TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

En skæbnesvanger aften fik han smadret sit liv - fem år i Fremmedlegionen fik ham tilbage på ret kurs

Voldsdømt, fremmedlegionær og nu brandmand i Hovedstadens Beredskab. 31-årige Simon Nielsen har oplevet mere end de fleste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Simon Nielsen rejste til i Aubagne i Sydfrankrig for at blive fremmedlegionær.
Foto: Privatfoto

Da Simon Nielsen var blot 20 år, så hans fremtid dyster ud.

Han var varetægtsfængslet for grov vold og trusler. Hans drøm om en karriere i militæret var knust.

I en smal fængselscelle, hvor farvepaletten ikke omfavnende flere farver end gul og brun, sad den unge mand og stillede sig selv spørgsmålet: Hvordan kan mit liv nogensinde blive godt igen?

22 timer skulle Simon Nielsen bruge i cellen hver dag, den ene af døgnets sidste to timer blev brugt i træningslokalet og den anden på en gårdtur i fængselsgården.

- Jeg ramte virkelig bunden og blev den værste version af mig selv, siger Simon Nielsen.

Men den absolutte nedtur blev startskuddet til hans livs rejse, der skulle tage ham til farlige missioner med Fremmedlegionen og som til sidst gjorde, at han i dag sætter livet på spil for andre i Hovedstadens Beredskabs specialtjeneste.

Knuste drømme om krig

Simon Nielsens plan var ellers soleklar.

Han skulle være dansk soldat, og han var han i gang med sin militæruddannelse på Bornholm. Han var glad for det, god til det og han stod til at blive udsendt til Afghanistan i 2013.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Simon Nielsen som konstabelelev på lastbilskursus i Slagelse.
Foto: Privatfoto

Men i mellemtiden fik et familiemedlem nogle psykiske problemer, der påvirkede Simon Nielsen og hans familie meget.

Det tog hårdt på Simon. Og alkohol var måden, han valgte at dulme smerterne. Men det stigende alkoholforbrug resulterede også i et stigende temperament.

Simon Nielsen havde svært ved at forstå konsekvenserne af sine handlinger, og han kom i flere værtshusslagsmål.

Et af dem endte med en voldsdom, som havde alvorlige konsekvenser for hans drøm i det danske militær.

- Jeg blev smidt ud af forsvaret. Jeg fik en dom mere, siger Simon Nielsen.

Han ramte nulpunktet. 

Fængslet var en øjenåbner

Alligevel begyndte han at få en hverdag i fængslet.

Tiden blev brugt på at spille backgammon. Og at tale med Gitte, der var Simon Nielsens kontaktperson.

Gitte var god til at stille spørgsmål om, hvad han gerne ville med sit liv. Og faktisk få ham til at tænke over det og svare på det.

Samtidig læste han tilfældigvis en bog om en britisk mand, der havde været en del af den Fremmedlegionen.

- Han snakkede om det her fællesskab. Lige meget hvem du er og har været, så giver legionen dig en chance til at blive en bedre version af dig selv. Jeg tænkte, at jeg kunne lære meget. Jeg kunne lære at tale fransk og få venner fra 140 forskellige nationaliteter. Det var ikke et sukkersødt eventyr, men et eventyr, hvor man lærte sig selv at kende, siger Simon Nielsen.

Bogen tændte en gnist i ham, og han satte sig et mål. Når han kom ud fængslet, skulle han melde sig ind i den franske fremmedlegion.

Hvad er Fremmedlegionen?

  • Fremmedlegionen er en del af det franske forsvar. Legionen blev oprettet i 1831 af den franske konge Louis Philippe.

  • Legionen består af lønnede, frivillige soldater fra 140 forskellige lande, der regnes som franske soldater, og de deltager i en lang række forskellige militære operationer.

  • Ved indtræden kan de frivillige hvervede bede om ny identitet eller direkte blive tildelt ny identitet.

  • Legionen uddanner cirka 1000 soldater om året og består af cirka 400 officerer, 1800 befalingsmænd og knap 7000 legionærer.

Kilde: Lex.dk

Simon Nielsen endte med at veje blot lidt over 50 kilo efter sin rekruttid i Fremmedlegionen.
Foto: Privatfoto

Tabte 20 kilo på fire måneder

Motivationen var høj, da Simon Nielsen blev løsladt.

Der gik lige omkring tre måneder, før han stod i Frankrig - villig til at give fem år af sit liv til den franske hær.

Det var bare om at komme af sted, inden han tænkte alt for meget over det.

- Jeg vidste, at det ville blive sværere, jo længere jeg ventede. Jeg havde sommeren derhjemme med familie og venner, og så var jeg meget klar, siger han.

