Designer skaber ny skrifttype til København: "Det er en gave"
En grafisk designer har skabt en ny skrifttype til København. Det er en gave til kommunen, siger han.
- Det er bare en gave. Jeg interessererer mig utrolig meget for offentligt design. Jeg har interessen, den fornødne viden og noget, jeg er god til.
- Så derfor vil jeg gerne give det som en gave til Københavns Kommune. I stedet for at et bureau skal bruge en million eller to millioner kroner på det her, så kan jeg give det gratis.
Sådan lyder det fra den grafiske designer Janik Frithioff, der har skabt en ny skrifttype til Københavns omkring 20.000 skilte.
Ifølge ham har København har brug for en ny skrifttype.
Derfor har den grafiske designer på eget initiativ har rådet bod på det, han mener er et stort problem for kommunen. Skiltene i kommunen er skrevet i tre forskellige skrifttyper, og det er noget rod, at der ikke er visuel sammenhæng, mener han.
- Når mine venner peger fingre ad mig, så siger jeg om offentligt design: "Når det ikke fungerer, så lægger du mærke til det - men når det fungerer det, opdager du det ikke," siger Janik Frithioff til TV 2 Lorry og tilføjer:
- Jeg synes, at det er så vigtigt, at et land som Danmark holder de traditioner, vi har for design og arkitektonik, i hævd.
Den nye skrifttype hedder "Hovedstad" og bliver leveret til kommunen sammen med en designmanual for brugen af typen, der, ifølge Janik Frithioff selv, er skabt til at vække genkendelighed og et ensartet billede af kommunen.
- Jeg har lavet et vejledende skrifttype, som passer til det, de allerede har. Det er lavet sådan, så det er en klar donation. Det koster 6000 kroner at få det designregistreret. Men det er også det, siger han.
Gave skal bidrage til godt offentligt design
Opgaven har han udført gratis og på eget initiativ. Og selvom der ligger mange timers arbejde bag den nye skrifttype, udelukker grafikeren, at det er for at promovere sig selv.
- Mit udbytte ved det her er, at det bliver en endnu større fornøjelse at færdes i København. Netop fordi de har så meget godt offentligt design. Så at der er sammenhæng mellem tingene er det, jeg vinder på.
- Men jeg vil da blive rigtig glad, hvis de giver mig lov til at bidrage med at højne oplevelsen for vejnavneskilte.
Ifølge dokumenter fra Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg vil implementeringen af den nye skrifttype på skilte tage omkring 30-40 år.
Foto: Illustration af Janik Frithioff
Desuden har Københavns Kommune ikke tilladelse til at bruge den nuværende skrift, kaldet "stadsskrift", til andet end vejskilte.
- Den skrifttype, som der bruges nu, er en udgave af "dansk vejtavleskrift". Vejdirektoratet nævner selv, at den ikke er så god til små skilte, siger Janik og tilføjer:
- Stadsskriften er ens med vejtavleskriften, og så ryger det unikke, som kommunen selv må bestemme. Det er vigtigt, at vi har en skrifttype, som afspejler byen.
Designretning er vigtig
Ifølge ham handler det om at sætte en designretning - og når man har en by, hvor der i forvejen er fokus på offentligt design, så bør det også gælde skiltene.
- København har allerede københavnerlygtepælen, københavnerbænken, københavnerskraldespanden, og sågar toiletter, der er københavnske. Men de har ikke en skrifttype, der er deres egen, siger Janik Frithioff til TV 2 Lorry.
Københavns Kommune har endnu ikke taget stilling til, om man vil sige ja til gaven eller ej.