TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Busschaufføren advarede ham, første gang han skulle besøge bydelen. Nu er den helt forandret

100 procent af de almene elever fra Tingbjerg Skole går på en ungdomsuddannelse 15 måneder efter endt folkeskole. Tallet er både historisk og tegn på en bred udviklingsindsats i den tidligere ghetto, som i solidt tempo vender sin fortid ryggen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

Det er en stolt skoleleder TV 2 Kosmopol møder i udkanten af Tingbjerg for at lave et interview om Tingbjerg Skoles succes. 

Marco Damgaard kan nemlig fortælle, at siden han for ti år siden første gang kørte med bussen ind i den berygtede bydel for at søge et job på den lokale folkeskole, er der sket en enorm positiv udvikling.

I den seneste opgørelse fra Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning kan det ses, at 100 procent af de elever, der har afsluttet folkeskolen på Tingbjerg Skole, er i gang med en ungdomsuddannelse 15 måneder efter.

Den tidligere ghetto ligger således et pænt stykke over gennemsnittet for hele Københavns Kommune på 88 ,6% procent.

Tallet er ifølge Marco Damgaard resultat af en hel bydels forandringsproces - herunder skolen og fritidsordningernes fokus på at skabe positive aktiviteter, som de unge har kunnet deltage i.

- Vi har arbejdet rigtig meget med at give dem deltagelsesmuligheder, både i skoletiden, men også i deres fritid, så de altid har et trygt og ordentligt fællesskab, de kan vælge at være en del af, forklarer Marco Damgaard.

Det var et hårdere sted dengang i forhold til nu

— Anamarija Trisic, gymnasieelev

Men bag tallet ligger også en historie om en årelang kamp og milliondyre investeringer for at bringe bydelen ud af sin slidte og kriminalitetsplagede fortid.

Utrygt område

16-årige Anamarija Trisic er vokset op i Tingbjergs rækker af gule lejligheder og har i sin opvækst set området forandre sig.

- Det var et hårdere sted dengang i forhold til nu. Dengang jeg var lille, hang mange af de unge drenge ud på Ruten (gade, der går igennem Tingbjerg, red.). Dengang var der mange, der følte sig mere utrygge, end de gør nu.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Anamarija Trisic er en af de unge fra Tingbjerg Skole, der er gået videre på en ungdomsuddannelse. Selv startede hun på Nørre Gymnasium, direkte efter at have afsluttet sin 9. klasse.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

I dag hører hun til den markante statistik om Tingbjerg Skoles almene elevers vej videre på en ungdomsuddannelse. Selv startede hun på Nørre Gymnasium direkte efter at have afsluttet sin 9. klasse.

Selv mener Anamarija Trisic ikke, at hun var utryg som barn, selvom der var dele af bydelen som hendes forældre ikke ville have, hun færdedes i om aftenen.

I dag er hun er dog bevidst om sin bydels image og er ikke tvivl om, at der før i tiden var flere, som følte sig utrygge, når de bevægede sig rundt i Tingbjergs gader.

Du skal bare lige vide Hr. - nu kører den her bus KUN til Tingbjerg

— Buschauffør, bus 2A

En af dem, der har følt sig utryg ved Tingbjerg, er skoleleder Marco Damgaard. Da han skulle søge job på skolen og første gang ankom til den berygtede bydel for ti år siden, blev han advaret allerede i bussen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Marco Damgaard. blev advaret af buschaufføren allerede første gang han ankom til den berygtede bydel for ti år siden.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

- Buschaufføren kigger på mig og på en meget sympatisk og omsorgsfuld måde siger han: ”Du skal bare lige vide, Hr., nu kører den her bus KUN til Tingbjerg”. Det var jo hans måde at sige, at jeg ikke lignede én, der skulle den vej, fortæller Marco Damgaard.

Marco Damgaard fik jobbet på skolen og blev med tiden skoleleder. I dag husker han stadig tilbage på en tid, hvor bydelens kriminelle miljø havde en tiltrækning på de ældre elever.

