Det er ikke meget dyrere at bygge bæredygtigt, viser erfaringer fra nybyggerier
Der er ikke specielt store merudgifter forbundet med at bruge genanvendt byggemateriale til nybyggerier, viser gennemgang af kommende projekter i København.
De samlede udgifter ved at genbruge byggematerialer fra gamle konstruktioner ved nye byggerier er mellem fem og ti procent højere i forhold til at bruge nyproducerede.
Det meddeler Københavns Kommune på baggrund af en gennemgang af fire kommende byggeprojekter i byen, hvor der anvendes genbrugsmaterialer. Et mere fornemt ord for det er såkaldt cirkulær økonomi.
Og selvom der retteligt er tale om en udgiftsstigning, så er de penge godt givet ud, mener borgmesteren på området.
For en øget grad af genanvendelse i byggerier er nemlig med til at nedbringe CO2-udledningen i byggebranchen, som er blandt de mest klimabelastende brancher, mener teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL):
- Der har været store bekymringer for, at genbrug af byggematerialer vil være besværligt og have store udgifter. Det viser Økonomiforvaltningens screening nu ikke er tilfældet, og det er gode nyheder. Det giver blod på tanden i forhold til at stille krav om genanvendelse af byggematerialer i fremtidens kommunale udbud, så vi kan få trukket byggesektoren i en grønnere og mere CO2-venlig retning, siger borgmesteren i en pressemeddelelse.
Tre byggerier blev lidt dyrere – og et bliver billigere
Baggrunden for gennemgangen af byggerier i kommunen, hvor genanvendt byggemateriale er blevet brugt, er et forslag fra Enhedslisten om at udbud af kommunale anlægsprojekter skal stilles krav om genanvendelse af byggematerialer, som fik et flertal bag sig i Borgerrepræsentationen i september sidste år.
Siden har forvaltningen gennemgået udvidelsen af Heerup Skole, etableringen af en ny hal i forbindelse med Ketsjersportens Hus og renoveringen og moderniseringen af bygningerne i Jacob Michaelsens Minde – tre projekter, hvor der bruges genanvendte materialer.
Her forventes det, at anlægssummen vil stige mellem fem og ti procent.
Til gengæld vil udvidelsen af Hafinas faciliteter på Skolen på Strandboulevarden kunne udføres til samme pris eller marginalt billigere, end hvis der ikke var fokus på cirkulær økonomi.
Fremtiden skal bygges på cirkulær økonomi
Det er gode nyheder, mener teknik- og miljøborgmesteren.
- Både på lokalt og globalt niveau er det nødvendigt at nedbringe CO2-udledningen. I København bruger vi årligt milliarder på byggerier og anlæg, og derfor gør det en forskel, når vi stiller grønne krav til vores projekter. Fremtiden skal bygges på cirkulær økonomi, siger Ninna Hedeager Olsen.
Byggeriet i København står for en tredjedel af al produceret affald, og store dele af byggeaffaldet bliver i dag blot nedknust og genanvendt i stedet for stabilgrus under fortove og veje.
Dertil kommer, at der i byggebranchen er et stort energiforbrug ved produktion af nye materialer.
I serien ’Klimakasser’ går TV 2 Lorry i dybden med bæredygtigt byggeri i hovedstadsområdet. På linket her finder du artikler og indslag fra serien.