Kæledyr rammes oftere af parasit: Sådan opdager du det
Dyrlæge advarer mod den smitsomme Giardia-parasit, der rammer hunde og giver slem omgang diarré.
I Ishøj bor Connie Bjørn med sine to pudler, otteårige Coco og femårige Pelle.
For nyligt er Coco for anden gang blevet smittet med parasitten Giardia, som også kan overføres til mennesker.
Coco og Pelle er nu begge i behandling, men Conni Bjørn har en indtrængende bøn til alle hundeejere; saml jeres hundelorte op.
For det er igennem afføringen, at hundene smitter hinanden.
- Vi smitter hinanden i ring, og vi hundeejere har et ansvar for at samle op efter vores hunde, for de bliver rent ud sagt hundesyge, når de bliver smittede, siger Connie Bjørn til TV 2 Lorry.
Hun fortæller, at den ene af hendes hunde har haft en slem omgang.
- Man skal seriøst ikke stå en halv meter bag den, for det er ikke bare almindelig diarré. Det sprøjter bogstavelig talt ud af den, og det drypper også med blod, så det er ret alvorligt.
Gør grundigt rent
Conni Bjørn har taget alle forholdsregler og gjort grundigt rent samt vasket tæpper og hundekurve, og det er ifølge dyrlæge Malene Thorhauge den bedste måde at forebygge smittefaren, når hunden er kommet i behandling – udover naturligvis at samle sin hunds lorte op.
For parasitten er svær at få bugt med, da den kan overleve i flere måneder.
- Hunden smittes gennem afføring og det er nok, hvis den bare snuser til det og får slikket lidt afføringsrester. Hvis ens hund har fået konstateret infektionen, så skal der også gøres virkelig godt rent, ellers risikerer man bare, at den bliver smittet igen kort efter, siger Malene Thorhauge, der ejer Furesø Dyreklinik i Værløse.
Giardia-parasitten er på ingen måder ukendt blandt danske hundeejere, da den altid har været udbredt i mindre målestok. Tidligere på året meldte flere dyrlæger i Nordsjælland om epidemi-lignende tilstande
- Før var det nærmest kun hvalpe, der blev smittet, men nu har det bredt sig til også i stigende grad at ramme hunde i alle aldre. Så jo, vi ser langt flere tilfælde med Giardi-inficerede hunde end før, siger hun til TV 2 Lorry.
Det skal du være opmærksom på
Hunde har tit diarré, og det kan der være flere naturlige årsager til. Men hvis din hund gennem længere tid har tynd mave, så er det nok tid til en tur hen til dyrlægen.
- Man skal være opmærksom, hvis det står på i længere tid. Også hvis hunden for eksempel skiftevis har pæn og tynd afføring, så det aldrig rigtig bliver godt, så skal man tage en afføringsprøve med op til dyrlægen, siger Malene Thorhauge.
Sygdommen er let at konstatere, når først dyrlægen har en afføringsprøve – og behandlingen går også forholdsvis hurtig. Og heldigvis lider hunden ikke overlast andet end at det er ubehageligt med diarré.
- Det er ikke noget, der er pinefuldt, men man skal vide, at det ikke bare er noget, der går over af sig selv. Det skal behandles, for man risikerer også at hunden får andre sygdomme og infektioner, forklarer Malene Thorhauge, som kommer med følgende råd til hundeejere med smittede kæledyr.
Hold hunden i snor
- Det er en god idé at have den i snor hele tiden, når man er ude at gå tur. På den måde kan man hele tiden holde øje med, hvor den laver sin afføring, og så kan man også holde den væk fra andre hunde i behandlingsperioden.
Connie Bjørn har også et råd til andre hundeejere, der skulle være så uheldige at have et dyr, der laver så tynd en afføring, at det nærmest er umuligt at få samlet op.
- Jeg sørger altid for at have lidt rodalon med mig, som jeg så hælder ud over hundelorten. Så ved jeg, at jeg gør mit til ikke at smitte andre hunde, siger hun.