21-årig mand raser over nyt menstruations-tiltag
Som det første danske universitet har Københavns Universitet fra 2025 vedtaget at stille gratis menstruationsprodukter til rådighed.
Chok.
Det var en følelse, der ramte den 21-årige økonomistuderende Alexander Foged, da han fandt ud af, at et forslag om gratis menstruationsprodukter til alle var blevet vedtaget på hans universitet.
Han forstod ikke, hvordan Danmarks største universitet kunne afsætte penge til den type “småting”, når områder som feedback og muligheden for at komme på udveksling efter hans overbevisning halter.
- Det er helt forkert, siger han.
Faktisk blev han så indigneret, at han gik til tasterne og skrev et debatindlæg i Uniavisen, hvor han kritiserer beslutningen og universitetets prioritering af penge.
- Jeg kunne ikke bare lade stå til, siger Alexander Foged, der er kandidat til studienævnet på økonomistudiet, til TV 2 Echo.
Københavns Universitet (KU) er det første universitet, men ikke den første offentlige institution herhjemme, der indfører gratis bind og tamponer.
Bag beslutningen står både Københavns Universitet og Studenterrådet.
- Skæv prioritering
Mens der på KU er tale en forsøgsordning i 2025, vedtog Albertslund Kommune i 2023 at afsætte 50.000 kroner årligt til gratis bind og tamponer i kommunens folkeskoler.
Hvilke produkter der skal indgå i KU's ordning, og hvad det kommer til at koste, er fortsat uafklarede spørgsmål, men for Alexander Foged handler det først og fremmest om principper og værdier.
- Hvis KU skal bruge penge på bind og tamponer, hvad med andre nødvendigheder som energidrikke og kaffe til træthed, sengepladser til søvnmangel eller kontaktlinser til dem, der har glemt deres derhjemme?, siger Alexander Foged.
Han mener i det hele taget ikke, at staten bør betale for den slags produkter.
- Min holdning er den samme i det store perspektiv med staten. For der er der også tale om en skæv prioritering af både ansvaret og pengene, siger han.
En principiel sag
Egentlig synes 21-årige Alexander Foged, at det er en sympatisk gestus at stille menstruationsprodukter til rådighed.
Men det er ikke sagens kerne.
For ham er det derimod en principiel sag om, hvem der bærer ansvaret for de studerendes hygiejne, og derfor hvem der skal betale.
Og fra hans synspunkt er der ingen tvivl om, at menstruation er kvindelige studerendes eget ansvar.
Faktisk ser han det som decideret umyndiggørelse af de studerende, at man ikke har tiltro til, at de selv kan klare den slags.
- Det handler om principper og værdier, og der må være en klar skillelinje mellem, hvad der er universitets ansvar, og hvad der ikke er.
Han ser menstruationspleje som et “personligt ansvar”, der ikke skal blandes sammen med uddannelsesinstitutioners budgetter.
- Hvad bliver det næste? Mænd er mere kraftigt bygget og har behov for at spise mere. Betyder det så, at sandwiches i kantinen skal være lidt billigere for mænd?
Det kan ikke sammenlignes
21-årige Emma Due studerer psykologi og er næstforperson i Studenterrådet på KU.
Hun har selv både prøvet at mangle et bind, mens hun var på sit studie, og utallige gange oplevet, at medstuderende har efterlyst bind og tamponer i en nødsituation.
Foto: Privatfoto
Derfor giver hun giver ikke meget for kritikken og kalder Alexander Fogeds argumenter for stråmænd.
- Hvis man nogensinde har stået i en situation, hvor man er nervøs for at været blødt igennem sit tøj i en fuld forelæsningssal, ved man, at det ikke kan sammenlignes med noget som at føle kaffetrang, siger hun.
Men for Emma Due handler det egentlig ikke om hendes personlige oplevelser.
Hun er næstforperson i Studenterrådet og har været med til at få forsøgsordningen vedtaget.
For hende handler det om at skabe tryghed for studerende, der uventet får menstruation eller bløder mere end forventet og ikke har menstruationsprodukter ved hånden.
Derfor tror hun på, at det vil gøre en forskel for menstruerende studerende.
Og skulle man få tanken, at hun blot er interesseret i tiltaget for selv at modtage gratis produkter, er svaret klart.
- Det ville være ærgerligt at sige, for jeg opfatter det ikke som selvisk at sikre studerendes adgang til basale hygiejneprodukter i nødstilfælde, siger hun.
Spørg Os
Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her +_
Hvor ligger ansvaret
Men Alexander Foged er dog sikker på, at der ikke skal bruges midler på den slags “symbolpolitik”.
For hvis man “virkelig ville gøre noget for de kvindelige studerende og unge forældre”, fremhæver den 21-årige økonomistuderende, at man i stedet kunne kigge på barselsreglerne på universitetet.
Han frygter nemlig, at man med gratis menstruationsprodukter kommer ud på en glidebane, hvor økonomiske midler går til småordninger i stedet for vigtige kvalitetsløft på universitetet.
Ting, som ifølge Alexander Foged kunne komme alle studerende til gode.
- I stedet vælger man at gøre noget gratis, som egentlig er den studerendes eget ansvar, siger han.
Kan man ikke sammenligne gratis menstruationsprodukter på offentlige toiletter og institutioner med adgang til sæbe og toiletpapir?
- Skal vi så også have tandbørster til dem, der har glemt at børste tænder? Hvis nogen sidder og sveder, skal jeg så bede dem om at bruge deodoranten på toilettet? spørger han.
- Det hører i samme kategori som toiletpapir, det gør menstruationsprodukter også, men i sidste ende er det en del af de hygiejneprodukter, vi selv skal være ansvarlige for, siger han.
Basale hygiejneprodukter
Sådan ser 21-årige Emma Due dog ikke på sagen.
Hun ser det som en af universitetets kerneopgaver at sikre, at de studerende er “trygge og trives” for at kunne modtage undervisning på den bedste måde.
Det mener hun gratis menstruationsprodukter på campus vil bidrage til, og derfor giver hun ikke meget for kritikken.
- Hvis basale hygiejneprodukter som menstruationsprodukter klassificeres som et personligt behov, så kan man ud fra samme logik argumentere for at toiletpapir og håndsæbe også er personlige behov, siger hun.
Københavns Universitet oplyser til TV 2 Echo, at der i første omgang er tale om en forsøgsordning med gratis menstruationsprodukter på KU’s campusser.
De konkrete detaljer om, hvilke produkter, der skal indgå i ordningen, og hvad det endeligt kommer til at beløbe sig på, er fortsat uafklarede spørgsmål.
Det har ikke været muligt for TV 2 Echo at få en yderligere udtalelse fra ledelsen på Københavns Universitet.