Nu taler Nannas far efter datterens død
For første gang efter Nanna Kirstine Dahls død står hendes far nu frem. Sonny Dahl kræver handling fra Christiansborg, for at undgå at flere skal opleve voldsom omsorgssvigt på bosteder.
Lørdag aften den 1. juni mistede Sonny Dahl sin datter, Nanna Kirstine Dahl, der døde efter at have pådraget sig voldsomme ætsningsskader, som hun havde fået på sit bosted HabitusHuset Ny Mårumvej i Græsted.
- Nanna bliver aldrig glemt, siger Sonny Dahl, da TV 2 Kosmopol møder ham i hans villa i Hvidovre.
De seneste uger har han brugt på bearbejde sin sorg og prøve at få styr på tankerne efter et smerteligt forløb, hvor hans datter kæmpede for sit liv i over en måned, inden hendes krop kollapsede efter en kemisk forbrænding, som havde ramt mere end 12 procent af hendes krop.
Hvordan bearbejder du sorg normalt?
- Det er jeg ikke særlig god til. Jeg er sådan en, der lukker af normalt. Jeg fortrænger det, så jeg ikke skal tage stilling til det. Men det har jeg ikke kunne her. Det har været for voldsomt og unormalt, siger Sonny Dahl.
Foto: Privatfoto
Sonny Dahls datter Nanna Kirstine Dahl blev fundet på sit bosted i Græsted smurt ind i et - efter alt at dømme - ukendt rengøringsmiddel, som ætsede hendes hud. Bostedet har ikke kunne forklare, hvordan et sådan svigt kunne ske, mens hun var i deres varetægt. Politiet efterforsker nu årsagen til Nannas død, og bostedet er i gang med at lukke.
Du kan læse bostedets og ansattes forklaring på, hvad der skete, da afdøde Nanna blev fundet med ætsningsskader her.
- Det bosted skulle være lukket for længst. Der havde været stor udskiftning af personale og ledere. Beboerne mistrivedes, og mange af de ansatte var ukvalificerede, påpeger Sonny Dahl.
Nanna Kirstine Dahl havde infantil autisme, Downs syndrom og intet sprog. Derfor boede hun på det private bosted HabitusHuset Ny Mårumvej i Græsted.
"Det er jo ren forretning"
Bostedet er en del af den store plejekoncern Habitus, som er ejet af en engelsk kapitalfond. Hvidovre Kommune betalte 3,6 millioner kroner om året for at Habitus skulle passe på Nanna Kirstine Dahl.
- Det er jo ren forretning for dem. En kapitalfond vil bare gerne tjene penge. For dem betyder det ikke alverden, hvordan nogle udviklingshæmmede har det på et bosted i Græsted, siger Sonny Dahl.
Derfor er Sonny Dahl, midt i sorgen over datterens død, også bekymret for alle de andre sårbare beboere med svære handicaps, som bor på bosteder rundt omkring i landet.
- Jeg er vred, fordi vores tab, er vores tab. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på alle de sårbare mennesker, der sidder tilbage på bostederne.
Hvorfor betyder det så meget?
- Fordi det er mennesker, der ikke kan passe på sig selv, siger Sonny Dahl.
Opråb til politikere
Men mest af alt er Sonny Dahl vred over, at politikerne på Christiansborg ikke handler. For historier om omsorgssvigt på landets bosteder har nærmest stået i kø de seneste år.
- Nanna er jo langt fra den første. Der har jo været masser af forgangstilfælde. Og det er den samme sang hver gang. Når der er gået en måned eller tre, så kommer der en ny historie, som overskygger den forrige. Og så bliver det glemt, indtil der kommer en ny historie, siger Sonny Dahl og fortsætter:
- Men de historier skulle bare aldrig have været der.
Og hvem har ansvaret?
- Ja, det er jo staten og kommunernes ansvar. Det er dem, der lovgiver. Det er dem, der har myndigheden. Og det er de eneste, der kan gøre noget ved det. De er de eneste, der kan ændre på tingene.
Så det her er et opråb til politikerne på Christiansborg?
- Det er i hvert fald et opråb til den siddende socialminister. Jeg ved ikke, hvem der sidder der næste gang. Men det er kun hende, der kan gøre noget nu, understreger Sonny Dahl.
Sonny Dahl forsøger ikke kun at råbe politikerne op. Han har også et forslag til, hvordan man kan sikre sig mod, at samfundets mest sårbare bliver udsat for omsorgssvigt.
- Jeg synes, alle de sociale institutioner skal overlades til det offentlige. Det skal ikke være på private hænder. Private hænder har kun én interesse, og det er at lave et overskud, siger han.
Han mener, at den danske stat selv burde drive bostederne. I øjeblikket betaler kommunerne millioner af kroner til private bosteder. Det er med til at udsulte kommunernes økonomi.
Tilbage i 1980 blev ansvaret for særforsorgen, som det hed dengang, overdraget fra staten til amterne. Men da amterne blev nedlagt i forbindelse med kommunalreformen i 2007, blev ansvaret overdraget til kommunerne. Men kommunerne har ikke selv specialiserede tilbud, som kan varetage omsorgen for de allersvageste.
Efter begravelsen bliver der stille
Sonny Dahl mener, at staten burde hjemtage ansvaret for plejen og omsorgen for de borgere, som i dag bliver visiteret ud af kommunerne.
- Jeg kan ikke forstå, at man fra regeringens side ikke går ind og laver nogle statslige institutioner, hvor kommunerne kan købe pladser til sårbare borgere. Det er jo også borgernes penge, det er jo også hr. og fru Nielsens penge, der betaler.
- Så politikerne har et ansvar for at hr. og fru Nielsens penge går til et ordentligt tilbud. Så de ikke bare ryger ned i et hul eller ned i nogle lommer, siger Sonny Dahl.
Lige nu har Sonny Dahl kampgejsten til at råbe systemet op. Men han frygter for, hvad der sker, og hvordan han vil reagere, når datteren bliver begravet på lørdag.
- Når begravelsen her på lørdag er overstået, så bliver der stilhed. Og så tror jeg, at jeg bliver ramt hårdt, siger Sonny Dahl.
TV 2 Kosmopol har forsøgt at få en kommentar fra social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Men hun ønskede ikke at stille op til interview onsdag.
Hun har dog tidligere forholdt sig til sagen. Det kan du læse mere til her.
TV 2 Kosmopol har tidligere forgæves forsøgt at få en kommentar fra den omtalte kapitalfond.
TV 2 Kosmopol lavede fredag et længere interview med direktør i HabitusHuset, Martin Godske, hvor han forholder sig til sagen om Nanna Kirstine Dahl og de kritiserede forhold på HabitusHuset Ny Mårumvej. Læs interviewet her.