Jeg har stået i nogle situationer hvor det potentielt kunne blive farligt

— Marco Damgaard, Skoleleder

- Det var et meget utrygt sted. Der var bandemedlemmer, som stod og hang ud og holdt øje, fortæller Marco Damgaard.

Marco Damgaard blev selv en aktiv del af ghetto-bydelenes forandringsproces. Som skoleleder har han indgået i forskellige grupper med fokus på forbedring af børn og unges skole- og fritidsmuligheder.

Der har dog været udfordringer på vejen.

- Jeg har måttet smide ”gæster” ud af skolen. Altså unge mennesker, som var på kanten af samfundet og bandemiljøet, der ville ind på skolen og snakke med vores større elever, siger Marco Damgaard, der husker hvordan adrenalinen pumpede de første år på skolen, når han skulle konfrontere hardcore unge.

- Jeg har stået i nogle situationer, hvor det potentielt kunne blive farligt.

Positive fællesskaber

Med tiden begyndte skolen dog at åbne sig mere op og inkludere områdets unge i det, Marco Damgaard kalder positive fællesskaber.

- Det har været vigtigt for mig at have mod til at åbne for alle de positive fællesskaber og tro på det bedste i mennesker, forklarer han.

Jeg tror det er ret vigtigt at vi ikke gør det nemt for de unge at vælge de negative fællesskaber, som bandemiljø eller kriminalitet til

— Marco Damgaard, skoleleder

Ifølge Marco Damgaard har det været vigtig ikke at sænke ambitionerne for de elever, der kom fra de dårligste udgangspunkter. 

I stedet har skolen fokuseret på at have positive og høje forventninger til alle børn og unge, både når det gælder det faglige, det sociale og det personlige.

- Det kunne være Ali, som har gået her på skolen, som måske ikke har haft så gode muligheder i sin egen familie. Han er nu klar over, at han har ret gode muligheder i det her samfund, som han bor i. Og det er dét, jeg synes, vi er lykkedes med: At have en tro på ham, samtidig med at vi tør stille krav og forventninger til ham sammen med hans familie, forklarer Marco Damgaard og uddyber hvad konsekvensen kan være ved at skubbe udsatte unge væk fra fællesskabet.

- Jeg tror, det er ret vigtigt, at vi ikke gør det nemt for de unge at vælge de negative fællesskaber, som bandemiljø eller kriminalitet, til. Vi skal give dem mulighederne for at vælge de positive fællesskaber til.

Og netop den tilgang bakkes op af psykolog med særlig indsigt i bandemiljøer, Anja Leavens. Hun mener, at banderne står klar med åbne arme for at tage imod de unge, der føler sig overset eller forkerte i almindelige fællesskaber.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Anja Leavens, psykolog med særlig indsigt i bandemiljøer.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

- Hvis man hele tiden får at vide, at herovre, der kan du ikke komme ind, der er du ikke ønsket, så søger man jo naturligt mod der, hvor dem (banderne, red.), som står med åbne arme og siger: ”Du må gerne være her, vi kan godt bruge dig”, forklarer Anja Leavens til TV 2 Kosmopol.

Professor Tea Torbenfeldt Bengtsson fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, er enig i, at unge fra udsatte boligområder har lettere ved at komme ind i  kriminalitet eller bander, hvis de tabes af skolesystemets fællesskaber.

- Så søger man nogle andre unge, som har det på samme måde, og som heller ikke er en del af de her almindelige fællesskaber. Og hvis de andre så også er kriminalitetstruede, så skubbes den unge også i den retning.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Professor Tea Torbenfeldt Bengtsson, fra det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

Fortællingen om en bydel

Ifølge 16-årige Anamarija Trisic har åbenhed fra bydelen institutioner og troen på de positive fællesskaber skabt en aktivitetskultur for unge i området.

- Det er jo ikke kun sådan nogle som mig, der kommer og er med. Det er også sådan nogle drenge, der plejede at hænge ud på gaden, fortæller hun.