Lige meget hvem du er og har været, så giver legionen dig en chance til at blive en bedre version af dig selv.

— Simon Nielsen

Alligevel ramte en usikkerhed ham, da han stod foran porten i Aubagne i Sydfrankrig.

- Jeg tænkte fuck man, er det virkelig det rigtige valg? Jeg stod foran porten i måske to timer. Jeg havde ikke penge til en billet hjem, så der var kun en vej frem, griner Simon Nielsen.

Sammen med 60 andre stod han foran en fire måneder lang benhård rekruttid.

Ordrerne foregik på fransk, et sprog han ikke forstod. De nystartede rekrutter havde ikke weekend, de fik ikke nok at spise, og man kunne være sikker på, at der var en konsekvens, hvis man ikke gjorde, som der blev sagt.

Simon Nielsen endte med at tabe omkring 20 kilo på de fire måneder.

- Man siger, at man skal nedbryde en soldat for at opbygge ham. Det er faktisk for at teste os, for at se om vi kan navigere i det.

Og det kunne Simon Nielsen. Selvom alt han tænkte på var mad, og han ikke forstod, hvad der blev sagt, stod han tilbage efter de fire måneder, der nærmere havde føltes som fire år, sammen med 27 andre ud af de 60, der havde klaret rekruttiden.

Han havde besteget det første stejle bjerg.

Ingen vej tilbage

Selvom han stadig ikke forstod fransk, kendte han godt til hovedpunktet i den kontrakt, han skrev under på efter rekruttiden.

Fem år i Fremmedlegionen.

Det var nu, at Simon Nielsen skulle blive professionel soldat. Sammen med syv andre skulle han til Korsika og uddanne sig som faldskærmssoldat.

- Det er et legendarisk regiment i legionen. Man siger, at det er de bedste af de bedste, så der er også et ry, man skal leve op til.

Simon Nielsen var god fysisk.

Der gik ikke lang tid, før han tog alle de kilo han havde tabt på igen. Denne gang i muskler.

Simon Nielsens ID-foto fra fremmedlegionen.
Foto: Privatfoto

Selvom sproget stadig var udfordrende, fandt han og kammeraterne andre måder at kommunikere på og danne et fællesskab.

Blandt andet ved kropssprog og sang.

- I legionen synger man meget. Vi har en sangbog på 160 sider. Det var vildt at opleve, hvor meget, det kunne binde os sammen, siger Simon Nielsen.

En soldat er en der hjælper

Efter halvandet år i legionen blev Simon som 22-årig udsendt for første gang.

Det var i den nordlige del af Afrika i Sahel. I fire måneder hjalp den unge mand syge mænd, børn og kvinder på opslåede hospitaler i fattige landsbyer i Tchad og Niger.

- Det var en meget fattig del af Afrika, den højeste valuta er vand, medicin og mad. Der er mange bander, blandt andet Boko Haram, der går ud i landsbyer og slår kvinder og børn ihjel og tager drengebørnene, og gør dem til lejesoldater. Det er en meget brutal verden, siger Simon Nielsen.

Hver dag lå der flere hundrede syge mennesker foran hospitalet. Flere end de have mulighed for at hjælpe.

- Folk græd, fordi de ikke blev valgt og tog fat i fødderne på en. Det var skræmmende, at folk har så meget brug for lægehjælp, siger Simon Nielsen.

Turen modnede Simon Nielsen. Hans liv stak i en væsentlig anden retning end den gennemsnitlige 22-åriges. Samtidig var de fleste af de andre soldater i minimum 30 år

Det var også her, midt i uroen, at hans arbejde som soldat gav mening. Han var med til at gøre en forskel, og hjælpe folk der havde brug for det.

- Når man tænker på en soldat, så er det en, der er i krig og kæmper mod andre. Det at være soldat er langt hen af vejen at sikre, at hjælpen kommer frem.

Faldskærmsspring i Calvi i Korsika, hvor Simon Nielsen blev uddannet faldskærmssoldat.
Foto: Privatfoto

Dødelige dyr

I de fem år i Fremmedlegionen brugte han størstedelen af sin tid i Korsika. Han blev uddannet faldskærmssoldat, finskytte, korporal og både erhvervsdykker og kampdykker.

Simon Nielsen blev udsendt til Afrika i Tchad og Niger og havde to udsendelser til Fransk Guyana.

Den vildeste oplevelse var, da han, efter at være blevet uddannet kampdykker, blev udsendt til Amazonas i Fransk Guyana.

Det ekstreme er det der, der holder mig i live. Om det er at gå ind i en ildebrand på 300 grader eller springe i faldskærm, så er det der, jeg lever

— Simon Nielsen

Opgaven var at infiltrere ulovlige guldminer, der var oprettet af narkokarteller, men det var naturen og ikke mindst naturens summende dyr, der gjorde indtryk på Simon Nielsen.

