Danmarks dyreste skole forsinket igen og igen
Landets dyreste skolebyggeri i Ørestad på Amager bliver forsinket igen og igen. Imens vokser frustrationen og vreden hos forældre, der nu savner en ordentlig skole til deres børn.
Sabrina Jakobsen flyttede i 2019 sammen med sin kæreste og deres tre år gamle tvillinger til Ørestad i København, hvor trygge, grønne omgivelser og godt nærmiljø havde stor betydning for deres valg.
Men der var endnu en faktor, der var afgørende.
- Det var skolen. Der er trygt for børn her. Vi bor nær Royal Arena, og skolen bygges i samme område, så børnene kan gå derhen, fortæller Sabrina Jakobsen til TV 2 Kosmopol.
Og skolen - det er ikke en hvilken som helst skole. Arena - Skole og Fritid som projektet hedder, er et megabyggeri med plads til 1200 børn, svømmehal og sportsfaciliteter.
Prisen gør projektet til Danmarkshistoriens formentlig dyreste skolebyggeri - 800 millioner kroner. Men byggeriet er forsinket - og nu ser det ud til, at der bliver tale om to års forsinkelse - måske mere. Imens er Sabrinas to børn blevet otte år gamle, og de har aldrig set indersiden af det skoleprojekt, der lokkede familien til at investere i en dyr lejlighed i Ørestad.
- Vi vidste godt, at skolen ikke ville stå klar til børnenes skolestart, og at de derfor skulle være i nogle barakker. Kommunen kalder dem pavilloner, for det lyder pænere. Men lad os kalde dem det, de er. Og problemet er, at der går børnene endnu, siger hun.
Børn i barakker
For Sabrina Jakobsen taler om barakker, med alt for mange børn på alt for lidt plads. Om klasselokaler, der bliver steghede i sommersolen - og iskolde om vinteren. Hun taler om støj. Om dygtige lærere og pædagoger, der siger op, og om børnenes trivsel, der ifølge målinger er dårligere end den gennemsnitlige trivsel for københavnske børn.
Men hvad synes du, kommunen skal gøre? Den har jo helt sikkert ingen interesse i, at projektet er forsinket?
- Jeg kender ikke alle reglerne. Men nu kommer der flere børn, og derfor skal der købes flere barakker til dem. De penge kunne måske smides i puljen og bidrage til mere arbejdskraft, så projektet bliver hurtigere færdigt. Jeg er ikke naiv, men tænker bare, når man putter så mange penge i et byggeri til 1.200 børn, så må der være nogen, der sætter sig på det og holder skarp øje. I det private ville folk ikke kunne blive siddende på deres poster, hvis et projekt blev udskudt som det her - igen og igen, siger hun.
Foto: privatfoto
Sabrina Jakobsen har i en følelse af frustration og afmagt skrevet til Jakob Næsager, der er konservativ børne- og ungdomsborgmester i København. Her beskriver hun sine børns situation og de ulemper, der er ved den midlertidige barakløsning. Og så efterlyser hun svar.
Borgmester: Jeg presser på
TV 2 Kosmopol har bedt borgmesteren om det samme, men han melder hus forbi, for i et byggeri af den kaliber, som skolebyggeriet i Ørestad er, er der flere forvaltninger indover.
- Jeg synes da, at det her er megafrustrerende. Men det er sådan at jeg - og skolen - er lejere i bygningerne. Det er økonomiforvaltningen, der har kontrakten med entreprenørerne. Vi spørger og spørger der, hvilke muligheder, de har for at speede projektet op. Og jeg ved, at det hollandske firma, der står for projektet, nu får dagbøder. Vi har også foreslået, at entreprenøren bliver skiftet ud, siger Jakob Næsager til TV 2 Kosmopol.
Han stiller sig lidt undrende over for børnenes dårlige forhold i barakkerne, idet han påpeger, at kommunen betaler for ordentlige forhold, hvor både ventilation og opvarmning indgår. Og jævnligt rykker han for færdiggørelse.
- Der går ikke en uge, hvor jeg ikke presser på for, at der skal ske noget, siger han.
Brandlukninger skyld i forsinkelse
Årsagen til den nuværende forsinkelse er, at kommunen har konstateret fejl på bygningens brandlukninger.
Brandlukninger er, skriver Københavns Kommune, "sikkerhedsforanstaltninger, som er designet til at forhindre spredning af brand og røg gennem åbninger i vægge, gulve eller lofter i en bygning".
Kommunen tilføjer, at alle brandlukninger nu skal efterses. Derefter skal de inspiceres og kontrolleres af en brandrådgiver. Og i sidste ende skal de godkendes af teknik- og miljøforvaltningen.
Men det er økonomiforvaltningen, der har ansvaret for håndteringen af byggeriet.
Vi har spurgt økonomiforvaltningen ind til problemerne med byggeriet.
Der er meldinger om at skolen end ikke kan tages i brug fra august 2025. Hvornår er det, som økonomiforvaltningen ser det, realistisk at regne med at skolen åbner?
