”Dit perverse, dumme svin”: Hadske beskeder fylder i lokalpolitikernes indbakke
Flere end hvert andet byrådsmedlem i Lorryland har modtaget hadefulde beskeder i deres indbakke på sociale medier, og det får nogen til at genoverveje den politiske karriere. Vi har forsøgt at kontakte afsenderne bag beskederne.
”FUCK dig – naturen kommer ALDRIG tilbage.”
I januar tikkede det ind med beskeder i Facebook-indbakken hos Marcus Vesterager (S), der er byrådsmedlem i Københavns Kommune. Han havde netop medvirket i en liveudsendelse hos TV 2 Lorry, hvor han fortalte om byrådets beslutning om bebyggelse på Amager Fælled. Det fik folk til tasterne.
Marcus Vesterager deler selv de hadske beskeder for at sætte fokus på tonen.
”Hvad fanden snakker du om dit perverse, dumme svin, det ville ha’ været bedre, om du har kastet dig i havnen dit klamme, ulækre møgdyr, føj for satan !!!!!”
Sådan lyder en anden af de beskeder, som hans mediefremtræden medførte. Han deler selv de hadske beskeder anonymiseret på sin Facebook for at sætte fokus på tonen.
Tonen er blevet værre
Marcus Vesterager blev for første gang valgt ind i politik ved sidste kommunalvalg. Han vidste dengang godt, at man som politiker skulle være hårdfør, når det kom til kommentarer online. Alligevel er tonen blevet hårdere end forventet.
- Det er blevet værre med tiden, men måske skyldes det også de sager, vi har. Det er som regel, når jeg har været i medierne eller været ude og udtale mig på den ene eller anden måde. Så ser folk én, og så tænker de, at nu skal han lige have at vide, hvad jeg mener om ham, fortæller Marcus Vesterager.
Og han er ikke den eneste lokalpolitiker, der skal stå model til en hård tone.
TV 2 Lorry har spurgt samtlige lokalpolitikere i sendeområdets 34 kommuner til deres oplevelser på sociale medier.
Af de i alt 770 kommunale byrådsmedlemmer i vores sendeområde fik vi 168 besvarelser. Besvarelserne viser, at 59 procent af de adspurgte har modtaget hadefulde beskeder på internettet. De viser også, at kvinder oplever det i lidt højere grad end mænd.
Og den hårde tone kan have indflydelse på det politiske liv. 27 procent af de adspurgte har nemlig genovervejet deres politiske virke på baggrund af beskeder og kommentarer online.
I Frederikssund har beskeder som "det er utroligt, man kan være så dum og inkompetent" fået byrådsmedlem Michael Tøgersen (V) til at revurdere, om det politiske liv kan betale sig.
- Både jeg selv og min kone har talt meget om, om det overhovedet er det her værd. Specielt de første to år, hvor det var meget massivt, der overvejede jeg, om jeg skulle trække mig, fordi jeg synes, det var for tough. Jeg lå søvnløs om natten og havde svært ved at passe mit arbejde.
Det har dog ikke væltet ham af pinden endnu.
- Man bliver mindre følsom overfor det her over tid, og jeg synes, jeg kan gøre en forskel med den baggrund, jeg har. Derfor har jeg lyst til at fortsætte, fortæller han.
Det samme gælder for byrådsmedlemmet Hediye Timez (R) i Albertslund, der flere gange er blevet kaldt perkersvin, kælling, bitch og en lille pige. Det er dog én specifik besked, der har ramt hårdest.
- Engang skrev en mand, som jeg ikke kendte, at hvis han så mig på gaden, så ville han tisse på mig hele vejen ned til grænsen, fortæller hun.
Og netop de ubehagelige beskeder gør, at hendes familie ville ønske, hun ikke var gået ind i politik.
- Når man får sådan en kommentar, tænker man, hvorfor er jeg en del af politik? Hvorfor kæmpe for nogen, når der er så mange, der bare sviner en til. Jeg er ikke kun politiker, jeg er også et menneske, tilføjer Hediye Timez.
Marcus Vesterager ærgrer sig også over, at det er blevet en del af måden, man kommunikerer på digital.
- Det påvirker mig i den forstand, at jeg synes, det er ærgerligt for den måde, vi bør arbejde med det demokratiske og have en ordentlig debat - at man rent faktisk skal finde sig i at blive svinet til, siger han.
Beskyttet af skærmen
Vi har forsøgt at kontakte afsenderne bag de beskeder, Marcus Vesterager modtog tilbage i januar, for at blive klogere på hensigten.Vi får fat på personen bag ”FUCK dig (…)” beskeden, men afsenderen mindes ikke at have skrevet eller sendt beskeden. Af samme grund vil personen heller ikke fortælle, hvad personen synes om måden, beskeden henvender sig på.
- Jeg tvivler på, at ret mange vil sige det, hvis de stod over for mig. Man har den her afskærmning med sociale medier, der gør, at man givetvis tillader sig noget mere, fortæller Marcus Vesterager.
Hører det ikke bare med, når man er en offentlig stemme?
- Desværre tror jeg, det gør det. Det kunne man håbe blev anderledes, men sociale medier og den direkte kontakt gør, at det, der før blev sagt hjemme over køkkenbordet, nu ryger direkte videre til politikerne, siger han.
Han håber dog alligevel på, at alle fremover vil tænke sig om en ekstra gang, inden de trykker send.
- Man kan godt tage en dyb indånding og lige tænke sig om og formulere sig på en anden måde. Det kan godt være et ophedet debat, men jeg synes, det er bedre, vi taler pænt til hinanden, slutter han.