- Vi roede os gennem Amazonas floder. Det var en helt anden natur, end jeg nogensinde havde oplevet. Der var så frodigt, og der var så mange dyr. Det var faktisk ikke soldater fra narkokartellerne, vi var bange for. Det var mere alle krybdyrene, siger han.

Tid til at sige farvel

Fællesskabet var stærkt, det var et broderskab, fortæller Simon Nielsen.

Fællesskabet var det, der tiltalte ham fem år forinden, men det var tid til at sige farvel.

Det var ikke nemt at forlade det, der havde været hans liv, fra han var 20 år. Både at skulle sige farvel, og at skulle fungere i det helt almindelige danske liv igen bekymrede ham.

Men Simon Nielsen var nu 25 år, og tiden var inde. Han skulle hjem til sin familie og venner og for første gang i fem år, skulle han holde jul med sine nærmeste.

Han tog på højskole, for der var rammer. Der var morgenmadsbuffet og valgfag, man havde en struktureret hverdag.

- Det var alligevel lidt et kulturchok. Jeg boede på værelse med to 18-årige drenge. Der lugtede på værelset, og skraldespanden var ikke tømt. Jeg prøvede at lære dem, at man skal respekterer andre, når man bor sammen, siger Simon Nielsen.

Simon på arbejde som fremmedlegionær i Sahel.
Foto: Privatfoto

Den ultimative redder

Efter højskolen fik Simon Nielsen nogle småjobs, indtil hans daværende kæreste viste ham et jobopslag om, at de søgte brandfolk til specialtjenesten i beredskabet for tre år siden.

Specialtjenesten i beredskabet er en enhed i Hovedstadens Beredskab, der består af den gamle røgdykkertjeneste og den gamle pionertjeneste. En gruppe, der både kan redde i ildebrande, i højden, under vandet og der imellem.

De ultimative reddere, der kan lidt af det hele, fortæller Simon Nielsen.

Og her fandt han sin plads. Han fandt et job, hvor han kunne bruge sine tidligere erfaringer som legionær.

- Jeg har lært meget om at være en del af et fællesskab, at være i legionen, og at holde fællesskabet i live. Og så er der paratheden. Når man er soldat, er man altid parat, siger Simon Nielsen.

I specialtjenesten laver brandmændene forskellige øvelser i løbet af vagterne.
Foto: Privatfoto

Det er jobbet i Hovedstadens Beredskab, der har fået ham til at føle sig hjemme i Danmark igen.

- Det ekstreme er det der, der holder mig i live. Om det er at gå ind i en ildebrand på 300 grader eller springe i faldskærm, så er det der, jeg lever, siger Simon Nielsen. 

Sådan er artiklen blevet til:

Artiklen er skrevet ud fra interview med Simon Nielsen samt med udgangspunkt i hans bog 'Legionær - fem år i Fremmedlegionen', der er udgivet på forlaget Lindbak + Lindbak i 2024.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Politiet advarer: Overfør ikke penge

Foto: Finn Frandsen - Ritzau Scanpix

Nordsjællands Politi beder nu alle borgere i deres kreds om at være ekstra påpasselige med at overføre penge i disse dage. Årsagen er nemlig, at det ikke kun er dig selv, der har ekstra travlt i disse dage, det har svindlerne også.

- Svindlerne vil nemlig forsøge at udnytte juletravlheden til at lokke penge ud af dig – blandt andet ved at udgive sig for at være dit barn, dine venner eller andre bekendte, skriver Nordsjællands Politi på Facebook og forsætter:

- Modtager du derfor en besked eller sms fra en bekendt, der pludselig har brug for at låne penge, så ring altid personen op, før du overfører – også selvom der er tale om et nært familiemedlem. Vedkommende kan nemlig være blevet hacket.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en organisation har slået julehjælps-rekord

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I år modtager 22.458 børnefamilier i Danmark julehjælp fra Dansk Røde Kors. Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

Ifølge generalsekretær Anders Ladekarl er det det største antal børnefamilier, der modtager julehjælp fra Dansk Røde Kors nogensinde.

