, så ærgrer man sig måske over, at man ikke har fokuseret på retningslinjerne hver uge.
Politiets jurister har altså fundet frem til, at der har været de nødvendige retningslinjer på Habitushuset Ny Mårumvej i Græsted. Af den grund kan der ikke rejses en straffesag mod ledelsen af bostedet.
For Nanna Kirstine Dahls far er det dog en ringe trøst.
- Der er blevet taget et liv, uden at der er nogen, der bliver stillet til ansvar. Det er en frustration, der aldrig får en afslutning, siger Sonny Dahl.