Efter weekendens voldsomme skybrud: Der er lange udsigter til færre oversvømmelser
Omkostningerne er store, når vandet fosser ned fra himlen for derefter at stige op ad kloakkerne. Alligevel er der lange udsigter til, at situationen forbedres.
Søndag ramte et skybrud København. Tolv steder i hovedstaden blev der registreret skybrud - og nogle steder såkaldt dobbelt skybrud.
Det resulterede blandt andet i oversvømmede kældre og voldsomme vandmængder på vejene.
- Det var voldsomt, men det var ikke usædvanligt, siger Frans Rubek, der er klimatolog hos DMI.
Foto: Presse-fotos.dk
Et skybrud er defineret ved, at der falder mere end 15 mm vand på en halv time. Og de store mængder vand fra oven er altså noget, som vi godt kan vænne os til.
- Klimaforskningen siger, at i fremtiden - i hvert fald i sommerhalvåret - der kommer der kraftigere skybrud, men der går også længere tid imellem dem. Der kommer altså længere tørkeperioder, siger Frans Rubek.
Der arbejdes på løsninger
Når et skybrud rammer København, er det blandt andet forsyningsselskabet Hofor, der skal håndtere vandmasserne.
- Det, der skete i går, var meget lokalt, men lokalt var det også meget voldsomt, siger Brian Hansen, der er direktør for vand og spildevand i Hofor.
- Systemet er jo ikke bygget til at kunne modtage så store mængder vand på så kort tid, så derfor bliver vi nødt til at bygge systemet ud. Det er tunneler, det er bassiner, det er grønne vejbede, det er rigtig mange nye løsninger, vi skal have bygget, fortsætter han.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Har I været ude i god nok tid?
- Man kan altid diskutere, om det er god nok tid, men vi har været ude, så snart vi så de her store oversvømmelser. Og der begyndte vi på nogle projekter. Det er nogle kæmpe store projekter, det er nogle svære projekter, som der skal masser af miljøgodkendelser til. Så det tager desværre rigtig lang tid at få bygget dem alle sammen, svarer direktøren.
Tunnelprojekt skal sikre København
Lige nu arbejdes der på en masse små projekter, der skal sikre København mod oversvømmelser ved skybrud - men der arbejdes også på et ti kilometer langt tunnelsystem, der skal lede vandet væk fra gaderne, når himlen åbner sig.
- Det kommer til at betyde rigtig meget, fordi der er jo selvfølgelig et stort stykke oprydningsarbejde, når vi har oversvømmelserne. Der er alle de scener, der følger med, kældre, der bliver oversvømmet, vejetunnel og alt muligt andet, der bliver oversvømmet, der skal ryddes op og vandet skal pumpes væk bagefter, så det vil vi gerne undgå, siger Michael Hansen.
Det store tunnelprojekt under København forventes at være færdigt i 2032 - og det kommer til at have stor betydning for fremtidens vandudfordringer.
- Det er svært at garantere, at du aldrig vil komme med oversvømmelser, for som klima er en forandring, så får vi jo mere og mere regn, men det vil kunne tage rigtig, rigtig meget af det vand, som vi for eksempel så på motorvejen i går, siger Michael Hansen, der er direktør for vand og spildevand i Hofor.