Ligesom skolen er fortællingen om Tingbjerg som område ved at ændre sig, lyder det fra både lokale og eksperter.

Tingbjerg har da også fået et solidt puf ud af sin ghettofortid af Københavns Kommune, der over en årrække har postet ressourcer i at udvikle den gule bydel. 

Og dertil har kommunens samarbejder med boligorganisationerne SAB og FSB sat yderligere skub i områdets udvikling.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus huser et arrangement med livemusik og spisning, da TV 2 Kosmopol besøger bydelen.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

I dag er der blandt andet udviklet og bygget nye byrum, butikker, boliger og et plejehjem. Formålet har blandt andet været at tiltrække mere ressourcestærke beboere til området.

- Der er ingen tvivl om, at vi som område er blevet opprioriteret i forhold til økonomi og ressourcer. Men når 100 procent kommer videre i ungdomsuddannelse, så kan det godt svare sig på den lange bane, udtaler skoleleder Marco Damgaard.

Det der koncept, de kører i Tingbjerg, har vist sig at være en bragende succes

— Anja Leavens, psykolog

Tea Torbenfeldt Bengtsson fra VIVE er enig. Hun har svært ved at se, at det skulle kunne betale sig at lade være med at investere i udvikling af udsatte boligområder.

- Det har jo en kæmpemæssig værdi, både for det enkelte barn, men også samfundsmæssigt, da vi sparer rigtig meget.

Også psykolog Anja Leavens hylder bydelens arbejde.

- Det der koncept, de kører i Tingbjerg, har vist sig at være en bragende succes. Det løfter selvfølelsen og gør det legitimt og måske endda lidt cool at vælge noget andet end gadelivet.

Den positive fortælling om Tingbjerg lader da også til at slå rødder i bydelens unge.

- Når de (unge, red.) mødte andre unge i København førhen, ville de aldrig sige at de kom fra Tingbjerg. Så ville de sige, at de kom fra København, eller kom fra Brønshøj, forklarer Marco Damgaard.

Men adspurgt minder Anamarija Trisic om, at det er nye tider for den tidligere ghetto.

- Altså, hvis folk spørger, hvor jeg kommer fra, så siger jeg, at jeg kommer fra Tingbjerg, fordi jeg er stolt af at komme fra Tingbjerg.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Så mange juleindbrud har der været i din politikreds

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Nordsjælland er den politikreds, der i år har haft flest indbrud i juletiden i TV 2 Kosmopols sendeområde.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

Fra den 22. til den 26. december var der 27 indbrud i Nordsjælland. Det er et markant fald siden sidste år, hvor der var 41 indbrud i samme periode.

Ser man mod Midt- og Vestsjællands politikreds, var der i år 13 indbrud mellem den 22.-26. december. I Københavns Vestegns politikreds var der 11 indbrud, og i Københavns politikreds var der 7.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Julen er blevet højtid for særlig type kriminalitet

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mens mængden af indbrud i juledagene er faldende, stiger mængden af digital svindel.

Det fortæller datagidselforhandler Michael Andersen til TV 2.

Svindlerne udnytter juletidens stress og jag til deres fordel, fortæller han.

- Jo mere presset en person er, jo mindre skal der til, før vedkommende får tillid til det, der præsenteres - hvad enten det er et link i en mail eller et opkald fra "banken", siger Michael Andersen til TV 2.

Han råder til, at du selv tager kontakt til den person, du tror, du er i kontakt med. Det gælder både, hvis "din datter" sender en sms med behov for penge, eller hvis du får et opkald fra "banken". Så skal du lægge på og selv ringe op på det nummer, du kender.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Eksperter kritiserer ny hjemløsereform

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Hjemløsereformen, der trådte i kraft for et år siden, skaber et A- og et B-hold af hjemløse og skubber de mennesker, som har det allersværest, længere væk fra hjælpen.

Det mener Charlotte Vange Løvstad, lektor ved VIA og forsker i hjemløshed, skriver DR. Hun bakkes op af flere andre eksperter på området.

