Chokeret influencer i korte shorts beskylder museum for at smide hende ud
Astrid Andersen kritiserer, at Glyptoteket lader den enkelte vagt vurdere gæsternes påklædning. Museet mener dog ikke, influenceren blev smidt ud.
Med knap 29.000 følgere på Instagram og et arbejde i modebranchen gør Astrid Andersen sig tit bemærket med farverige, finurlige og opsigtsvækkende outfits.
Hun elsker nemlig at have sjovt tøj på, selvom det kan få folk til at dreje hovedet en ekstra gang.
Men en dag i slutningen af december, da hun besøgte Glyptoteket i København, skulle det vise sig at få konsekvenser.
Her fik Astrid Andersen nemlig at vide af en museumsvagt, at hendes tøj bestående af en lilla jakke, sorte strømpebukser og et par korte shorts ikke var passende til museet.
- Han sagde, at det var et familiemuseum, og at jeg skulle tage noget mere tøj eller forlade museet. Men hvor skulle jeg have fået mere tøj fra? Jeg blev dybt chokeret og fik hjertebanken, siger hun til TV 2.
Problematisk at lade vagt bestemme
Astrid Andersen forlod kort efter Glyptoteket med sin veninde efter at have fået deres penge tilbage. Men den ”enormt ubehagelige oplevelse” sidder stadig i hende.
- Jeg havde på ingen måde tænkt, at mit tøj ville være et problem, og det var meget ubehageligt at stå der og blive ufrivilligt seksualiseret på et museum, som ellers er fyldt med statuer af nøgne kroppe, siger hun.
Modeinfluenceren kritiserer samtidig Glyptoteket for at lade det være op til den enkelte vagt at vurdere, hvad der er passende påklædning.
- Enten må man skære det ud i pap i nogle retningslinjer eller lade folk klæde sig, som de vil. Det virker helt skørt, at en vagt har magten til at bestemme, hvornår nogen skal smides ud på grund af deres påklædning.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Glyptoteket, men museet er ikke vendt tilbage på henvendelsen.
I en kommentar til et Instagram-opslag af Astrid Andersen om hændelsen skriver museet dog, at de er kede af, at besøget endte på en ”ærgerlig måde”.
- Vores personale prøver hver dag at balancere forskellige hensyn på en ordentlig måde. Grænsen mellem at respektere den enes udtryksform og sikre, at andre ikke bliver ukomfortable, er svær, skriver Glyptoteket i kommentaren.
Museet mener samtidig ikke, at Astrid Andersen er blevet smidt ud, men at hun blot blev bedt om at tage mere tøj på.
Det svarer dog til at blive smidt ud, mener influenceren.
- Hvor skulle jeg have fået det tøj fra? Jeg havde ikke reelt noget valg, og derfor er jeg blevet smidt ud, siger hun.
Foto: Astrid Brynnum Andersen
Museer har ikke retningslinjer for påklædning
Glyptoteket anerkender dog i kommentaren på Instagram, at det er ”skrøbeligt” at lade den enkelte vagt vurdere gæsternes påklædning, og at de vil tage dette op til drøftelse.
Museet i indre København er ikke det eneste, der ikke har nogen nedskrevne retningslinjer, når det kommer til gæsters tøj.
Spørg Os
Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her +_
TV 2 har været i kontakt med både Statens Museum for Kunst og Louisiana, der begge oplyser, at de ikke har nogen retningslinjer på området, da de ikke tidligere har haft problemer med gæsters påklædning.
Heller ikke Nikolaj Kunsthal har nedskrevne retningslinjer, oplyser kunstnerisk leder Helene Nyborg. Men på museet gælder de samme regler som i det offentlige rum.
- Vi har folk, der kommer klædt på alle mulige måder, og det skal der være plads til, så længe man ikke blotter sig eller krænker andre, siger hun.
Men viser den her situation på Glyptoteket ikke, at der er brug for klarere retningslinjer, der ikke efterlader så meget rum til subjektive holdninger?
- Det skal ikke være op til den enkeltes bedømmelse, og vagterne skal have nogle klare retningslinjer at navigere i. Men da der ikke har været nogen problemer med det hos os, er det en ny problemstilling, som vi selvfølgelig gerne tager op, siger Helene Nyborg.
Spørger man Astrid Andersen, bør man optimalt set kunne vide sig sikker på, at man kan have det tøj på, man har lyst til, når man går på museum i Danmark.
- Vi lever i 2024, og det gør mig ked af det, at vi ikke er kommet længere, når jeg ufrivilligt bliver seksualiseret for tøj, jeg ikke finder seksuelt. Jeg synes i stedet, man bør give folk friheden til at gå klædt, som de vil, siger hun.
Men er det ikke fair nok, at museerne forsøger at respektere gæsternes forskellige grænser, når det kommer til påklædning?
- Jeg har fuld forståelse for, at det kan være en svær situation, og jeg kan godt forstå, hvis nogle folk synes, mit tøj er for meget. Men jeg har svært ved at forestille mig, at det reelt har krænket nogen, og så længe det ikke gør det, skal folk have friheden til at gå klædt, som de vil, siger hun.