Andrew er bekymret for kinesiske overvågningskameraer i hovedstaden
Der er sat hundredevis af overvågningskameraer op i hovedstadsområdet fra kinesiske producenter, som PET advarer mod. Det bekymrer en aktivist fra Hongkong, der i dag bor og arbejder i København.
Andrew Chan er ikke i tvivl. Han mener, at han nemt kan findes af den kinesiske efterretningstjeneste.
Det skyldes de overvågningskameraer fra kinesiske producenter, der er sat op rundt omkring i hovedstaden.
- Hvis de vil finde ud af, hvem jeg er, hvor jeg arbejder, studerer og hvor jeg bor, så kan de det, siger han, da TV 2 Lorry møder ham på Sankt Hans Torv i København.
Han er fra Hongkong, aktivist og har demonstreret for frigørelse fra Kina, og derfor tager han sine forbehold, når han skal mødes med andre med samme baggrund.
- Nogle er nødt til at tage tilbage til Hongkong, og derfor er de mere udsatte overfor overvågningskameraerne. Derfor er det oftest dem, der vælger, hvor vi skal mødes, fortæller han.
I sommeren 2020 indførte den kinesiske regering en ny national sikkerhedslov i Hong Kong, der blandt andet forbyder aktiviteter, som taler for en løsrivelse fra Kina og giver mulighed for at straffe overtrædelse af loven med fængsel på op til livstid. Loven gælder alle, der er opholder sig i Hongkong, hvor flere er blevet anholdt.
Og med kinesiske overvågningskameraer rundt omkring i København, mener Andrew Chan, at der er grund til er være forsigtig.
- De kan bruge materialet fra kameraet som bevis, starte en retssag og de har bedre chancer for at give mig en længere straf, for jeg demonstrerer ikke kun. Jeg laver også lobbyarbejde og interviews, siger han.
Vores YouTube-redaktion gennemgår det mulige omfang af kinesisk overvågning i videoen her.
PET: "Udvis tilbageholdenhed"
PET har i december 2021 fundet sårbarheder i kameraer fra de kinesiske producenter - Hikvision og Dahua.
Kinesiske virksomheder har pligt til at udlevere materiale til efterretningstjenester i Kina, hvis de kinesiske myndigheder kræver det.
Derfor anbefaler PET, at man udviser tilbageholdenhed med at anvende kinesisk overvågningsudstyr, der er på internettet.
Det skriver de i en sikkerhedsvurdering til Rigspolitiet, som TV 2 Lorry har fået udleveret.
DR kunne i juli 2021 fortælle, at København, Gladsaxe, Gentofte og Roskilde kommuner har overvågningskameraer fra en eller begge kinesiske overvågningsproducenter.
Samme sommer fortalte Politiken, at der i hvert fald var 366 af dem i København.
TV 2 Lorry ville gerne have spurgt Københavns Kommune, om der er færre eller flere kameraer her et år senere. Men det har ikke været muligt for dem at lave opgørelsen igen - indenfor deadline.
Hvor mange kinesiske kameraer, der er i alt i Danmark er der i skrivende stund ikke noget overblik over.
I Rigspolitiet og politikredsene er der ca. 160, men politiet ved at lave en nærmere kortlægning. Det viser et svar til Folketingets Retsudvalg.
Kan ikke tage tilbage til Hongkong
Siden den nye sikkerhedslov blev indført i Hongkong i 2020 er Andrew Chan stoppet med at organisere demonstrationer.
- Nu hvor vi ved, at der er kameraer rundt omkring, kommer der til at være folk, der holder øje med os, siger han.
Planerne om, at han skal tilbage til Hongkong er udskudt på ubestemt tid. Derfor har han heller ikke noget problem med at medvirke med navn og ansigt.
- Det er mest bekymrende, at man ikke ved, hvad de kan gøre med dataen.
- Vores produkter bliver ikke brugt til spionage
I et skriftligt svar til TV 2 Lorry udtaler en talsperson fra Hikvison, at virksomheden har kendskab til sikkerhedsvurderingen fra PET, og virksomheden søger nu derfor aktivt at komme i dialog med PET, og at virksomheden “overholder de strengeste globale standarder for at sikre”, at udstyr og data er beskyttet.
"Hikvision følger alle gældende databeskyttelseslove, regler og normer i Danmark – herunder også de gældende GDPR-regler. Der er aldrig blevet fremlagt beviser noget sted i verden, der viser, at Hikvision-produkter er blevet brugt til spionage."
"Vores sikkerhedspraksis betyder, at bestemt udstyr ikke bliver uansvarligt forbundet til internettet, medmindre de relevante cybersikkerhedsprotokoller selv er blevet installeret af slutbrugeren. Hikvision kan ikke få adgang til videodata," skriver en talsperson fra Hikvision.
TV 2 Lorry har også rettet henvendelse til Dahua Technology. I et skriftligt svar til TV 2 Lorry, skriver de: "Cybersikkerhed er en fælles udfordring for industrien, og der bliver nogle gange opdaget sårbarheder i produkter," skriver Dahua Technology til TV 2 Lorry og understreger, at de ikke har adgang til brugerdata.
De skriver også, at de overholder alle gældende love og regler i alle lande, hvor de driver forretning.
"Som enhver anden virksomhed, der arbejder med sikkerhedsløsninger, kan vi ikke fuldt ud kontrollere, hvordan vores teknologier i sidste ender bliver brugt af slutbrugeren," skriver Dahua Technology, der dog understreger, at man forventer, at deres slutbrugere også henholder sig til alle gældende love og regler.