Der er uddelt julehjælp til 22.274 børnefamilier fordelt på de fem regioner. Derudover er der uddelt julehjælp til 184 børnefamilier på asylcentre i Danmark.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Så meget koster det at stege din juleand

Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

Det kommer til at koste cirka 8,25 kroner i strøm at stege juleanden, viser en beregning fra Green Power Denmark. Juleaften ligger elpriserne på cirka 3,30 kroner for en kilowatttime inklusive afgifter. Sidste år kostede det ifølge brancheorganisationen 7 kroner at stege juleanden, og i 2021 var prisen helt oppe på 13 kroner

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Video gik viralt: Nu skal journalist i retten efter voldsom anholdelse

Flere betjente anholder og pacificerer en cyklist nær Christiania. Anholdelsen blev optaget af en forbipasserende.
Foto: Sreendump fra privat video

Tilbage i september 2023 gik en voldsom anholdelse ved Christiania af den daværende chefredaktør for Danwatch Adam Dyrvig viralt. Nu skal han i retten, hvor han er tiltalt for fire forhold.

Det skriver Ekstra Bladet, der har fået aktindsigt i anklageskriftet.

Adam Dyrvig er ifølge mediet tiltalt for blandt andet at køre på cykel, samtidig med han betjente sin telefon, og samtidig er han tiltalt for ikke at ville opgive navn, adresse og fødselsdato.

Han er desuden tiltalt for at fornærme to betjente ved at råbe 'fucking nar' efter dem. Det sidste punkt er at modsætte sig anholdelse ved at spænde op i sine arme.

Under anholdelsen blev episoden filmet, hvor man blandt andet kunne høre Adam Dyrvig råbe 'I skal stoppe! Jeg er i gang med at hente mine børn! hvad fanden sker der?'.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Efter choksag: Fodboldklub forbyder voksne at være alene med børn og unge

En mandlig ansat i fodboldklubben Roskilde Boldklub af 1906 blev i oktober sigtet for blufærdighedskrænkelse, efter han angiveligt skulle have filmet 42 unge spillere i et omklædningsrum og befølt en ung mand i skridtet.

Sagen har ikke været for retten endnu, men den har allerede fået konsekvenser, skriver sn.dk.

Klubben har strammet håndhævelsen af de regler, der skal beskytte både børn, unge, ansatte og frivillige.

Klubben har allerede en regel om, at børn og unge altid skal ledsages af minimum to voksne, men det er nu blevet understreget, skriver mediet, der har talt med et bestyrelsesmedlem i klubben.

- Det er blevet italesat over for trænere, forældre og ledere, at det altid skal håndhæves. Det gør, at der ikke er voksne, der risikerer at stå i en situation, hvor de er alene, siger Tom Rasmussen, der er bestyrelsesmedlem i Roskilde Boldklub, til sn.dk.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

DBU melder udsolgt

Der var udsolgt i Parken, da Danmark mødte Spanien i Nations League tidligere på året.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Når Danmark møder Portugal på udebane ved Nations League-playoff, vil der være stor opbakning fra de danske roligans.

Bold.dk skriver, at DBU mandag har oplyst, at der nu er udsolgt til returkampen i Portugal.

2.500 danskere har sikret sig billet til opgøret, som spilles på Estadio José Alvalade i Lissabon.

Det første opgør spilles i parken den 20. marts, og den afgørende returkamp spilles tre dage senere i Portugal.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Derfor skal Robert Hansen ruske tremmer over julen

Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix

Skuespiller Robert Hansen skal sidde varetægtsfængslet hen over jul og nytår, og det skyldes en særlig mistanke.

Det fortæller Robert Hansens forsvarsadvokat, Erbil Kaya, til BT.

- Han er blevet varetægtsfængslet for påvirkningsrisiko – at han kan gå ud og påvirke sagen, siger Erbil Kaya til mediet.

Byretten i Frederiksberg havde ellers vurderet, at skuespilleren kunne løslades, men søndag besluttede landsretten at varetægtsfængsle 45-årige Robert Hansen, der er sigtet for grov vold mod en kvinde.

Når en person varetægtsfængsles for påvirkningsrisiko, frygter man, at en person for eksempel kan gå ud og instruere sagens forurettede i, hvad vedkommende skal fortælle politiet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Minister udskyder lovforslag om lagerbeskatning af kryptovaluta

Minister udskyder lovforslag om lagerbeskatning af kryptovaluta som for eksempel bitcoins.

Et lovforslag, som skal sikre, at beskatningen af kryptoaktiver bliver "mere hensigtsmæssig", bliver udskudt. Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Oprindeligt lød planen, at skatteminister Rasmus Stoklund (S) ville fremsætte lovforslaget i begyndelsen af 2025.

Men ministeren ønsker at "indhente flere input fra aktørerne", og derfor bliver lovforslaget udskudt til senere i 2025.

I oktober udgav Skattelovrådet efter tre års arbejde en rapport, hvori rådet anbefalede, at kryptoaktiver som eksempelvis bitcoin bliver lagerbeskattet.

Når en investering lagerbeskattes, betyder det, at der betales skat af afkastet - uanset om aktivet er solgt eller ej.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google