Bekæmper madspild: Her har de serveret knap 400.000 måltider til udsatte borgere
Hos NGO'en "JunkFood" er det missionen at lave mad til udsatte borgere og samtidig undgå madspild.
Hver dag bliver store mængder mad smidt ud - både hjemme hos os selv og i særdeleshed fra supermarkederne.
Faktisk går der hvert år i hele Danmark mere end 800.000 tons mad til spilde.
Men i et stort industrikøkken på Vesterbro i København har man fundet en løsning, så maden ikke ender i containeren, men i stedet som et nærende måltid for nogle af de mest udsatte borgere.
Projektet hedder "JunkFood" og er en NGO, som under Corona-nedlukningen blev stiftet af Rasmus Munk Thomassen, som er køkkenchef og medejer af Michelin restauranten Alchemist.
Missionen er dels at lave mad til de udsatte og samtidig undgå madspild, forklarer Jeanette Duus, der står i spidsen for projektet.
- Det er utrolig meningsfuldt. Og helt basalt at et måltid mad er sindssygt vigtigt. Det er helt centralt og er med til at reducere konflikter de på gaden, siger hun.
- Vi er utrolig afhængige af at få overskudsmad i vores køkken. Så de varer, der ellers ville være smidt ud, de bliver brugt, og vi går ikke ud og køber nogle andre.
Har serveret næsten 400.000 måltider
En af dem, der arbejder fast i industrikøkkenet er kokken Philip Eistrup.
Han har tidligere arbejdet på nogle af landets bedste restauranter, men nu har han valgt at skifte gourmetmaden ud og i stedet lave måltider af overskudsmad til gadens folk.
- Jeg trængte til at lave noget, som gav mig noget goodwill. Det giver dem (gadens folk, red.) noget værdighed, at de får noget mad, der er lavet til dem, forklarer han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Roni Jafar / TV 2 Kosmopol
Og give værdi, det giver måltider i den grad. I hvert fald for Susanne Bjørklund, der netop er en af modtagerne af maden.
- Der er rift om maden. Jeg bliver boostet af det her mad, og jeg bliver også glad af det, siger hun til TV 2 Kosmopol og forklarer, at måltidet ofte er noget af det eneste sunde mad, hun får.
- Det betyder jo alt. Ellers ville jeg for det første ikke få noget mad. Måske bare lidt pomfritter eller noget.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Roni Jafar / TV 2 Kosmopol
40 procent af deres råvarer er overskudsmad fra virksomheder som Dagrofa og Nemlig.com, og dermed er de med til at reducere mængden af madspild.
Junkfood har indtil nu serveret næsten 400.000 måltider mad til de svageste i samfundet.