Toiletregler og narkohunde til gymnasiefest

På gymnasiet Niels Brock JTP i København kan der fredag være narkohunde til stede for at tjekke elever for stoffer.

Når en elevfest på Niels Brock JTP, der ligger på Julius Thomsens Plads på Frederiksberg, løber af stablen fredag, vil firbenede gæster også være inviteret.

I hvert fald har skolen mulighed for at tage narkohunde i brug, som føres af det såkaldte ”vagtteam”, som skolen samarbejder med – og det er et nyt tiltag, der skal sikre, at der ikke bliver brugt stoffer på skolen.

Det fortæller Gitte Vestergaard, der er direktør i forretningsudvikling på Niels Brock, til TV 2 Kosmopol.

- Det er ikke noget nyt, at vi tager ansvar for de unges stofmisbrug, så det er også lidt naivt at tro, at vi har knap 5000 elever, hvor ingen tager stoffer, siger Gitte Vestergaard og fortsætter:

- Derfor kærer vi os om dem (eleverne, red.), og derfor vil vi gerne sikre os, at der ikke bliver brugt stoffer, siger hun.

Ikke en overdrivelse med narkohunde

Tiltaget med den potentielle brug af narkohunde blev besluttet i december, og på Niels Brocks hjemmeside skriver de i deres retningslinjer om euforiserende stoffer, at ”vagtteamet til skolens fester og arrangementer kan gøre brug af narkohunde for at sikre, at der ikke medbringes stoffer på skolen".

- Det er et tiltag, som vi har besluttet. Man kan opleve som elev på Niels Brock, at der kan være en narkohund, og det er af præventiv årsag, siger Gitte Vestergaard og fortsætter:

- Vi ser det ikke som en stor ting. Det her er bare en ekstra ting, så vores elever kan føle sig endnu mere sikre og kan have en god fest uden stoffer, siger Gitte Vestergaard.

Er det ikke en total overdrivelse?

- Det synes vi jo ikke. De (hundene, red.) gør jo ikke noget. Hvis der er noget narko på skolen er det rart, at det bliver fjernet, siger Gitte Vestergaard.

quote Vi har meldt klart ud, at der kan komme hunde til fester

Hanne Greisen, rektor på Niels Brock JTP

Må kun gå på toilettet én ad gangen

Ifølge Gitte Vestergaard har Niels Brock nul-tolerance over for stoffer, og brugen af det kan betyde, at man bliver bortvist.

Udover tiltaget om narkohunde er det også kun tilladt til festen fredag at gå på toilettet én ad gangen.

- Erfaringen er, at hvis det har noget med stoffer at gøre, så går man tit to og to på toilettet, siger Gitte Vestergaard. 

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

Viser ikke mistillid til elever

Tidligere på ugen var det rektor på Niels Brock JTP, Hanne Greisen, der meddelte eleverne, at der ville være mulighed for, at der kunne komme narkohunde til deres fester.

- Jeg synes, de (eleverne, red.) tog pænt imod det, fortæller Hanne Greisen og fortsætter: 

- Vi har meldt klart ud, at der kan komme hunde til fester. 


TV 2 Kosmopol har forgæves forsøgt at få elever på Niels Brock JTP i tale. 

Ifølge både Gitte Vestergaard og Hanne Greisen bygger deres nye tiltag på tal fra sundhedsstyrelsen, der ifølge dem viser en stigning i udbredelse af stoffer blandt unge.

Tal fra altomstoffer.dk, der drives af Sundhedsstyrelsen, viser, at der i unges erfaringer med stoffer fra 2015 til 2019 har været en stigning i andelen af 15-16-årige, der har prøvet hash.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen).

Udbredelse af illegale stoffer i befolkningen og blandt de unge, 2022

At prøve illegale stoffer er typisk et ungdomsfænomen, og de fleste fortsætter ikke brugen ud over ungdomsårene. Det er en mindre del af unge, der faktisk prøver stoffer, og få, der bruger dem jævnligt. Færre har brugt stoffer under pandemien.

De nyeste tal om udbredelsen i den generelle befolkning viser, at det eksperimenterende brug af illegale stoffer topper i aldersgruppen 16-19 år, og at meget få prøver stoffer første gang efter 20-års alderen. Blandt unge under 25 år har 32 procent prøvet hash, og 11 procent har prøvet andre illegale stoffer end hash.

Ser man på stofferne enkeltvist er kokain, amfetamin og ecstasy de mest udbredte stoffer efter hash.

Fra 2017 til 2021 var der et fald i udbredelsen af hash, og et fald i brugen af andre illegale stoffer end hash i den voksne befolkning.

Undersøgelsen blev dog gennemført under pandemien og med restriktioner og midlertidige tiltag i forhold til nedlukninger af nattelivet, og som formentlig forklarer noget af faldet. Ser man på hele perioden 2000 frem til i dag, er udviklingen overordnet stabil.

Den ellers positive faldende tendens i udviklingen i det eksperimenterende brug af de illegale stoffer blandt de helt unge 15-16-årige skolebørn, er vendt.

17 procent af de unge 15-16 årige angiver i 2019 nogensinde at have prøvet at ryge hash, mod 12 procent i 2015.

Andelen af de unge der nogensinde har prøvet ét eller flere af de andre illegale stoffer end hash, såsom kokain, ecstasy og amfetamin, er også steget.

I 2019 angav 4,3 procent at have taget andre stoffer end hash, mod 3 procent i 2015. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen, 16. marts 2022

TV 2 Kosmopol har også tidligere fortalt om en farlig pille-trend blandt teenagere.

Her er der tale om brugen af opioder – særligt blandt unge – der viste sig at være et landsdækkende problem.

- Jeg synes, det er rigtig fint, at vi gør, hvad vi kan, for at forebygge. Når vi ser sådan nogle tal, så er det rigtig fint, at vi reagerer på dem. Det er jeg glad for, at vi gør, siger Hanne Greisen.

Er det ikke at vise mistillid over for jeres elever?

- Bestemt ikke. Vi gør det ud fra tallene fra sundhedsstyrelsen. Det er for at forebygge. Når vi ser sådan nogle tal, så reagerer vi på dem, siger rektor Hanne Greisen, der ikke kan sige, om narkohundene vil være der til festen fredag.

- Det er vi ved at se på. Det er noget, jeg planlægger, siger Hanne Greisen.

Kender ikke til vagtfirma

TV 2 Kosmopol ville gerne vide, hvilket vagtfirma som Niels Brock samarbejder med.

Hverken direktør i forretningsudvikling Gitte Vestergaard eller rektor Hanne Greisen ved ikke, hvilket vagtfirma der har mulighed for at være til stede med narkohunde under festen.

- Jeg kender ikke firmaet, siger Gitte Vestergaard.

Du er direktør. Du må vel vide det?

- Jeg ved det ikke. Det er udliciteret, slutter Gitte Vestergaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik