Danmark har fået sin første flåtprofessor, og hun har en kedelig nyhed til dig

Rigshospitalet har fået en professor, der skal styrke forskningen i sygdomme efter flåtbid. Rekordmange er i år blevet vaccineret mod flåtsygdommen TBE i hovedstadsområdet. Og TBE-smitten er sket i 11 nordsjællandske kommuner.

Et lille bitte dyr er på top fem over Danmarks farligste. Det er flåten, der med sit bid hvert år gør danskere syge - i værste fald kan biddet være farligt og give varige mén. 

Sygdomme påført af de millimeter-små bæster bliver nu taget så alvorligt, at de får deres helt egen professor. 

Det er overlæge Anne-Mette Lebech, som siden 2017 har stået i spidsen for Enhed for flåtoverførte infektioner på Rigshospitalet, der er blevet udnævnt som professor på Københavns Universitet. 

- Flere og flere får flåtoverførte sygdomme. På grund af klimaforandringerne spreder flåterne sig - også her i Danmark, forklarer den nyudnævnte professor til TV 2 Kosmopol. 

- Det største fokus i vores forskning at finde en testmetode, som er nemmere og hurtigere, siger Anne-Mette Lebech. I dag kræver det en rygmarvsprøve at få diagnosticeret borrelia.
- Det største fokus i vores forskning at finde en testmetode, som er nemmere og hurtigere, siger Anne-Mette Lebech. I dag kræver det en rygmarvsprøve at få diagnosticeret borrelia.
Foto: Louise A. Poulsen

Mellem fire og fem tusinde danskere får årligt ifølge Anne-Mette Lebech bakterien borrelia overført fra en flåt.

For langt de fleste er det kun huden, der bliver ramt, men i små 200 tilfælde rammer borrelia patienternes nervesystem, og det kan give lammelser og meget pinefulde smerter i nakken og mellem skulderbladene, forklarer Anne-Mette Lebech. 

- Det kan virkelig være smertefuldt, og det handler om at stille diagnosen så hurtigt som muligt, så patienterne kan komme i antibiotisk behandling. Jo længere man går med infektionen, inden den bliver behandlet, jo større er risikoen for følge symptomer.

Flåt-bakterier gemmer sig 

Den helt store udfordring med borrelia er, at det ikke kan måles i blodet som andre bakterier. Borrelia giver modsat de fleste andre bakterier ikke forhøjede infektionstal.

I dag kræver det en rygmarvsprøve at stille diagnosen, og det kan derfor ikke foretages hos den praktiserende læge. Og børn skal i fuld narkose for at få taget prøvet.

- Derfor er det største fokus i vores forskning at finde en testmetode, som er nemmere og hurtigere. 

- Det kan være utrygt for patienter, at vi ikke kan måle infektionen i blodet, og derfor er det afgørende for os at udvikle en ny test, siger Anne-Mette Lebech.

quote Man skal have respekt for flåter

Palle Valentiner-Branth, overlæge SSI

Flåter kan også være bærere af den alvorlige virus TBE. Den har været kendt på Bornholm de seneste 50 år, men i 2019 blev der for første gang konstateret et tilfælde i Tisvilde Hegn i Nordsjælland.

Og nu har den bredt sig til 11 nordsjællandske kommuner, som bliver betegnet som risikoområder.

Senest er Egedal Kommune kommet på listen, dog kun som muligt risikoområde, da det foreløbig kun er tilfælde af en TBE-smittet borger. 

TBE-risikoområder i Nordsjælland

  • Lyngby-Taarbæk

  • Allerød

  • Fredensborg

  • Furesø

  • Gribskov

  • Halsnæs

  • Helsingør

  • Hillerød

  • Hørsholm

  • Rudersdal

  • Egedal

De seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at der er 12 smittetilfælde foreløbigt i 2024. I hele 2023 var tallet 12 tilfælde, mod blot fem året før. 

- Forekomsten er foreløbig meget lav, men borrelia er overalt i Danmark. Og man skal tage flåtbid alvorligt, siger Palle Valentiner-Branth, som er overlæge og chef for Afdeling for Infektionsepidemiologi & Forebyggelse hos SSI, til TV 2 Kosmopol og fortsætter: 

- Man skal have respekt for flåter. Man skal dække sig til og altid tjekke for flåter, når man har været ude i naturen, siger Palle Valentiner-Branth.

Eksplosiv vækst i vacciner mod TBE

Efterspørgslen på vacciner mod TBE er eksploderet i år. Fra januar til september har Danske Lægers Vaccinations Service givet knap 45.000 TBE-vaccinationer over hele landet. Det er en stigning på 71 procent i forhold til samme periode sidste år. 

- Vi har i år vaccineret rekordmange mod TBE, mere end dobbelt så mange som sidste år, siger Tanja Sølvkjær fra Danske Lægers Vaccinations Service.

I Nordsjælland, altså i TBE-risikoområderne, er væksten ifølge Danske Lægers Vaccinations Service vokset med 87 procent. 

- Vi ser tydeligt en øget efterspørgsel i de områder, hvor der er højere koncentration af smittetilfælde, siger Tanja Sølvkjær til TV 2 Kosmopol.

Vaccinetallet er nu gået ned, fordi sæsonen for flåter er slut. 

Spørg Os - Afstemning

_

I Sverige spreder TBE sig hastigt

På Rigshospitalet holder Anne-Mette Lebech nøje øje med udbredelsen af TBE:

- Fortsat er det få tilfælde. Men i Sverige er udviklingen bekymrende med 500 tilfælde om året, siger hun.

- Ok ja. Flåt-professor Anne-Mette Lebech har personligt haft besøg af mange uindbudte flåter.
- Ok ja. Flåt-professor Anne-Mette Lebech har personligt haft besøg af mange uindbudte flåter.
Foto: Louise A. Poulsen

- Hvis man færdes meget i naturen i områder med TBE-risiko, kan vaccine være en god idé.

Overlægen fortæller, at man nu i Sverige tilbyder TBE-vaccine til børn i særlige områder med høj risiko, og at TBE-vaccine i Østrig er en del af vaccinationsprogrammet for børn.

Anne-Mette Lebech har, siden hun blev uddannet læge i 1989, brugt sit arbejdsliv på de sygdomme, flåter giver os mennesker.

quote Tjek altid dig selv for flåter, før du går seng, når du har været ude i naturen

Anne-Mette Lebech

Hun blev ansat på laboratoriet på SSI, og her tog overlægen Klaus Hansen hende under sine vinger.

- Klaus var den første til at sætte fokus på borrelia. Dengang var der sparsom viden om borrelia, fortæller Anne-Mette Lebech.

Hun lavede både en disputats og en PHD om borrelia, og siden har hun forsket i netop sygdomme, der kan overføres fra flåter. 

- Det var meget eksotisk dengang. Folk troede ikke, det fandtes i Danmark.

Nu har hun fået tilføjet titlen professor. Flåt-professor.

Men har hun selv haft uønsket besøg af flåter?

- Ok ja, griner hun.

Og hun har også haft borrelia i huden og et par gange været hos lægen for at få en rød plamage tjekket.

- Man skal tage det alvorligt, hvis man får et rødt udslæt, der bliver større end en fem krone og ligner lidt en skydeskive, så tag forbi lægen, opfordrer Anne-Mette Lebech.

Hun når også lige, inden hun skal tilbage til sine flåtbids-ramte patienter, at sige:

- Tjek altid dig selv for flåter, før du går seng, når du har været ude i naturen. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik