Cigaretrøg siver ind gennem hospitalets vinduer: "Det generer de indlagte patienter"

På trods af særlige rygeområder oplever flere hospitaler i Region Hovedstaden, at mange ryger ude foran indgangene. Det generer hospitalets medarbejdere og indlagte patienter.

Flere hospitaler i hovedstadsområdet oplever, at folk ryger foran hospitalsindgangene frem for at benytte de opsatte rygekabiner. 

Rygningen sker på trods af, at der hænger "rygning forbudt"-skilte på murene rundt omkring på hospitalsbygningerne. 

Det er et problem hos blandt andet Bispebjerg Hospital, der fortæller, at de kan få røg ind ad vinduerne, hvilket er til gene for både patienter og medarbejdere.

- Når solen skinner, så står rygerne uden for rygekabinerne, og så siver røgen ind ad de åbne vinduer. Røgen generer både vores indlagte patienter og vores medarbejdere, fortæller Kristian Antonsen, hospitalsdirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. 

Og de er ikke det eneste hospital, der er påvirket.

Center For Ejendomme, som har ansvaret for driften af alle hospitalerne i Region Hovedstaden, herunder bygningsvedligeholdelsen hos disse, er i løbende samarbejde med hospitalerne for at sikre rengøringen på matriklerne.

På billeder, som TV 2 Kosmopol har fået tilsendt fra en borger, der ønsker at være anonym, ses en indgang til Herlev Hospital, hvor der ligger adskillige cigaretskodder på jorden - lige ved siden af to "rygning forbudt"-skilte.

Ikke tilfredsstillende

Torben Jarlholm, enhedschef for Center For Ejendomme, fortæller til TV 2 Kosmopol, at det på ingen måde er tilfredsstillende, og at rygningen er en generel udfordring på de røgfrie hospitalsmatrikler.

- Billederne er meget uheldige og fremviser på ingen måde det niveau, vi løbende tilstræber, at hospitalerne skal fremstå på, siger han.

Han uddyber, at de lige netop på Herlev Hospital har indrettet de udvendige områder og opsat rygekabiner, samt forsøgt "nudging" for at få patienterne og de pårørende til at benytte sig af disse.

Anne Jastrup, som er hospitalsdirektør på Herlev hospital, fortæller, at de har fire rygeområder på hospitalet, og at der er skilte, der klart opfordrer rygere til at gøre brug af dem.

 - Det er desværre ikke altid, opfordringen bliver fuldt overholdt, siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

, Rygning
Foto: Emil Helms

Samtidig med at hospitalerne har fokus på tendensen, uddyber flere også, at der skal tages hensyn til alle parter i denne situation.

På hospitaler har man patienter, hvis eneste trøst er en cigaret, så der er ingen, der har interesse i at lege politimænd og dunke folk oveni hovedet.

quote Rygning og røg hører ikke til på et hospital, men fordi der alligevel er patienter og pårørende, der ryger på vores område, satte vi for et par år siden rygekabiner op ved to at hospitalets indgange

Kristian Antonsen, hospitalsdirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

Herlev Hospital fortæller til TV 2 Kosmopol, at der simpelthen kan være et behov for cigaretten i en svær tid som pårørende eller patient.

- Vi har på Herlev Hospital rygeforbud overalt, både indendørs og udendørs. Vi mener dog ikke, at det er muligt helt at undgå røg fra patienter og pårørende, der ofte har svære sygdomsforløb eller befinder sig i krisesituationer, fortæller Anne Jastrup.

Kristian Antonsen, hospitalsdirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, fortæller også, at de er forstående over for, at de har patienter og pårørende, der har behov for at ryge på deres område.

- Rygning og røg hører ikke til på et hospital, men fordi der alligevel er patienter og pårørende, der ryger på vores område, satte vi for et par år siden rygekabiner op ved to af hospitalets indgange, fortæller han. 

Ingen særlig sundhedsrisiko forbundet

Selvom det kan være irriterende for ikke-rygere, mener Hjerteforeningen ikke, at det, at patienter og pårørende ryger i indgangene frem for de afsatte områder, udgør en særlig sundhedsrisiko - hverken hos patienter eller pårørende. 

- Selvom det er klart, at passiv rygning er skadeligt for især syge i store mængder, så er dette ikke noget, hvor man er eksponeret i særlig lang tid. Så vi er ikke bekymrede for den konkrete fysiologiske effekt, forklarer Mads Lind, chefkonsulent hos Hjerteforeningen. 

Han fortæller til TV 2 Kosmopol, at Hjerteforeningens holdning til situationen er todelt, da rygning i det offentlige rum skal være mere usynligt, end det er på nuværende tidspunkt. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik