Elever på en række gymnasier i hovedstadsområdet vil mandag demonstrere mod regeringens planer på gymnasieområdet.
Selma Marie Sønderriis og Alva Brun Madsen går begge på Sankt Annæ Gymnasium i Valby i København, og de har været med til at arrangere nedlæggelse af undervisningen mandag for i stedet at demonstrere.
- Vi frygter helt konkret, at regeringen vil skære 2,4 millioner kroner årligt i Sankt Annæs budget. Det er virkelig grelt, og vil gå ud over musikundervisningens kvalitet. Og det er Sankt Annæs hjerteblod, siger Selma Marie Sønderriis.
I regeringens finanslovsforslag for 2025 vil man blandt andet fjerne det tilskud, der i dag gives til særlige udgiftskrævende fag på A-niveau på gymnasierne. Derudover vil man tage penge fra gymnasier, der har mere end 700 elever, og give de penge til de mindre gymnasier.
De står bag demonstration på Christiansborg Slotsplads
Elever fra følgende gymnasier vil deltage i demonstrationen:
Silkeborg Gymnasium
Sankt Annæ Gymnasium
Falkonergaardens Gymnasium
Skive Gymnasium
Det Frie Gymnasium
Nykøbing Gymnasium
Gladsaxe Gymnasium
Fredriksberg Gymnasium
Køge Gymnasium
Gribskov Gymnasium
Maribo Gymnasium
Aurehøj Gymnasium
Munkensdam Gymnasium
Horsens Gymnasium
Demonstrationen er arrangeret af:
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Radikal Ungdom
Rød Grøn Ungdom
Socialistisk Folkeparti Ungdom
Kilde: Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Det ærgrer rektor Thomas Hyldal fra Gefion Gymnasium i København, der har 1260 elever og er et af landets største.
- Det er en forkert løsning, at man flytter penge fra hovedstadsområdets skoler til andre skoler.
- Det giver ringere mulighed for at oprette bestemte hold, der bliver linjer - blandt andet klasikkerlinken - der falder fra, der bliver nok mindre musik på A-niveau og mindre kemi på A-niveau. I det hele taget vil tilbud til de svageste elever falde bort.
Spørg Os - Afstemning
_
Samme standard i hele landet
Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S), er det fair, at det går ud over de store gymnasier?
- De har en stor opgave med at styre deres gymnasier, og det er meget velfungerende og meget store gymnasier, vi har i nogle steder i København. Og det er rigtigt, de får lidt mindre.
- Men det er for at kunne sikre den samme kvalitet i resten af landet. Og når man kan lave kvalitetsgymnasieuddannelse i Sønderjylland eller på Lolland-Falster, så kan man også inde i København.
Så synes du, at deres kritik er uberettiget?
- Det er fair nok. Man vil altid gerne have flere penge. Men mit ansvar er at sikre, at vi har den samme standard i hele landet. Den samme kvalitet. Og det skal ikke være sådan, at man bliver mødt af en discounttilbud, hvis man bor uden for de største byer. Og at man får kvalitet, hvis man har råd til at købe en bolig inde midt i København.
Thomas Hyldal, er det ikke fair nok, at de store gymnasier bidrager mere til de mindre gymnasier?
- Der er ikke stordriftsfordele nok til, at det kan begrunde, at man kan tage midler fra de store gymnasier i hovedstadsområdet. Der er også andre omkostninger ved at drive gymnasier i hovedstadsområdet. For eksempel er priserne på bygninger rigtig meget højere. Og det er noget, som er vigtigt i det her spil også, siger rektoren på Gefion Gymnasium.
Demonstration mandag finder sted på Christiansborg Slotsplads fra klokken 13.00 til 16.00.