Overblik: Her er de vigtigste nedslag i finansloven for hovedstadsområdet
Finanslovsaftalen for 2025 er fredag blevet præsenteret. Her får du de vigtigste nedslag for borgerne i hovedstadsområdet.
x
En forsøgsordning med gratis skolemad til udvalgte skoleelever og en genindførsel af håndværkerfradraget var to af de helt store overskrifter, da regeringen, SF og Radikale Venstre fredag formiddag præsenterede finanslovsaftalen for 2025.
Men dykker man ned i aftalen, så gemmer den på flere punkter, der er interessante for borgerne i hovedstaden.
Nedenfor bringer vi en række af de vigtigste.
Mere barsel til forældre til for tidligt fødte
Der er i finanslovsaftalen afsat penge til, at forældre til for tidligt fødte kan få mere barsel.
Dermed bliver det borgerforslag, som Pernille Louise Rohrberg Kudsk fra København og Olivia Toftegaard Eriksen fra Guldborgsund har stillet, til virkelighed.
Tilbage i september mødte TV 2 Kosmopol Pernille Louise Rohrberg Kudsk. Selv fødte hun sin søn William 14 uger før termin, hvorfor han tilbragte de første måneder af sit liv på hospitalet. Netop sønnens forløb er årsagen til Pernille Kudsks kamp for mere barsel til forældre til for tidligt fødte børn.
Borgerforslaget fik stor opbakning fra SF, der også var partiet, som bragte det med ind til forhandlingsbordet.
Der afsættes 5 millioner kroner i 2025 og 20,9 millioner kroner årligt fra 2026 og frem.
541 årsværker forsvinder fra hovedstadsområdet
Regeringen og aftalepartierne er enige om at gennemføre politisk prioriterede opgavebortfald svarende til god 1000 årsværker i 2025. Af dem skal 541 findes i hovedstadsområdet.
Redningskrans til lukningstruet spillested
Der er blevet afsat yderligere en million kroner til spillestedet Jazzhus Montmartre. En nyhed, som kulturminister, Jakob Engel-Schmidt (M), omtaler som en "redningskrans".
Som TV 2 Kosmopol tidligere har beskrevet stod spillestedet stået til at lukke på grund af økonomiske vanskeligheder, efter Jazzhus Montmartre blev forbigået ved uddelingen af statslige puljemidler til spillesteder.
Det førte til ramaskrig blandt dele af musikmiljøet, eftersom Montmartre siden 1959 har været en af landets fremmeste jazzscener og har huset store kunstnere som Ben Webster og Dexter Gordon.
De seneste måneder har Jazzhus Montmartre fået flere økonomisk rygstød.
Først besluttede et samlet politisk flertal at tildele en særlig bevilling til spillestedet på en million kroner. Dette lykkedes, men var betinget af, at Københavns Kommune ligeledes ville øge den årlige bevilling til Jazzhouse Montmartre til 1,5 millioner kroner. Dette beløb blev afsat af et enigt kultur- og fritidsudvalg i september.
Renovering af Bastruptårnet i Nordsjælland
På kulturområdet er der afsat 60 millioner kroner i årene 2025-2028. Pengene skal sikre, at fortidsminder over hele landet bliver sat i stand.
Det betyder blandt andet, at Bastruptårnet ved Lynge i Allerød Kommune får en kærlig hånd. Tårnet i Nordsjælland betragtes som et af de ældste murede byggerier i Danmark
Skole får 2,9 millioner til 3D-printer
Der skal etableres værkstedsfaciliteter på Campus Frederikssund. Derfor afsættes der 2,9 millioner kroner i 2025, som et tilskud til Campus Frederikssund til at huse en 3D-printer.
København får "hjernens motionscenter" permanent
Der afsættes fem millioner kroner til at etablere "Skakkens Hus" i København. Skak bliver kaldt motion for hjernen, og nu vil ”hjernens motionscenter” gerne flytte permanent ind i Sølvgade i København.
Derfor har regeringen på finansloven for 2025 afsat fem millioner kroner til projektet.
Drengekor sikres jubilæumsmarkering
Der afsættes ligeledes en million kroner i 2025 til Københavns Drengekor med henblik på at understøtte forudsætningerne for korets koncerter, turneer og markeringen af korets 100-års jubilæum i sæsonen 2024/2025.