Er det her fremtidens boform? 37-årige Morten bor, arbejder og træner samme sted

Bofællesskaberne vinder frem i de større danske byer. En forsker mener, det er et symptom på, at flere ønsker en anden måde at leve på end i et parcelhuskvarter. 37-årige Morten Mortensen er en af dem, der ser mange fordele i boformen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

Søndag.

Dagen, der kan betyde noget vidt forskelligt alt efter, hvor man er i livet.

Da Morten Mortensen boede alene i en lejlighed på Nørrebro, var det om søndagen, han for alvor mærkede, at han var netop det. Alene.

At der ikke lå nogen – en kæreste eller en god ven – i den anden ende af sofaen.

- Når man kommer op i årene, hopper flere og flere i vennegruppen på det tog, der hedder parforhold, hus i Brønshøj og børn med dobbeltnavne. Og selvom det er magisk at følge deres rejse, stod jeg et sted, hvor jeg ikke havde alt det, forklarer han.

Men i dag har søndagen fået en helt anden betydning for ham.

Han er nemlig flyttet i det, han kalder et ”voksenkollegium” med godt 120 beboere, hvor søndage er lig med filmaftener i den fælles dagligstue.

- Det er dejligt at have nogle ligesindede, som er det samme sted i deres liv, og hvor man ikke føler sig til besvær, fordi der skal puttes børn, forklarer han med et slet smil.

Co-living og co-working

Siljangade Co-living & Co-working er et bofællesskab, der består af 138 såkaldte studios, hvor beboerne har deres egne små badeværelser og køkkener. Derudover består bygningen af en hel del fællesområder. Blandt andet en fælles dagligstue, et åbent køkken, privat træningscenter og en tagterasse.

For at bo på Siljangade, skal man have et CVR-nummer. Det betyder, at mange af beboerne er iværksættere, entreprenører eller selvstændige, der har et arbejdsfællesskab, der hvor de bor.

Derudover har beboerne en intern samtaleplatform, hvor der er mulighed for at arrangere og deltage i diverse arrangementer og fællesskaber.

Morten Mortensen er en del af en stigende tendens, hvor flere enlige københavnere bor under samme tag.

I udgangspunktet fordi det er tæt på umuligt at komme ind på det københavnske boligmarked som single, forklarer Thomas Hovgaard, der presseansvarlig hos ejendomsmæglerkæden Estate.

Men måske kan boformen faktisk vise sig at være løsningen på en hel del af de udfordringer, man som enlig storbyboer kan støde på. Det er i hvert fald det, 37-årige Morten Mortensen oplever.

Havde ikke råd til sin egen lejlighed

Da Morten Mortensen flyttede ind i bofællesskabet på Amager, var det faktisk mest af nød.

Han var netop gået fra sin daværende kæreste og havde ikke råd til sin egen lejlighed.

Så selvom han drømte om andelslejlighed i Husum med en lille have, besluttede han sig for at flytte i bofællesskab i et halvt års tid. Maks.

I dag har han boet der i to år.

- Der er en grund til, at jeg er blevet. Og det er, at jeg har fået meget mere, end jeg regnede med. Det er så værdifuldt at have det her community, forklarer han.

Blandt de 120 beboere, der bor i bofællesskabet på Siljangade, er der både opstået spilaftener, træningsfællesskaber, løbeklub, filmsøndage og fællesmiddage.

- Man finder nogle steder i huset, der passer godt til dig. Jeg kommer for eksempel meget i køkkenet, fordi jeg elsker mad. Så jeg møder mange andre madentusiaster der, forklarer han.

For tiden er Morten Mortensen aktuel i DR-programmet 'Gift ved første blik'. Men når han ikke er travlt optaget med deltagelsen i programmet, hjælper han en hel del til i det fælles køkken.

Faktisk fungerer husets store, åbne fælleskøkken som en form for ”rundkørsel for mennesker”, forklarer Morten Mortensen.

- Det åbne samtalekøkken inviterer til socialt samvær. Man kan ikke skjule sig, så man er nødt til at snakke med folk, når man står i køkkenet.

Sig mig, er der slet ikke noget negativt ved den her måde at bo på?

- Det er en balancegang. For lige pludselig har du en uge, hvor du ikke er alene en eneste aften, og hvor folk kommer og banker på din dør. Men når jeg tænker over det, er det jo enormt smukt og hjerteligt, at man har en dør, hvor nogen banker på. I stedet for, at man står og kigger ud af dørspionen og håber på, at nogen går forbi.

Forsker: Ensom i parcelhus

En kortlægning fra 2021 viste, at der er flere end 400 bofællesskaber i Danmark, og at de især er koncentreret omkring de største danske byer.

