Efter 21 års deltagelse boykotter Jaxie paraden - mange gør det samme
Tidligere års deltagere bliver væk fra Copenhagen Pride, fordi arrangørerne ikke længere tager tydeligt afstand fra Israels krig i Gaza.
Kan man gribe regnbueflaget og gå ned ad gaderne fra Frederiksberg Rådhus til Københavns Rådhus, når årets Copenhagen Pride Parade løber af stablen lørdag?
Det er der - med en underdrivelse - delte meninger om.
En af dem, der har været med i årevis - og gennem flere årtier - er dragartisten Jack Ashley Benn, som også er kendt under navnet Jaxie.
Tidligere har Jack også optrådt under Pride Week, men i år bliver der ingen deltagelse.
- Priden har betydet meget for mig, fordi jeg, ligesom alle andre queer-personer, også har brug for et sted at høre til, hvor ens modvind i livet bliver anerkendt både politisk og følelsesmæssigt. Men det er gradvist gået ned ad bakke for Copenhagen Pride, for jeg føler ikke længere, at de lytter til de mest marginaliserede.
- Der, der er blevet dråben for mig, er, at man som menneskerettighedsorganisation tager imod blodpenge fra virksomheder, der investerer i områder med ulovlige bosættelser. Vi skal være de første til at tale om menneskerettigheder. Det er en dansk værdi, at vi taler om menneskeliv og gør noget ved tingene.
Men der sker mange ulykkelige ting rundt om i verden. Hvorfor skal den her krig i Gaza betyde noget i Pride-sammenhæng?
- Grunden til, at det her folkemord er noget, som vi taler om i forbindelse med Copenhagen Pride, er, at de gerne tager imod blodpenge fra sponsorer.
Når Jack Ashley Benn taler om "blodpenge", skyldes det blandt andet, at Coca-Cola er sponsor for årets Copenhagen Pride.
Coca-Cola har mødt kritik fra Gaza-aktivister, der påpeger, at den israelske franchisetager af Coca-Cola-brandet, The Central Bottling Company, har et distributionscenter i Atarot Industrial Zone, der er en ulovlig bosættelse.
Jack Ashley Benn påpeger, at WorldPride i København 2021 faktisk droppede et samarbejde med Nestlé efter et lignede pres på sociale medier fra deltagere, der kritiserede virksomheden for at bryde menneskerettigheder verden over:
- På samme måde reagerer vi nu, hvor det er palæstinenserne det går udover, siger Jack Ashley Benn.
Kædebrev opfodrer til boykot
Jack Ashley Benn er langt fra ene om at trække sig fra årets Copenhagen Pride.
Copenhagen Pride havnede i en massiv shitstorm i marts, da organisationen stillede krav til deres samarbejdspartnere om, at de skulle redegøre for, hvilke aktiviteter, de havde i Israel på baggrund af krigen mellem Israel og Hamas.
Det fik mange sponsorer og samarbejdspartnere til at trække sig fra Copenhagen Prides mangeårige projekt, til trods for at Copenhagen Pride trak udtalelsen tilbage og beklagede for dårlig kommunikation.
Retter man blikket mod de sociale medier, kan man i disse dage se, at der er mange, der ligesom Jack Ashley Benn mener, at man ikke burde deltage i årets pride.
I skrivende stund har 676 mennesker delt et digitalt kædebrev på Instagram under parolen “Theres is no pride in genocide”, hvor folk tilkendegiver, at de boykotter Priden, fordi den ikke vælger side i konflikten eller beder deres partnere om at gøre det.
På Instagram forklarer skolelærer, aktivist, foredragsholder, kunstner og podcast-vært Michael Bjerring - også kendt som den normkritiske drag queen Mizz Privileze - til sine 10.000 følgere sit eget boykot, der blandt andet lyder således:
- Nu nærmer Pride Week sig, og det er tydeligt, at Copenhagen Pride ikke kommer til at bruge årets pride som løftestang til at kræve et frit Palæstina. Det havde ellers klædt Priden - og passet med de værdier, de beskriver, de arbejder ud fra. Ingen Pride uden at sige fra for folkemord.
Kræver en undskyldning
Jack Ashley Benn kommer ikke til at deltage i de kommende år ved Copenhagen Pride, medmindre organisationen kommer med en undskyldning, lyder det.
Om det så betød, at priden stod uden sponsorer og dermed penge:
- Det, som Copenhagen Pride skulle gøre, var, at arbejde med et lavere budget. Man kan godt lave en demonstration i gaden uden et stort budget.
- De kunne gøre det, som Copenhagen Pride handler om. At demonstrere for menneskerettigheder og sørge for, at vi alle føler os inkluderet.
Selvom Jack Ashley Benn boykotter paraden lørdag, bliver det ikke en stille dag hjemme på altanen:
- Vi kommer til at gå med i en pride på Nørrebro. Det bliver mere en demonstration og mindre en fest. Men det vigtigste er, at vi har det godt med det. Jeg kommer til at føle mig tryg. Jeg kommer til at føle mig set. Og det er det, som Pride handler om for mig.
Pride: Vi har intet samarbejde med virksomheder, der har ulovlige aktiviteter
Forperson Benjamin Hansen siger følgende til TV 2 Kosmopol:
Flere hundrede mennesker tilkendegiver, at de boykotter Copenhagen Pride. Hvad er det for en situation, I står i?
Vi står selvfølgelig i en mere svær situation, end vi er vant til. Vi har heldigvis haft en masse seje frivillige, der har løftet i flok, set hinanden i øjnene og sagt, at det her skal vi nok løse. Og så har vi haft en masse vigtige samtaler både med vores miljø og vores nuværende og tidligere partnere.
Tidligere deltagere, der boykotter jer, begrunder det med, at I modtager penge fra virksomheder, der også investerer i aktiviteter i ulovlige israelske bosættelser. Hvad tænker du om den kritik?
Jeg synes, at kritikken er helt i orden. Vi tager gerne imod al kritik. Og så har vi en snak om det. Vi har partnerskaber, som vi står 100 procent bag. Vi tager ikke imod penge fra virksomheder, som laver ulovlige aktiviteter. Og det gør vi heller ikke fremadrettet.
Burde I holde igen med antallet af donationer og gøre arrangementet en smule mindre i stedet?
Copenhagen Pride har haft mange forskellige set-up og forskellige størrelser. Det handler ikke bare om at samle penge ind. Hver eneste krone, vi får ind, bruger vi på miljøet og giver tilbage gennem vores solidaritetsmidler. Vi synes også, der er en anden værdi i partnerskaberne. 81 procent oplever diskrimination på arbejdspladsen. 25 procent af alle transpersoner har fortrudt, at de er sprunget ud på grund af konsekvenserne på arbejdspladsen. Og syv procent af alle homoseksuelle fortryder det også. Så der er masser at kæmpe for, og der er masser, vi kan få ud af at have partnerskaber med virksomheder.