- Der er forsat en konstruktiv dialog mellem parterne, men Økonomiforvaltningen ved Byggeri København kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvornår skolen bliver klar til indflytning. Vi melder først en ny dato ud, når der er indgået en aftale med totalentreprenøren BAM Danmark, på baggrund af en tidsplan for færdiggørelsen, som er kvalitetssikret og vurderet realistisk af Byggeri København.
Kommunen lægger heller ikke skjul på, at det er totalentreprenøren, BAM Danmark, der har ansvaret.
Hvad gør I for at skubbe på? Jakob Næsager siger, at der er taget dagbøder i brug? Hvor store er de?
- Byggeri København har rettet krav mod totalentreprenøren BAM Danmark i form af dagbøder som følge af forsinkelsen. Byggeri København kan ikke oplyse om kravets samlede størrelse, da der er tale om en verserende sag, og byggeriet ikke på nuværende tidspunkt er afleveret, hvorfor kravet opgøres løbende.
Kan man skifte entreprenøren ud?
- Det er på nuværende tidspunkt Byggeri Københavns vurdering, at man opnår de bedste betingelser for at minimere forsinkelser og fordyrelser af byggeriet ved, at BAM færdiggør projektet.
Økonomiforvaltningen bekræfter også, der bruges dagbøder over for BAM Danmark.
Men trods bøder, så er tidshorisonten for, hvornår Sabrinas to børn kan indtage Danmarks dyreste skole sammen med klassekammeraterne helt og aldeles uvis.
Hjælper det at tilføre flere penge til projektet – for at sætte tempoet i vejret?
- Totalentreprenøren, BAM Danmark, som har det overordnede ansvar, har inddraget specialister og yderligere bemanding til kontrol og udbedring mhp. at minimere forsinkelsen. Entreprenøren vil bære de økonomiske omkostninger, der er forbundet med en forsinkelse af den konkrete byggesag.
Har kommunen haft den fornødne kontrol med byggeriet undervejs – der er trods alt tale om Danmarkshistoriens dyreste og vel også mest ambitiøse skolebyggeri.
- Forsinkelsen skyldes, at der er konstateret fejl på flere brandlukninger i bygningen, og de skal alle gennemgås og eventuelle fejl skal udbedres og godkendes, før skolen kan tages i brug. Brandlukninger udføres ofte sent i byggefasen og er samtidig noget, der er stort fokus på – da alle byggerier skal godkendes af brandmyndighederne, før ibrugtagningstilladelse kan udstedes. Økonomiforvaltningen ved Byggeri København modtog delvis dokumentation for brandlukningerne fra entreprenøren i starten af juni 2024. Byggeri København gennemgik dokumentationen, som viste, at en lang række brandlukninger beklageligvis ikke var udført korrekt.
- Københavns Kommune har løbende ført kontrol med byggeriet og har fra start haft en ekstern bygherrerådgiver til at føre tilsyn med projektet. Byggeri København har som følge af projektets udvikling tilkøbt bygherrerådgiver til at føre skærpet tilsyn med planlægning, design og udførelse. Skærpet tilsyn bevirker, at bygherrerådgiver førerekstra tilsyn med projektet og sidder sammen med to repræsentanter fra Byggeri København i skurbyen ved byggepladsen flere dage om ugen.
Sabrina Jakobsen ryster på hovedet over forsinkelserne.
- Vi betaler meget for at bo her i området. Så må vi også kunne have en forventning om, at kommunen udbygger det, så det bliver attraktivt. Man skal være lidt skarpere her. Ørestad er fyldt med parkeringshuse, og selv om det er mere enkelt at bygge et parkeringshus, så må man sige, at bilerne holder bedre parkeret, end vores børn er.
Ingen kommentarer!
Totalentreprenøren på byggeriet er det hollandskejede selskab, BAM Danmark.
De stod også bag et skolebyggeri på Sluseholmen i København, og de er totalentreprenør på endnu et skolebyggeri ved Kødbyen på Vesterbro i København. Dette er også forsinket.
TV 2 Kosmopol har kontaktet direktøren for BAM Danmark, Marinus Frederik Robert de Jonge, for at spørge til selskabets tidsplan for projektet i Ørestad, men han meddeler, at han ikke har kommentarer og henviser til pressechefen i moderselskabet, Royal BAM Group, der ligger i Bunnik, Holland.
- Det er vores politik ikke at kommentere igangværende projekter, så vi må henvise til kunden (Københavns Komune, red.). Men jeg ønsker dig held og lykke med din artikel, lyder det fra pressechef Arno Pronk.
Og hvor den ansvarlige entreprenør ikke vil sige noget om færdiggørelsen, og Københavns Kommune ikke kan sige noget om færdiggørelsen, bliver Sabrina Jakobsens børn ældre og ældre, mens de fortsætter deres skolegang i midlertidige barakker.
Men måske kan de starte i splinternye lokaler på Arena Skole og Fritid til august næste år.
Måske.