Politiker efter Nannas død: Ledelse burde sigtes for uagtsomt manddrab
Sagen om Nanna Kirstine Dahl, der døde efter ætsningsskader på et bosted, kalder på handling, mener politikere i Folketingets Retsudvalg.
Socialdemokratiets medlem af Folketingets Retsudvalg, Maria Durhuus, lægger ikke fingrene imellem, når det gælder politiets håndtering af sagen om den 30-årige Nanna Kirstine Dahl, der døde efter voldsomme ætsningsskader på sit nordsjællandske bosted HabitusHuset Ny Mårumvej i Græsted.
Politiet meddelte tirsdag, at der ikke vil blive rejst sigtelser, selv om den unge handicappede kvinde døde 1. juni efter at være blevet smurt ind ætsende rengøringsmidler.
- Jeg forstår ikke, at man ikke rejser en sigtelse mod ledelsen på det sted. Det er en kvinde, der kommer ind med ætsningsskader på hele kroppen - en kvinde, der er i deres varetægt fordi hun ikke kan tage vare på sig selv. Ingen kan sige, hvem der har gjort det, men nogen har jo været der og været sammen med Nanna. Det er et uagtsomt manddrab med en borger, som de havde et ansvar for at passe på, siger Maria Durhuus til TV 2 Kosmopol.
Nanna Kirstine Dahl blev 28. april fundet på sit bosted smurt ind i ætsende stoffer. Hun døde på Rigshospitalet 1. juni.
Martin Godske, der er direktør i HabitusHuset, skriver i en sms til TV 2 Kosmopol en mulig sigtelse "er politiets ansvar".
- Men jeg forstår Maria Durhuus' frustration over, at hverken vi eller politiet har kunnet kortlægge årsagen bag den forfærdelige ulykke. Og jeg går ud fra, at politiet har gjort alt, hvad de kunne for at komme til bunds i denne sag.
Politi begik fejl
I forbindelse med indlæggelsen af Nanna Kirstine Dahl på Rigshospitalet blev der ikke foretaget en såkaldt retsmedicinsk undersøgelse af hende. Det til trods for, at personale på Rigshospitalet to gange selv henvendte sig til Nordsjællands Politi og tilbød at foretage dette.
Det takkede politikredsen dog nej til - noget, de siden selv har erkendt, var en fejl. Den fejl finder Maria Durhuus (S) stærk kritisabel.
- Det kan jo ikke være rigtigt, at der er to henvendelser fra en læge og en henvendelse fra en paramediciner, der mistænker, at der er sket noget kriminelt omkring Nanna, og så kan der ikke blive taget nogen prøver, fordi politiet ikke melder tilbage, at de vil have prøverne, siger Maria Durhuus og fortsætter:
- Det skal vi have lavet om på, så dem, der ser mennesket - dem der er bekymrede - skal kunne tage de prøver, vi skal bruge. Det skal jeg have en snak med justitsministeren om, fastslår hun over for TV 2 Kosmopol.
Retsordførerne hos SF, Karina Lorentzen, og Moderaterne, Nanna Gotfredsen, udtrykker ligeledes kritik af den manglende undersøgelse.
- Selvfølgelig skulle man have haft en retsmedicinsk undersøgelse. Det er tydeligt. Det er frygteligt, at man nu står og mangler resultaterne af en retsmedicinsk undersøgelse, siger Nanna Gotfredsen (M).
- Jeg bliver jo stærkt bekymret. Hvis man havde foretaget en retsmedicinsk undersøgelse, ville der have været en større sandsynlighed for at finde ud af, hvad der var sket, og som i bedste fald kunne ende med en dom, siger Karina Lorentzen (SF).
Vil have redegørelse fra minister
Karina Lorentzen vil nu tage sagen videre til justitsministeren.
- Jeg vil bede justitsministeren om, at vi får en redegørelse om politiets efterforskning. Særligt vil det være interessant at få belyst, hvorfor Nordsjællands Politi siger nej til en retsmedicinsk undersøgelse, siger Karina Lorentzen.
Nordsjællands Politi har tidligere over for TV 2 Kosmopol erkendt, at det var en fejl, at man ikke takkede ja til en retsmedicinsk undersøgelse.
- Når jeg bagefter kender til forløbet og ved, hvad der er sket, så kunne jeg godt have tænkt mig, at vi havde haft den viden fra en retsmedicinsk undersøgelse nu. Den havde muligvis kunne klarlægge, hvad det var, som var anledningen til de her skader, sagde politiinspektør Morten Kaare Pedersen torsdag til TV 2 Kosmopol.