500 ud af landets 6.000 hjemløse i Danmark sover hver dag på gaden, og de bliver overset i den nye reform, mener hun.

- Gadesoverne, som er nogle af de allermest udsatte mennesker, bliver ladt i stikken, fordi de ikke ønsker at komme ind på et herberg, siger hun til DR.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig i, at reformen primært fokuserer på de hjemløse, der bor på herberg. Hun peger på at det er kommunernes ansvar at hjælpe hjemløse mennesker, uanset hvor de bor.

Knap halvdelen af alle hjemløse i Danmark bor i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Københavns Politi efterlyser mand

Københavns Politi efterlyser Alvaro, der onsdag aften gik ukendt retning fra sin bopæl i Indre By i København.

Det skriver politiet på X.

Hvis du ser Alvaro, eller har kendskab til hans færden, kan du ringe til politiet på 114.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet efterlyser Ole

Opdatering kl. 15.50

Ole er nu fundet i god behold. Politiet takker alle, der har delt deres opslag og hjulpet med at lede.

- Vi savner Ole, der i dag er gået fra et plejecenter på Bredebovej i Kgs. Lyngby, skriver Nordsjællands Politi på X.

- Ole har demens, og vi frygter, at han ikke kan finde hjem igen.

Ole er 175 centimeter høj, almindelig af bygning, har hvidt hår og fuldskæg og er formentlig iført sort mercedes kasket og sort vindjakke.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Tidligere cheftræner slutter sig til FCK

F.C. Københavns Kvindehold offentliggør torsdag på sin hjemmeside, at den 27-årige Freja Nielsen tiltræder som ny assistenttræner for kvinderne i 2025.

Klubben skriver, at Freja Nielsen, trods sin unge alder, allerede har sikret sig stor erfaring som tidligere cheftræner for Fremad Valby kvindeserie øst, talentchef for HB Køge pige ungdom samt assistenttræner for HB Køge U18. Ydermere skal Freja Nielsen i gang med tage sin træner A-licens efter nytår.

Kvindernes nuværende assistenttræner, Susanne Præst, får efter eget ønske en ny rolle som specifik- og individueltræner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Harmonikasammenstød på motorvej

Foto: TV 2 Kosmopol

Et trafikuheld på E20 fra Køge mod Avedøre mellem afkørslerne Greve N og Ishøj betyder, at et spor er spærret.

Ifølge P4 Trafik er der tale om et harmonikasammenstød med flere biler involveret.

Uheldstedet ikke ikke sikret, men vejhjælp er på vej, skriver Vejdirektoratet.

Opdatering klokken 13.13: Redning er nu på stedet, og trafikken forventes at være normal ud på eftermiddagen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Person omkommet i brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi har fundet en person brændt inde i et rækkehus på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

Det skriver de på X.

Politiet arbejder på at identificere personen og er i dialog med de pårørende.

En beboer i naboejendommen er evakueret og uskadt. Myndighederne arbejder fortsat på stedet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Indbrudstyve slog til mere end 60 gange juledag

Foto: TV 2 Kosmopol

Mindst 61 personer er blevet udsat for indbrud juledag, viser de seneste tal fra Rigspolitiet.

Tallene dækker over antallet af indbrud, der er anmeldt til politiet, på dagen.

Samlet set er der blevet anmeldt 153 indbrud fra 23. december til og med 25. december. Det er 50 færre anmeldelser end året før i samme periode.

Den 25. december sidste år var den klare højdespringer i juleperioden, som sædvanligvis er indbrudstyvenes højsæson, da mange er væk fra deres hjem.

Juledag 2023 blev der anmeldt 105 indbrud, sammenlignet med de 61 anmeldte indbrud i år på samme dag.

Men det er dog for tidligt at glæde sig over faldet af anmeldte indbrud, lyder det fra Christian Berthelsen, der politiassistent og talsperson i Rigspolitiet.

- Folk kommer hjem fra juleferie i dag og i morgen, og der kan de jo risikere at finde ud af, at de har haft indbrud, og så vil tallet stige i forhold til anmeldelser, siger han.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google