Denne villavejs vilde prishop siger alt om Københavns udvikling

Prisudviklingen på en villavej i København viser tydeligt, hvorfor det er blevet sværere og sværere for familier med en gennemsnitlig indkomst at bo i hovedstaden.

I 2012 fik en klassisk villa fra 1932 på 117 kvadratmeter på villavejen Højstrupvej i Brønshøj nye ejere. Pris: 2,6 millioner.

I sommeren 2023 rykkede der så nye ejere ind i et hus fra 1924 på 118 kvadratmeter lidt længere nede af villavejen. Pris: 7,2 millioner. 

Artiklen fortsætter under videoen

De seneste ti år er prisen på en bolig i hovedstadsområdet eksploderet.

En prisudvikling, som ekspert i byudvikling, lektor Thomas Skou Grindsted fra Roskilde Universitet, har set på mange villaveje i københavnsområdet:

- Det er en god fordobling, vi har set siden 2011 eller deromkring på en typisk villavej i København.

De vilde priser

TV 2 Kosmopol sætter fokus på de stigende boligpriser i hovedstadsområdet, hvilke konsekvenser det medfører, og om man kan – og bør – gøre noget for at bremse dem.

Priser på himmelflugt  

På den 2,5 kilometer lange Højstrupvej, der strækker sig fra Jyllingevej i Vanløse til Frederikssundsvej i Brønshøj, er der siden 2012 blevet solgt i alt 52 villaer. De mange handler giver mulighed for at tegne et billede af, hvordan priserne på en klassisk københavnervej er stukket helt af.

Kvadratmeterpriserne er steget fra 19.202 kroner i 2012 til 44.684 i 2024, viser tal, som Boligsiden.dk har trukket for TV 2 Kosmopol. 

De gennemsnitlige salgspriser for en villa på Højstrupvej i København: 
2012: 2,7 millioner 
2016: 4,9 millioner 
2020: 5,2 millioner 
2024: 6,2 millioner 

- Ser vi på udviklingen over de seneste 10 år, er det gradvist blevet sværere og sværere at være førstegangskøber. Især i det centrale København, fortæller lektor Thomas Skou Grindsted fra Roskilde Universitet.

Hvor førstegangskøbere for ti år siden godt kunne godt kunne købe et hus i nærheden af København, er det nu umuligt for mange - selv for par med relativt høje lønninger. 

Hvis Thomas Skou Grindsted skal give et godt råd til førstegangskøbere i hovedstadsområdet, er det at komme ind på boligmarkedet så hurtigt som muligt. Det kan også være ved at købe en bolig uden for det centrale København:

- Simpelthen for at være med i det game, der er en del af vores moderne økonomi og stille sig så godt som muligt på langt sigt. Hellere købe en lejlighed i Frederikssund og så pendle end bo til leje i det centrale København. 

Eksperter forudser, at boligpriserne i København vil fortsætte med at stige, præcis som man har set det i andre storbyer.
Eksperter forudser, at boligpriserne i København vil fortsætte med at stige, præcis som man har set det i andre storbyer.
Foto: Andreas Hentze Madsen / TV 2 Kosmopol

Det bliver vildere

Det er cirka 30 år siden, at boligpriserne i København og på Frederiksberg begyndte at stikke af fra resten af landet.

I 1994 var den gennemsnitlige kvadratmeterpris for parcel- og rækkehuse 4.333 kroner for hele landet mod 5.503 kroner i København. I 2024 var den 16.307 kroner for hele landet mod 47.651 kroner i København.

Men selvom forskellen mellem land og by er eksploderet, er den københavnske prisudvikling endnu ikke så langt fremme som i andre storbyer.

- Hvis man sammenligner med nogle af verdens andre storbyer, er det noget, der kommer til at stige væsentligt i fremtiden, forklarer fortæller lektor Thomas Skou Grindsted fra Roskilde Universitet. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik