Zoo-direktør skjulte pandabesøg for familien
Videnskabelig direktør i København Zoo Bengt Holst tog i 2010 på en rejse til Kina, hvor han skulle snakke om en mulig pandaaftale. Men ingen, ud over Zoos administrerende direktør, vidste, at han var i Kina.
Den 4. april lander de to pandaer Mao Sun og Xing Er i København, hvor de flytter ind i det helt nye pandaanlæg i midten af København Zoo. Med pandaernes ankomst slutter hele ni års arbejde for at få pandaer til Danmark.
- Det er hele Zoologisk Have, der har arbejdet sammen omkring det her i rigtig mange år. For det rummer mange aspekter, der skal på plads i forbindelse med at bygge sådan et anlæg, få det op at køre og så for at få pandaerne til Danmark. Så det er klart, at når det endelig lykkes, så er man stolt over det, siger Bengt Holst, videnskabelig direktør i København Zoo, til TV 2 Lorry.
Netop Bengt Holst har været inde over pandaprojektet siden dag et og har en stor andel i, at du snart kan se pandaer i København. Det hele begyndte i februar 2010, hvor den øverste ledelse i København Zoo modtog en mail fra det danske konsulat i Kina.
- De spurgte, om det ikke var en god idé at få pandaer til København i forbindelse med, at man ville fejre 60-året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Kina, siger Bengt Holst til TV 2 Lorry.
En hemmelig tur til Kina
Efter samtaler i Zoos øverste ledelse tog Bengt Holst og den daværende administrerende direktør, Lars Lunding Andersen, i april 2010 til Kina. Det var der bare ikke nogen, der vidste.
- Vi sagde til vores medarbejdere her i Zoologisk Have og også til vores familier, at nu tager vi til Sydafrika. Vi har en forskningsstation i Sydafrika, og vi skulle ned og besøge den for lige at koordinere nogle ting. Rent faktisk tog vi så flyveren til Kina.
- Vi vidste jo ikke rigtig, om det her ville blive til noget, og da vi vidste, at det at få fat i pandaer til København var meget stort, så ville vi nødig så nogle forventninger hos folk, hvis det nu viste sig, at det hele faldt til jorden, siger Bengt Holst til TV 2 Lorry.
På turen til Kina blev Bengt Holst og Lars Lunding Andersen vist rundt på Chengdu Panda Base, hvor panderne bor. Der var de en uge, hvor de snakkede med både administration og forskere. Ugen endte også ud med, at København Zoo skrev under på en forskningsaftale, der skulle sikre forskningssamarbejde og vidensdeling.
Vulkan ødelagde næsten dækhistorien
Efter aftalen var underskrevet fløj Bengt Holst og Lars Lunding Andersen hjem mod København. Turen hjem var dog ved at spolere dækhistorien, for undervejs på flyveturen gik den islandske vulkan Eyjafjallajökull i udbrud og tvang Zoo-direktørene til at nødlande i Polen.
- Det var lidt svært at fortælle herhjemme, at nu var vi gået ned i Warszawa på vej fra Sydafrika og til Danmark. Det var jo en lidt mærkelig vej at komme tilbage til Danmark på. Men det lykkedes da, og så lejede vi en bil og kørte tilbage til København.
- Først derefter kunne vi lukke ud, at vi rent faktisk havde været i Kina, og vi havde opnået den her fine samarbejdsaftale, som var starten på et meget tæt og meget varmt samarbejde med Chengdu Panda Base, som så resulterer i, at vi nu får de her to pandaer til København, siger Bengt Holst til TV 2 Lorry.
Pandaer skal give flere gæster
Nu er der kun to uger til, at pandaerne ankommer til København og flytter ind i deres nye arkitekttegnede anlæg. Pandaerne skal derefter bruge godt en uge på at vænne sig til deres nye omgivelser, så først den 11. april bliver der åbnet op for, at København Zoos gæster kan se de nye pandaer.
- Der er en meget meget stor interesse for det. Ikke kun lokalt, men også nationalt. Men også internationalt. Og selvfølgelig vil det give sig udslag i, at der kommer flere gæster. Og det er vi jo kun glade for, for det giver os også mulighed for, for det første at vise pandaerne, som vi er stolte af, men også at fortælle hele historien om pandaen.
At kunne se pandaer uden for Kina er også specielt. Det er nemlig kun 19 lande udover Kina, der huser de sort-hvide kæmpepandaer. Dermed bliver Zoologisk Have København en del af et meget eksklusivt selskab.
- Vi bliver så den niende zoologiske have i Europa, der får pandaer. Og der jo stadig mange zoologiske haver i Europa, og det her er jo så et af de få steder, hvor man kan se dem. Og vi er jo selvfølgelig glade for, at det bliver i lige netop Københavns Zoologiske Have, at man kan se dem i.
Du kan se meget mere om Zoos nye pandaer og det nye pandaanlæg i Søndagsmagsinet i aften.