Beboere begræder afgørelse: Vindfølsomme højhuse skal rømmes
Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune har besluttet at give påbud om, at beboerne i de vindfølsomme bygninger i Bellahøjhusene skal genhuses. Det møder kritik blandt beboerne.
Beboere i i alt 261 boliger i Bellahøjhusene har nu fået endelig besked.
De skal genhuses, fordi ingeniørberegninger, ifølge Københavns Kommune, viser, at bygningerne, de bor i, er alt for vindfølsomme - og risikerer at styrte sammen, når vinden for alvor tager fat.
For flere af beboerne betyder det et endegyldigt farvel til deres hjem igennem mere end et halvt århundrede.
Og selvom beslutningen måske kan synes naturlig for de fleste, så bliver den mødt med alt andet end tilfredshed blandt beboerne.
Det gælder blandt andet for John Steen Johansen, der er beboerformand i ejendommen.
Sammen med de andre beboere fra i alt seks af Bellahøjhusene fik han forleden besked på, at de skal genhuses permanent.
Og i tre af højhusene skal det ske senest den 30. juni næste år.
- Jeg synes, at det er den dårligst tænkelige løsning for beboerne, og så mener vi ikke, at de har gjort deres arbejde grundigt og ordentligt, siger John Steen Johansen til TV 2 Kosmopol.
Bliver i snit evakueret hver tredje måned
I flere af højhusene bor der mennesker, som har boet i samme lejlighed i mere end 50 år.
Det gælder blandt andet Jytte Christensen, der har boet i den samme lejlighed igennem 67 år. Engang med sin mand og tre børn.
- Jeg kan slet ikke overskue det. Jeg tror da, at vi alle sammen er dybt bekymret, siger Jytte Christensen, der bakkes op af en af sin nabo Thor Nielsen.
Han har boet i sin lejlighed igennem 53 år.
- Selvfølgelig betyder det alt, at man skal forlade sit hjem igennem 53 år. Det kan godt lyde som klynk og forkælethed, men alt er jo en personlig sag, siger han til TV 2 Kosmopol.
Jytte Christensen og Thor Nielsen føler sig ikke utrygge i lejlighederne, når der er storm.
Men nye ingeniørberegninger viser ifølge Københavns Kommune, at beboerne skal evakueres cirka hver tredje måned, når der er kraftig storm, fordi husene i værste fald kan styrte sammen.
- Jeg kan ikke bo andre steder end her. Jeg vil hellere evakueres, hvis det er nødvendigt, og så komme tilbage til min egen bolig, forklarer Jytte Christensen.
Renovering færdig i 2029
Men beslutningen er altså truffet. Beboerne skal ikke bare evakueres, når der er brug for det.
De skal genhuses permanent. En beslutning, som man står ved i Københavns Kommune, selvom beboerne gerne vil det anderledes.
- Der er et også et hensyn at tage til boligorganisationen og det beredskab, som de både skal opretholde og effektuere.
- Det er forvaltningens vurdering, at det er relevant at få tømt ejendommen, så man ikke skal gennemføre en evakuering så ofte, som man skal, hvis det i snit er hver tredje måned, fastslår Morten Lund, der er enhedschef for almene boliger i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.
Det er boligorganisationen SAB og boligadministrationens KAB's beslutning, at genhusningen skal være permanent og ikke midlertidig, og den beslutning ærgrer også de beboere, TV 2 Kosmopol har talt med mandag:
- Midlertidig genhusning betyder, at man bevarer sin kontrakt. Men permanent genhusning betyder, at hele forholdet til Bellahøj bliver sløjfet, siger Thor Nielsen.
KAB har ikke haft mulighed for at stille op til interview mandag, men de skriver i en mail, at de har besluttet, at genhusningen af beboerne skal være permanent, fordi det giver beboerne mulighed for selv at vælge, om de vil blive i genhusningsboligen, eller om de vil flytte tilbage.
Man forventer, at renoveringen af Bellahøjhusene går i gang i 2025 og er færdig i 2029.