Anna Falkenstjerne Beck, der står bag kortlægningen og har forsket i bofællesskabet ved Aalborg Universitet, vurderer, at der er kommet flere bofællesskaber til landet i de seneste par år.

Det skyldes ifølge forskeren en øget interesse for boformen.

Det handler først og fremmest om at være en del af et fællesskab og leve på en anden måde end i et parcelhuskvarter, hvor man kan sidde i hver sit hus og føle sig lidt kedelig og ensom.

— Anna Falkenstjerne Beck

Der er mange årsager til, at danskere vælger at bosætte sig i bofællesskaber, fortæller Anna Falkenstjerne Beck.

- Det handler først og fremmest om at være en del af et fællesskab og leve på en anden måde end i et parcelhuskvarter, hvor man kan sidde i hver sit hus og føle sig lidt kedelig og ensom, forklarer hun med udgangspunkt i den kortlægning og analyse af bofællesskaber i Danmark, hun udarbejdede i 2022.

Blandt de mennesker, der bor i bofællesskab, hun har talt med, er der desuden et ønske om at leve mere bæredygtigt.

Og så handler det om at føle sig som en del af noget større, påpeger hun.

- Noget af det, vi i dag ikke har så meget af i vores samfund, er fællesskaber uden for arbejdet og familien. At føle sig som en del af noget større. Og det er en følelse, som bofællesskaber kan være med til at give - lige uden for døren.

Bange for at være en fiasko

For Morten Mortensen betyder boformen netop, at han får mulighed for at leve mere bæredygtigt.

Dels er der blandt beboerne i huset både en virtuel markedsplads og en såkaldt swapshop, der gør det muligt at sælge, bytte eller give sine aflagte ting væk til andre beboere.

Men også det fælles køkken spiller en stor rolle i den bæredygtige livsstil.

Da han boede alene, oplevede han, at det var svært at have principper. Det var dyrt at leve af økologiske og lokale råvarer og samtidigt undgå madspild, forklarer han.

- Når vi er fælles om det, er det nemmere at leve moderne og ansvarligt. Når vi spiser nede i køkkenet, er det overvejende vegetarisk, økologisk og lokalt. Og vi har nogle mennesker, der tænker over at holde CO2-aftrykket nede og sammensætte måltider ud fra årstiden.

Der er en hel del arbejdsstationer og mødelokaler i bygningen. Her er der opstået en hel del professionelle og kreative fællesskaber. Blandt andet har Morten Mortensen mødt en romanforfatter, som han sparrer med.

I arbejdet som selvstændig manuskriptforfatter oplever Morten Mortensen desuden, at de fælles frokoster er en rar tilføjelse til den ellers lidt ensomme hverdag.

- Jeg er freelancer og har en dagligdag, hvor jeg sidder alene og skriver eller holder virtuelle møder. Så da jeg ikke boede her, savnede jeg en form for social stimulans fra rigtige mennesker. Ikke bare dem, jeg sad og kiggede på i computerskærmen, forklarer han.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Er bekymret for de unge

Selvom den kollektive boform og livsstil har ændret hans liv til det bedre, har den alligevel været svær for Morten Mortensen helt at slutte fred med.

I mange år var det nemlig forbundet med en stor skam, at han var i midten af 30’erne uden at have råd til sin egen lejlighed.

- I starten var jeg lidt flov over at bo på den her måde, for det var jo meningen, at jeg skulle bo i et hus med en have. Jeg talte det også meget op, fordi jeg var så bange for, at folk tænkte, at jeg var en fiasko, forklarer han.

I det lille studio på godt 48 kvadratmeter, hvor Morten Mortensen bor, er alting enten fra storskrald eller noget, han har fået foræret fra sine naboer i bygningen.

Men samtidigt kan han mærke, at det gør ham bekymret, at boligsituationen i København lige nu betyder, at det som enlig er umuligt at få råd til en bolig.

- Jeg er usikker på, hvordan boligsituationen kommer til at se ud for unge mennesker i København om 10 eller 15 år. Hvis vi alle sammen skal have et hus med en have, grønne områder og gerne vil sørge for miljøet, så bliver der nødt til at være nogle alternative boformer, hvor noget af det her kan lade sig gøre, forklarer han.

Fremfor at se ned på co-living – som han både har oplevet ham selv og andre gøre – synes han, vi skal begynde at se på den kollektive boform som et innovativt alternativ til de mere traditionelle boformer i København.

- Normen behøver ikke være, at man skal investere i mursten. Her kan man bo side om side i alle aldre og få noget ud af sin nabo. Det synes jeg sgu da er spændende.

For ham skal der nu også en hel del til, før han kunne finde på at flytte for sig selv igen.

- Jeg har en forestilling om, at jeg alligevel bare kommer til at rende rundt og banke folk op på villavejene for at holde grillaftener, griner han.

Link kopieret!

