Trods selvmordstanker tog kommune Ivalos kontanthjælp
En enhed i Københavns Kommune kan straffe borgere, der ikke møder op til jobcenteraktiviteter. Det var med til at skubbe Ivalo Kiviog ud over kanten, mener kæresten.
Jeff Ravnskjær ser på et foto af sin kæreste, Ivalo Kiviog, på sin mobiltelefon.
Hun smiler og ser ud til at være glad og til at have overskud. Stunder som disse var der desværre få af de sidste måneder af Ivalos liv.
Ivalo Kiviog døjede med svære, psykiske sygdomme og selvmordstanker. Hun levede en omtumlet liv og var stærkt afhængig af sociale ydelser fra Københavns Kommune for at kunne få sit liv til at hænge sammen.
Det vidste Københavns Kommune udmærket. Alligevel valgte kommunen i december sidste år at lukke for den kontanthjælp, som Ivalo Kiviog modtog.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol
Sanktionen kom, efter at Ivalo Kiviog ikke dukkede op til et møde på Jobcenter Lærkevej.
Ifølge Jeff Ravnskjær var det på et tidspunkt, hvor kæresten endelig havde fået nogenlunde styr på sit liv.
Ivalo Kiviog havde endelig fået et værelse på et pensionat på Østerbro efter at have flakket rundt i Danmark i ti år eller mere, forklarer Jeff Ravnskjær.
En indsigt i Ivalo Kiviogs sag viser, at hun led af svær angst og depression. Derudover havde hun et stort alkoholmisbrug og havde tidligere kæmpet med selvmordstanker, fortæller Jeff Ravnskjær.
- Kommunen vidste godt, at hun havde selvmordstanker og havde været indlagt på psykiatrisk afdeling mange gange.
København presser de svageste:
En kommune kan straffe en borger på sociale ydelser, hvis borgeren ikke møder op til eksempelvis et møde på jobcenteret. Dermed kan borgeren sanktioneres og fratages sine ydelser.
- 25,1 % af borgerne i København på sociale ydelser blev sanktioneret i 2017.
- 5,5 % af borgerne i Århus blev sanktioneret i 2017
- 3 % af borgerne i Odense, Esbjerg og Aalborg blev sanktioneret i 2017.
Men på trods af det, valgte kommunen alligevel at sanktionere kæresten og fratage hendes sociale ydelser, fortæller Jeff Ravnskjær til TV 2 Lorry.
Kommunen hjælper ikke længere med husleje
Jeff Ravnskjær fortæller, at kæresten efter kommunens sanktion, var bange for at miste sit værelse på Østerbro.
Til et møde på jobcenteret, forsikrer sagsbehandleren hende om, at kommunen nok skal betale, da Ivalo Kiviog nu er sat under administration.
Det er dog langt fra virkeligheden. I starten af januar gør udlejeren hende opmærksom på, at der ikke er betalt husleje, og at hun derfor enten må flytte eller betale.
- Så prøver vi at ringe til kommunen igen og spørge, hvor der ikke er betalt husleje. Og det var stadig på grund af den sanktion, sagde de. Så hun fik ikke nogle penge, til huslejen heller, fortæller Jeff Ravnskjær.
''Hun havde bare ikke lyst til at leve mere''
Da Ivalo Kiviog ikke kan betale huslejen til værelset på Østerbro, bliver hun pludselig hjemløs og hendes misbrug eskalerer.
Dog fastholder kommunen sanktionen og tilbageholder dermed også de sociale ydelser i måneden efter.
Den 17. januar modtager Jeff Ravnskjær et opkald fra kæresten, der beder ham om at hjælpe hende til psykiatrisk afdeling.
- Det kunne jeg godt, for når hun beder om det, så er det alvorligt, fortæller han.
Herefter er hun indlagt på psykiatrisk afdeling på Digevej på Amager, hvor Jeff Ravnskjær tror, at Ivalo Kiviog nu er i trygge hænder.
- Det næste jeg hører er, at en der hedder Mads, der også er indlagt derude, han ringer til mig og siger: Ivalo er død.
Ivalo Kiviog havde hængt sig på sit værelse på afdelingen.
Advokat: Kommunen er medskyldig i Ivalo Kiviogs selvmord
Jeff Ravnskjær mener ikke, at det er kommunen, som har slået hans kæreste ihjel, men han mener, at de har medvirket til at presse hende ud, hvor hun så selvmord som eneste udvej.
- Efter sanktionen gik det kraftigt ned af bakke. Hun havde bare ikke lyst til at leve mere, fortæller han til TV2 Lorry.
Ifølge Jeff Ravnskjær har kommunens sanktioner mod kæresten Ivalo Kiviog medvirket til, at det i sidste ende gik så galt, som det gjorde.
Og den holdning deler advokat Kaveeh Piroz, fra Retshjælpen Rusk, som frivilligt har taget sagen uden betaling.
- Dybest set, så mener jeg, at Københavns Kommune er medskyldig i hendes selvmord, udtaler han.
På baggrund af sanktionen af Ivalo Kiviog, drøfter de nu et kommende sagsanlæg mod Københavns Kommune.
Ifølge loven har kommunen pligt til at fratage borgerne sociale ydelser, hvis de uden rimelig grund bliver væk fra møder.
Dog siger loven også, at udsatte borgere ikke nødvendigvis skal sanktioneres, hvis de lider af svær psykisk sygdog, misbrug eller hjemløshed.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol
Desuden må kommunen kun straffe udsatte borgere, hvis sanktionen bringer dem tættere på arbejdsmarkedet.
I sagen med Ivalo Kiviog var det langt fra tilfældet. Og desværre er det, ifølge advokat Kaveeh Piroz, ikke første gang det sker.
- Man gør det alt for drastisk, det med at fratage folk deres ydelser og sanktionere på den ene og på den anden måde. Og det kan altså have nogle kæmpe konsekvenser - det er ikke første gang, jeg er stødt på sager, hvor folk er endt med at blive hjemløse, fortæller han til TV 2 Lorry.
Københavns Kommune har ikke ønsket at kommentere på den konkrete sag, og Jeff Ravnskjær ved godt, at han ikke får kæresten tilbage ved et sagsanlæg, men han håber dog alligevel, at det kan ændre noget:
- Jeg håber, de stopper med at sanktionere psykisk syge. Eller jeg håber, de stopper med at sanktionere mennesker, der har brug for hjælp.