Alenemor melder sig til aflysningstruet sommerkoloni: "Endelig kan jeg give tilbage"
Sommerkolonierne har svært ved at tiltrække personale, og det har nu fået alenemor Tina Croome til at melde sig som køkkenhjælper. Og hendes 9-årige søn kommer med.
x
Tina Croome havde ikke de store sommerferieplaner for sig selv og sin 9-årige søn Ithurn. Som alenemor og selvstændig kropsterapeut rakte pengene ikke til at rejse, så egentlig var planen, at de bare skulle hygge sig derhjemme.
- Jeg ville ønske, at jeg havde vidst det noget før. Det er en perfekt mulighed for min søn og mig til at få talt en masse dansk og få udvidet vores netværk, siger Tina Croome til TV2 Lorry.
44-årige Tina Croome er nemlig født på Barbados og opvokset i Storbritannien, men har boet on/off i Danmark i to årtier.
I 2012 fik hun sin søn Ithurn med en dansk mand, men sønnen går på en skole for højt intelligente børn, hvor hovedsproget er engelsk, mens faderen ikke er en del af deres liv, og det giver nogle udfordringer i det daglige.
- Jeg vil gerne have, at min søn fortsætter med at kunne tale flydende dansk, og det kan han kun, når han er sammen med danskere, forklarer hun:
- Det får han masser af mulighed for her, og jeg er sikker på, at det bliver godt.
Det har ikke altid været nemt
For nogle af de børn, som kommer på de danske sommerkolonierne, er det deres eneste ferie, og derfor har det også været ekstra kritisk, at Københavns Lærerforenings Kolonier har måttet aflyse nogle af kolonierne.
Netop det det ramte Tina Croome. For hun ved, hvad det vil sige ikke altid at have til dagen og vejen. Da Ithurn var fire år, tog de en periode tilbage til Storbritannien, men da Tina indså, at sønnen ikke fungerede i sin nye hverdag, måtte hun rykke tilbage til Danmark. Men netværket var småt.
- Det har ikke altid været nemt. Der har været perioder, hvor vi ikke havde et sted at bo, hvor vi ikke engang havde en dyne. Vi fik genbrugsting fra den kirke, jeg kommer i, og kommunen hjalp os. Jeg har altid været dybt taknemmelig for den hjælp, vi har fået, så det her er en måde at give tilbage på, siger Tina Croome.
Og derfor er det ikke kun tiden, som Tina Croome giver væk.
- Jeg tror på, at man skal give videre, når man kan. Derfor donerer jeg også min første uges løn til Forældre Fonden i håb om, at det kan hjælpe aleneforældre i nød, fortæller hun.
Tina Croomes søn er særligt sensitiv og bliver utryg ved større ændringer, hvorfor feriekolonien er en oplagt mulighed for, at han kan få noget ferie med andre børn i trygge rammer, mens hans mor kan arbejde og hjælpe til på kolonien.
- Jeg glæder mig til at lave mad til børnene. Når man laver mad med kærlighed inspirerer det til mere kærlighed, så jeg glæder mig til at give disse børn en god ferie, siger Tina Croome, der forventer at deltage i kolonier hen over tre til fire uger i Asserbo og Rørvig.
Seks kolonier er reddet
Da TV2 Lorry skrev om det manglende kolonipersonale 11.juni, fik det gang i Facebook-tråden, der til dato er blevet delt 162 gange og har fået 870 kommentarer.
- Den fantastiske nyhed er, at opmærksomheden i medierne har fået flere til at melde sig. Vi troede, at vi måtte aflyse otte kolonier, men nu bliver seks af dem alligevel til noget, lyder det fra en glad Gitte Nemholt, personaleansvarlig i Københavns Lærerforenings kolonier, til TV 2 Lorry:
- De to, vi har måttet aflyse ligger i uge 26. Vi prøvede til det sidste, men forældrene havde brug for at få besked nu. Så i stedet har vi holdt et par pladser åbne i nogle af de andre uger til de børn, som ikke har andet de skal i sommerferien.
Artiklen fortsætter under billedet
Foto: Morten Raarup/TV 2 Lorry
Det har typisk været de unge, som har været svære at rekruttere i år på grund af de to sidste års corona-nedlukning. Men Gitte Nemholt bebrejder dem ikke.
- Vi vil gerne have folk i alle aldersgrupper, så der både er nogen til at spille fodbold, og nogen til at holde styr på det praktiske i eksempelvis køkkenet. Men mange unge har brug for at lave andre ting i år, og det er forståeligt nok. Sådan havde min egen datter det også. Så i stedet har jeg taget hendes kæreste og min søn med, siger hun og griner:
- Som det ser ud nu er de yngste 18 år og den ældste 78 år, så det skal nok give et godt mix.
På kolonien handler det for børnene om at holde ferie med andre børn, men også at have voksne omkring sig, der har tid til at lytte eller spille ludo.
- Det er nogle uger, som er meget vigtige for disse børn, og derfor har vi virkelig kæmpet for at få personale nok. Heldigvis har mange meldt sig, men vi mangler stadig erfarne køkkenfolk i uge 31, hvis nogen derude skulle have lyst, siger Gitte Nemholt:
- Og som Tina og jeg gør, kan msn jo godt tage sine egne børn med, hvis de ikke er for små. Det vil de kun synes er sjovt, for som jeg plejer at sige, så er livet på kolonien lidt større.
Om kolonierne
- Københavns Lærerforenings Kolonier sender hvert år cirka 4000 københavnske skolebørn på henholdsvis 1- og 2-ugers sommerkoloni på 29 forskellige kolonier spredt ud over hele Danmark i naturskønne omgivelser. Siden de københavnske lærere i 1899 skabte deres første kolonier, har flere end 300.000 københavnerbørn oplevet barndommens sommerland på et af de mange forskelligartede steder, som gennem tiderne har været anvendt til feriekoloni.
- Der bliver tilbudt både feriekolonier med skolehold, hvor børnene kommer fra samme skole og er afsted med lærere derfra, og temakolonier, hvor børnene blandet fra de københavnske skoler kommer på kolonier med temaer som dyrepasning, idræt, teater, natur og billedkunst.
- Personalet på en sommerkoloni består som udgangspunkt af fire personer, der tager sig af det pædagogiske arbejde med koloniens cirka 40 børn, samt fire personer, der står for alt det husholdningsmæssige som planlægning af måltider, indkøb, madlavning og rengøring.
- Udover de mange sommerkolonihold for københavnske skoleelever anvendes kolonierne i dag til lejrskoler, koloniophold for børnehaver og fritidshjem, klasseweekendture, foreningsarrangementer, familietræf og lignende.
Kilde: Kolonierne.dk