Seneste nyt

Efter røveri: Cyklende mand efterlyses

Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En person er fredag aften, kort før midnat, blevet udsat for en røveri på Industrivej i Solrød.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi på X.

I den forbindelse bringer politiet en efterlysning.

- Vi søger en mand, ca. 60 år, som kom cyklende forbi samtidig og kortvarigt talte med forurettede. Ring 1-1-4 hvis du har oplysninger til sagen, skriver Midt- og Vestsjællands Politi.

Link kopieret!

Lidt lunere vejr i vente i dag

Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Er du allerede ved at være lidt træt af sne og frost, der er gode - okay bedre - nyheder på vej.

DMI oplyser til Ritzau, at lørdagen kommer til at byde på nogen til en del sol og mest tørt, men ud på eftermiddagen bliver det mere skyet.

Temperaturen vil mellem frysepunktet og 4 graders varme,

I aften og nat bliver det først skyet, men efterhånden tager et regnvejr over - og dermed bliver den sidste rest sne skyllet bord.

Link kopieret!

FCN besejrer topholdet AGF hjemme i Farum

Superligaens tophold AGF satte tre point til, da holdet fredag aften var på besøg på Right To Dream Park i Farum mod FC Nordsjælland.

Kampen endte 1-0 til hjemmeholdet, efter at Milan Iloski var først over en returbold i kampens overtid og scorede kampens afgørende mål.

FC Nordsjælland rykker med sejren op på fjerdepladsen og er kun ét point efter den førende trio bestående AGF,FC København og FC Midtjylland.

Link kopieret!

Topchef fik mere end tre millioner i fratrædelsesaftale

Arkivfoto. Hillerød Kommune.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da den tidligere topchef i Hillerød Kommune Lars Mørk i september fratrådte sin direktørstilling i kommunen, kunne han tage 3,3 millioner kroner med sig i fratrædelsesgave.

Det viser en aktindsigt Ekstra Bladet har fået. Ifølge Hillerød Kommune var fratrædelsen et udtryk for et ønske om "en ny profil" på posten.

Link kopieret!

Flere havarerede lastbiler: Motorvej var total spærret i mange timer

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Opdatering: Først efter midnat kunne Nordsjællands Politi meddele at Helsingør Motorvejen igen var åben for trafik.

- Men der er fortsat meget glat på hele motorvejen og flere steder holder der mørklagte køretøjer. Kør forsigtig, skrev vagtchefen på X kl. 00:31.

----

Helsingørmotorvejen spærres i sydgående retning mellem 7 Kokkedal og 10 Hørsholm S på grund af flere uheld på strækningen og det glatte føre, hvor flere busser er havareret.

Der er kødannelser på strækningen, og der forventes først normal trafik sidst på aftenen.

Klokken 21 lyder meldingen fra P4 Trafik, at motorvejen fortsat er spærret, indtil vejhjælp forsøger at få fjernet de lastbiler, som ikke kan komme over bakken.

De er endnu ingen tidshorisont for åbningen. Det forventes dog at være senere i aften.

Link kopieret!

Dansker hyldes på Empire State Building

Empire State Building lyser fredag op i rød-hvide farver. Det sker, efter at danske Victoria Kjær Theilvig tidligere på ugen vandt Miss Universe-konkurrencen. Det fremgår af bygningens hjemmeside.

Link kopieret!

Politi efterlyser 16-årig: Har du set Josefine?

Foto: Privat foto

Midt- og Vestsjællands Politi efterlyser fredag aften 16-årige Josefine, som er forsvundet fra sit bosted.

Politikredsen opfordrer samtidig til at man kontakter politiet via 114, hvis man ser hende.

"Vi vil gerne høre fra hende eller om hende", lyder det fra politiet.

Link kopieret!

Hurtigst udsolgt i Europa: Ironman i København slår rekord

Stephen Derrett fra Storbritannien kommer over målstregen som herrernes nummer 1 under Ironman Copenhagen i København søndag den 18. august 2024.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Ironman Copenhagen 2025 melder udsolgt og er den hurtigst udsolgte ironman-stævne i Europa i år.

Det fremgår af en pressemeddelelse fredag aften.

Her udtaler Jacob Nørgaard, som er landechef for Ironman Danmark, at "det er fantastisk, at vi allerede nu kan melde udsolgt til Ironman Copenhagen 2025".

- Interessen har været overvældende, og vi ser frem til at skabe en kæmpe fest i hjertet af København, siger han i pressemeddelelsen.

Ironman i København vil blive afholdt 17. august næste år. 3200 atleter fra mere end 78 lande har tilmeldt sig.

Det fremgår desuden af pressemeddelelsen, at Ironman Copenhagen 2025 er blevet udsolgt 165 dage hurtigere end 2024-udgaven.

/ritzau/

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google