Det myldrer med dem i København, men minister vil have mange flere
Hvert år lægger tusindvis af turister vejen forbi København, og turister skal vi have flere af, hvis det står til regeringen.
- Vi er meget meget langt fra overturisme i København.
Så direkte lyder det i dag fra turismeminister - og minister for byer og landdistrikter - Morten Dahlin (V) i dagbladet Politiken.
Faktisk skal København være en endnu større turistmagnet, hvis det står til Dahlin, som ved regeringsrokaden i august overtog turisme som ressortområde fra erhvervsminister Morten Bødskov (S).
I følge Politiken fremlægger regeringen sin nye turismestrategi på mandag, og københavnerne kan godt begynde at forberede sig på, at endnu flere turister vil valfarte til hovedstaden.
I følge Morten Dahlin skal turisterne komme til København og omegn hele året, og så kan man kigge på krydstogtturismen og få turisterne til at bruge ekstra tid i byen og dermed også penge.
- Så når det handler om krydstogtsturisme, handler det for mig om at sikre, at København bliver startby eller slutby, siger han til Politiken.
Ikke Barcelona eller Venedig
Udspillet om flere turister kommer, selvom et flertal i Borgerrepræsentatitionen på Københavns Rådhus har peget på flere udfordringer, der følger med øget turisme. På rådhuset er man blevet enige om, at en turismeskat som i Barcelona eller Venedig, vil være en god idé.
Men så store er problemerne ikke i København, siger Morten Dahlin lørdag til TV 2 Kosmopol.
- Turismen er ikke som Barcelona eller Venedig, og det skal den heller ikke være. Vi skal have bæredygtig turisme, og vi skal have turisme hele året, fordi det skaber vækst, fordi det skaber arbejdspladser, fordi det skaber kultur-, og spise- og restauranttilbud til alle, der bor i hovedstadsområdet, og fordi det skaber skatteindtægter, som vi bruger i vores velfærdssamfund.
På Københavns Rådhus er man i SF uforstående overfor strategien fra regeringen om at få flere turister til hovedstaden.
- Det er uambitiøst og tydeligt, at Morten Dahlin ikke har befundet sig i København i sommerhalvåret, lyder fra medlem af Borgerrepræsentationen Rasmus Steenberger (SF), som sammen med Enhedslisten og Alternativet stillede forslag om en turistskat - et forslag, der er flertal for i Borgerrepræsentationen.
Og måske er København ikke, hvor Barcelona og Venedig er nu, men for politikerne på rådhuset er hele pointen, siger Steenberger, at situationen netop ikke må blive værre.
- Vi prøver at komme problemerne i forkøbet, så vi undgår at havne i den situation, som andre storbyer er havnet i.
Turistskat skal skaffe penge i kassen til København
Rasmus Steenberger (SF) ser også ind i, at turisterne vil blive ved med at komme til København med fly og tog.
- København er en dejlig by, og det har andre også fået øjnene op for.
Morten Dahlin (V) fremhæver, hvordan for eksempel amerikanske turister lægger mange penge for gastronomiske oplevelser i København. Og at turismen i det hele taget er med til at skabe arbejdepladser:
- Det er godt, at vi har turisme i Danmark, og det er godt, at vi har turisme i København. Alene i København bliver der skabt 30.000 arbejdspladser, alene fordi vi har turister.
Men Københavns Kommune får jo en masse udgifter på grund af de mange turister. Er det ikke fair, at de får dem dækket?
- Københavns Kommune har langt flere indtægter på grund af turisterne, end de har udgifter. Turisterne kommer og bruger milliarder af kroner hver eneste år i vores hovedstad, penge som selvfølgelig går til virksomhederne, men som også går ned i kommunekassen, så turismen er en kæmpe indtægt både for Danmark og for vores hovedstadsområde, siger Morten Dahlin.
Det er Rasmus Steenberger (SF) ikke enig i. Ifølge ham havner mange af pengene fra turisterne i statskassen, og København får ikke del i penge, som for eksempel skal forbedre rengøringen efter turisterne eller skabe bedre infrastruktur og bredere cykelstier. Tiltag som i følge Steenberger vil få københavnernes hverdag til at hænge bedre sammen, når der er pres på fra turisterne.
- Vi kan ikke være den værtsby, vi gerne vil være med de øgede gener. København er rigets ansigt udadtil, og hvis politikerne ikke vil indføre turistskat, så må de finde en anden måde at skaffe pengene på.
Rasmus Steenberger peger på, at anlægslofter ikke giver øgede muligheder for bredere cykelstier, bedre rengøring og øget grønt.
- En mulighed kunne jo være at løsne op for de lofter, foreslår Rasmus Steenberger.
En grøn fremtid - men ikke med turistskat
Når regeringen ønsker at øge antallet af turister, så er der taget højde for et muligt pres på klimaet, fortæller Morten Dahlin (V).
- Vi kommer til i vores turismestrategi at have et særskilt fokus på bæredygtighed i form af miljø og klimaaftryk. Og det gør vi først og fremmest, fordi vi sådan set ønsker et bedre klima og et bedre miljø, siger Morten Dahlin til Politiken.
At turismen skal være bæredygtig bakker Rasmus Steenberger (SF) op om.
- Vi skal gøre det grønnere og klogere, og så er det også rimeligt, at turisterne selv kommer til at betale noget af det, siger Rasmus Steenberger.
I følge ham vil partierne på Københavns Rådhus fortsat arbejde på også at få et flertal i folketinget for turistskat. Flere modeller er lagt frem, hvor en skat på 1 euro per nat i byen er en mulighed.
Ifølge Morten Dahlin kommer det ikke til at ske:
- Jeg mener, at turismeskat er en selvmodsigelse, for det er jo lidt specielt, hvis vi med den ene hånd skal bruge rigtig mange penge på at tiltrække turister, og så med den anden hånd påfører dem en skat for at få dem til at holde sig væk. Vi har nok af skatter og afgifter i det her land, og derfor er jeg og regeringen modstandere af en ny turismeskat.