Nyt håb for økologisk tagfarm på Østerbro
Ejeren af grunden, som ØsterGro ligger på, har ansøgt om at ændre bygningens formål. Det kan være med til at redde det lukningsdømte taglandbrug.
Hvor der er en vilje, er der fra tid til anden også en vej.
Nu kan en byggesagsanmodning fra ejeren af de tagparkeringspladser, det lukningsdømte ØsterGro ligger på, bane vejen for det økologiske taglandbrugs overlevelse.
Københavns Teknik- og Miljøudvalg skulle mandag aften diskutere mulighederne for at skabe et fundament, der kunne holde i liv i drømmen om et ØsterGro i fremtiden.
Men sagen blev udskudt, da der er kommet nye oplysninger, som forvaltning bad sig tid til at forholde sig til – oplysninger som kan ende med at redde ØsterGro.
På Københavns Rådhus er politikerne positivt stemte over for det materiale, som ØsterGro og grundejeren Jac Nellemann har fremsendt.
- Det er vigtigt, at vi finder en løsning, der sikrer, at ØsterGro fortsætter. Så vi er glade for, at forvaltningen nu behandler den indkommende dispensation. Vi forventer nu, at forvaltningen finder en løsning, for der er en stærk politisk ønske om at bevare ØsterGro, siger gruppeformand Mette Annelie Rasmussen fra De Radikale, som er medlem af Teknik- og Miljøudvalget.
- For os er det glædeligt, at grundejeren selv har meldt ind med mulige løsninger, for det er absolut en prioritet for os, at ØsterGro og andre grønne projekter kan få lov til at være i byen, tilføjer hun.
Også Niels E. Bjerrum fra Socialdemokratiet ser frem til at forvaltningen får bearbejdet materialet.
- Man kunne jo håbe på, at en sådan åbning fra ejerens side også er noget, der indeholder en mulig løsning, for vi vil gerne bevare ØsterGro, siger han.
Fra grønt åndehul til parkeringspladser
Den populære og internationalt omtalte tagfarm har siden december sidste år været omdrejningspunkt i en debat om værdier, politik og rigid lovgivning på Københavns Rådhus.
Kort fortalt vil politikerne gerne redde tagfarmen fra at blive omdannet til tagparkeringspladser, som en gammel byggelov for området foreskriver.
Indtil nu har ØsterGro kun været en realitet som følge af en række dispensationer fra Københavns Kommune, som har udsat brugen af taget på Æbeløgade 4 som parkeringspladser.
(Artiklen fortsætter efter billedet...)
Foto: Ólafur Steinar Gestsson - Ritzau Scanpix
Men byggelovgivningen er ikke sådan at komme udenom i sidste ende. Heller ikke selvom man som politiker ønsker at løsne matriklen fra kravet om parkeringspladser i dette tilfælde.
Det har Teknik- og Miljøudvalget måtte sande adskillige gange siden december 2018 i arbejdet med at redde det lille øko-landbrug på Østerbro i København, hvor forvaltningen har været afvisende over for de løsninger, som både politikerne, ØsterGro og ejeren Jac Nellemann er kommet med på den baggrund, at sagen har været et anliggende i byggeloven, som kommunen ikke kan dispensere fra.
Ny byggesag kan medføre dispensation
Men nu har Jac Nellemann indsendt en ny byggesagsanmodning om at ændre bygningens brug fra det oprindelige formål som auktionshus til nu at være kontorlokaler efter ønske fra Teknik- og Miljøforvaltningen.
Samtidig har ØsterGro indsendt en anmodning om dispensation til at ændre kravet om parkeringspladser.
- Vi mener, at vi har givet argumenter som både juridisk og i det virkelige liv har den rigtige adgang til at løse problemet. Lad os se, om de ikke kan løse det her i forvaltningen denne gang, så ikke vi skal bruge mere af Borgerrepræsentationens tid på det her, siger Jac Nellemann til TV 2 Lorry.
Hvis byggesagen godkendes af forvaltningen, ændres sagen, så den falder inden for lokalplanslovgivningen i stedet for byggeloven.
Her har kommunen pludselig mandat til at dispensere – og dermed sløjfe krav om parkeringspladser for at give plads til den grønne tagfarm.
(Artiklen fortsætter efter billedet...)
Foto: Cory Benford Brown
Ifølge Kristian Skaarup, der er initiativtager og idémand bag projektet ØsterGro, håber de nu, at kommunen vil imødegå de argumenter, som de har fremsat.
I anmodningen om dispensation fremgår det, at der er fundet 18 ud af de 29 parkeringspladser på matriklen, som der skulle være. Dermed er det kampen om de mange parkeringspladser i sig selv reduceret.
De sidste 11 pladser håber ØsterGro, at kommunen vil sløjfe mod det argument, at ØsterGro i stedet lever op til store dele af lokalplanen for ydre Østerbro, der kaldes Københavns Klimakvarter.
- I lokalplanen står der, at nærheden til grønne områder er af høj prioritet for borgernes sundhed og velbefindende. Forvaltningen har efterspurgt det, der kaldes en saglig planmæssig begrundelse – og vi har sagt, at vi er i klimakvarteret i København. Det mener vi, er en saglig begrundelse, siger Kristian Skaarup til TV 2 Lorry.
- Det kan godt være, at man fjerner nogle fiktive p-pladser, men vi har til gengæld øget friarealer. Det var der ikke på matriklen før. Vi mener, at vi opfylder og er med til at realisere lokalplanens mål.
Sagen er dog ikke færdigbehandlet i forvaltningen, og det endelige udfald er derfor forsat uvist.
Det står dog klart, at vejen mod en bevarelse af ØsterGro synes tættere på, end den har gjort længe.
ØsterGro holdt i december dets sidste offentlige arrangement. TV 2 Lorry besøgte dette. Se mere i indslaget herunder: