Mangel på praktiserende læger i Hovedstaden: Kun tre åbne for tilgang
Hovedstadens vokseværk og manglende fokus på flere nye læger er skyld i, at blot tre praktiserende læger har åbent for tilgang i København og Frederiksberg, lyder det fra PLO.
Antallet af læger, som har lukket for tilgang i København og på Frederiksberg, er stærkt kritisk.
Ifølge de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er tilstanden så grel i hovedstaden, at hele 98,6 procent af de praktiserende læger i København og 97,9 procent af lægerne på Frederiksberg har lukket for tilgang.
Det stemmer overens med data fra Sundhed.dk, som viser, at der lige nu blot er to praktiserende læger i Københavns Kommune, som har åbent for tilgang af nye patienter, mens der i Frederiksberg Kommune kun er én praktiserende læge, som netop nu kan tage imod nye patienter.
Og det er stærkt bekymrende, lyder det fra formanden for PLO-Hovedstaden, Karin Zimmer.
- Det har vi det rigtig dårligt med. Det er vores patienter, som kommer i klemme, når de ikke kan få en læge i deres nærområde. Det kommer til at gå rigtig meget ud over tilflyttere til de to kommuner, siger hun til TV 2 Lorry.
Region Hovedstaden er den instans, som er ansvarlig for tildeling af ydernumre til lægepraksisser i både Frederiksberg og København.
Region H: Det er en udfordring, som vi kæmper med
Her anerkender man, at der er et problem med lægemangel i de to kommuner.
- Der er ikke nok læger, som det ser ud nu. Det er en udfordring, som vi kæmper med og en problematik, vi tager meget alvorligt, siger Qasam Nazir Ahmad, der er formand for Udvalg for Forebyggelse og Sammenhæng i Region Hovedstaden, til TV 2 Lorry.
- Det er et problem, som løbende ser på. Men det er ikke noget, Region Hovedstaden gør alene. Vi er i tæt dialog med PLO og kommunerne, for hele tiden at være opmærksomme på de problematikker, der kan opstå, siger han.
Den store lægemangel, der nu også i særlig udtalt grad har ramt København og Frederiksberg, skyldes dog parametre, som er svære for regionen at styre.
PLO: Der uddannes for få praktiserende læger
Ifølge Qasam Nazir Ahmad og Karin Zimmer er nemlig det fortsat svært at tiltrække læger med speciale i almen medicin, ligesom der på medicinstudiet er for få, som bliver specialiseret den vej.
- Hvis der mangler ansøgere til nye ydernumre, så handler det også om, at der mangler læger til at søge dem. Og det peger tilbage på beslutningstagerne i forhold til, hvor mange praktiserende læger, man uddanner, siger PLO-formanden.
Ifølge PLO skyldes den problematiske udvikling dog også, at befolkningstallene i kommunerne Frederiksberg og København stiger voldsomt, mens regionen ikke følger med i forhold til udmøntning af nye ydernumre.
- Det er noget, vi har set komme over tid. Og nu er det meget evident i en stor kommune som København, siger Karin Zimmer.
Herunder kan du se udviklingen af for lukning af tilgang i København og omegn siden 2014: