Snart kan man få testet sine stoffer, inden man indtager dem
Københavns Kommune har vedtaget et pilotforsøg, hvor stofbrugere kan få testet kvaliteten af euforiserende stoffer i nattelivet inden indtagelse.
Stofbrugere i det københavnske natteliv får snart mulighed for at teste deres stoffer, før de indtager dem.
Det sker, efter en stort set enig borgerrepræsentationen i Københavns Kommune i aftes stemte et pilotforsøg igennem.
Dermed er der lagt op til, at nattelivets stofbrugere kan få testet, at deres stoffer ikke er forgiftede, før de indtages.
- Vi håber, det fører til, at vi får færre indlagt med stofforgiftning og færre dødsfald som følge, siger forslagsafsenderen Karen Melchior fra Radikale Venstre til TV 2 Lorry.
Blandt andet nævnes et mobilt laboratorie, der kan placeres f.eks. ved barer og natklubber eller festivaller, som en mulighed.
Her er det idéen, at medarbejdere kan give råd og vejledning til stofbrugere, mens stoffet gennemgår kvalitetstjek.
- Ved at have denne mulighed åbner man for et rum, hvor dem, der i forvejen tager stoffer i nattelivet og har besluttet sig for at gøre det, kan få rådgivning og vejledning i et forum, der er neutralt og ikke fordømmende, siger Karen Melchior.
I det vedtagede forslag, der blev stillet af Radikale Venstre og Liberal Alliance, lægges der op til, at forsøget skal indføres næste år og finansieres gennem Budget 2019.
- Jeg er rigtig glad for, at vi får mulighed for sætte forvaltningen i gang med det samme i stedet for at udsætte det unødvendigt, siger Karen Melchior.
- Nu skal vi se på, hvordan det kan lade sig gøre. Vi skal klarlægge, hvad erfaringerne er fra andre lande, og se om der er juridiske ting, der kan spænde ben. Men jeg regner stærkt med, at det kan lade sig gøre.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen går sammen med Socialforvaltningen i gang med at klarlægge, hvordan forsøget bedst implimenteres, og om der skulle være nogle juridiske paragraffer, der kan spænde ben.
Pilotforsøg med test af euforiserende stoffer i nattelivet stemt igennem. Glæder mig til at se beskrivelsen af forsøget, fordi det forhåbentlig vil reducerer tragiske dødsfald. Godt gået @karmel80 @AlexVanopslagh #dkpol #kbhpol #dkmedier pic.twitter.com/QMGORLfyOe
— MiaNyegaard (@MiaNyegaard) March 22, 2018
Derudover skal der udarbejdes en redegørelse for, hvordan test af stofferne kan være med til at forhindre dødsfald og hjælpe personer ud af et misbrug af stoffer.
Forslaget vedtages, efter flere unge mennesker i de seneste måneder har mistet livet efter at have indtaget hårde stoffer til fester og i bylivet.