En særligt voldsom form for hovedpine kædes sammen med rygning

Studiet fandt en stærk statistisk sammenhæng mellem klyngehovedpine og storrygere samt at lidelsen er arvelig.

Den intense og smertefulde hovedpine, klyngehovedpine, er i høj grad arvelig. 

Det viser et internationalt metastudie, som danske forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet har deltaget i. 

Klyngehovedpine er en meget smertefuld og intens form for hovedpine bag øjet, som kommer i en serie af anfald kaldet klynger.

Den bliver også kaldt for selvmordshovedpinen, fordi smerten føles så ulideligt borende og jagende, at patienter tidligere har berettet om, at de fik lyst til at begå selvmord for at slippe for smerten.

- Vi kan nu forklare en stor del af klyngehovedpinen med genetiske variationer. Det understreger, at der er en væsentlig biologisk årsag til klyngehovedpine, siger Anja Sofie Petersen, der er læge, ph.d. og en af forskerne bag det nye studie. 

Studiet viser, at det er variationer af ni specifikke gener, der bærer forklaringen på 14,5 procent af risikoen for sygdommen. 

Hovedpinen begynder oftest i voksenlivet hos 20-40-årige, men kan også ramme yngre personer. Mere end 5000 danskere lider af klyngehovedpine. Størstedelen af dem er mænd.

Rygere rammes oftere

Studiet viser også tydelige tegn på, at der er en sammenhæng mellem rygning og klyngehovedpine. Det gælder særligt de rygere, der dagligt ryger mere end en pakke cigaretter. 

- Den nye viden om arvelighed af klyngehovedpine og sammenhængen med rygning er et ekstra argument for, at dem, der har klyngehovedpine i familien, afstår fra rygning, siger Anja Sofie Petersen. 

Det kræver dog yderligere undersøgelser at fastslå, om rygning er en medvirkende årsag til klyngehovedpine, og om rygestop kan have en effekt på sygdommen på længere sigt. 

Sundhedsstyrelsen fraråder generelt rygning, men har man klyngehovedpine, er det særligt vigtigt, at man holder sig fra cigaretterne. 

- Rygning er en risiko for hjertesygdomme. En stor del af den medicin, som gives ved klyngehovedpine, må patienter med hjertesygdom ikke modtage. Man er som patient ringe stillet, hvis man ikke kan modtage den bedste behandling, siger Anja Sofie Petersen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik