“En levende og attraktiv metropol rimer på, at man sidder ude og spiser klokken 22.30”
Politisk flertal mener, at udeservering i store dele af København skal slutte klokken 22 i hverdage. “Vanvittigt” beslutning, der kan få “katastrofale” konsekvenser, mener kritikere.
Bor du i landets hovedstad, skal du have mulighed for at spise aftensmad eller drikke en øl under åben himmel efter klokken 22.
Derfor er det helt på månen, at et politisk flertal i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune mandag aften vedtog at gå videre med planer om at lukke for udeservering visse steder klokken 22.00 fra søndag til torsdag. I dag hedder tidspunktet 24.00.
Det mener Enhedslistens medlem af udvalget, Knud Holt Nielsen.
- Det er en helt vanvittigt stramning, og det vil blive oplevet som en voldsom forringelse for et flertal af københavnerne. Det betyder, så vidt jeg kan vurdere, at København i fremtiden skal være en af de mest stille storbyer i Europa, og have en af Danmarks mest restriktive tilgange til udeservering, siger han til TV 2 Kosmopol.
SF, Socialdemokratiet, Alternativet og De Konservative stemte for forslaget mandag aften. Et af argumenterne fra SF var, at københavnere skal have mulighed for at få otte timers nattesøvn, hvis de bor i nærheden af en udeservering.
- Det er ikke fordi, vi lukker nattelivet - folk kan bare gå indenfor. Men vi skal finde en balance, hvor de forskellige måder at bruge byen på kan mødes, siger Astrid Aller (SF).
Men det argument udfordrer restauranternes brancheorganisation, Horesta.
- Vi er nået til et sted i den samtale, vi har om, hvad det er for en by, vi vil have. Når man bosætter sig i en hovedstand, så kommer det med nogle konsekvenser. Hvis vi skal have en levende og attraktiv metropol, rimer det på, at man kan sidde udenfor og spise klokken 22.30 en hverdagsaften, siger kommerciel direktør i Horesta, Jeppe Møller-Herskind.
- Vi snakker Danmarks hovedstad. I Aarhus har de udeservering til klokken 02.00, siger han.
I Jyllands største by skal udeserveringen lukke senest klokken 24.00 på hverdage og søndage og altså klokken 02.00 nætterne efter fredage, lørdage og nætterne op til skæve helligdage.
I København er der i dag mulighed for udeservering alle ugens dage til klokken 02.00 i Nyhavn, Kødbyen og Metropolzonen (se kort herunder.)
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Grafik: Louise Cassens/TV 2 Kosmopol
Lille flertal glade for udeservering til 24.00
I København går et flertal nu en anden vej, og både Enhedslisten og Horesta peger på, at københavnerne selv i en helt ny Megafon-undersøgelse ikke entydigt har ønske om mindre udeservering.
Således peger et snævert flertal i undersøgelsen faktisk på, at udeserveringer skal lukke klokken 24 eller senere.
I Horesta mener Jeppe Møller-Herskind, at restaurationerne i København i forvejen er udfordret i kølvandet på corona og generelt stigende omkostninger.
- Det vil få katastrofale konsekvenser at hive to timer ud af driften. Det er et direkte indgreb på bundlinjen, siger han.
Men kan folk ikke bare gå inden for bagefter?
- Folk er ikke er interesseret i at sidde inde på en varm sommeraften, og de borde er i forvejen også besatte, siger Jeppe Møller-Herskind.
Mere larm og utryghed
Han og Enhedslisten frygter også, at mindre udeservering kan betyde mere utryghed, larm og skrald i gadebilledet.
- Udeserveringer bidrager til øget tryghed og sikkerhed i belastede områder med eksempelvis mange udsatte og sexarbejdere på gaden. Det ved vi her på Vesterbro, siger Knud Holt Nielsen, der selv bor på Vesterbro.
Hvad med dem, der gerne vil være sikre på at få deres nattesøvn i hverdagene?
- Jeg er nabo til fire udeserveringer og to værtshuse med natbevilling, og så er jeg også far til tre børn. Vi har ikke problemer med nattesøvnen. Men man skal selvfølgelig have respekt for, at det kan forstyrre nattesøvn.
- Men hvis man lukker for udeservering klokken 22, går folk i kiosken for at købe noget at drikke, og så vil der komme mere larm og skrald, og her bliver der jo ingen regulering, siger han.
Han er dog enig i, at dele af Middelalderbyen har været alt for hårdt presset af natteliv.
Her ser partiet en anden løsning: I varslingszoner, der er plaget af mange bevillinger, skal man have mulighed for at stoppe for udeservering klokken 23.00 på hverdage, men derimod holde åbent til klokken 24.00 alle andre steder i byen.