Familie lod hjemløs kvinde flytte ind – nu er hun kommet på rette fode igen
Hjemme hos en familie på Østerbro er der hjerterum til flere end parrets egne to børn.
Der er én mindre at lave mad til i dag hjemme hos Jan Henriksen og hans familie på Østerbro.
Indtil for få dage siden havde familien, der består af to voksne og to børn, en 23-årig hjemløs kvinde boende i deres lejlighed.
Den unge kvinde boede hos familien i en svær periode af hendes liv. Da hun ankom, havde hun ikke et sted at bo, og hun kæmpede med at få hverdagen med psykisk sårbarhed til at hænge sammen. Men efter at have fået ro og støtte er kvinden kommet godt videre fra den midlertidige base på Østerbro.
- Det var en oplevelse, der gav noget til alle parter. Hun fik noget ud af det, og vi fik også noget ud af det som familie. Det gav os en indsigt i, hvad der sker ude i verden, og at der ikke skal så meget til for at hjælpe andre, fortæller Jan Henriksen til TV 2 Lorry.
Meldte sig som værtsfamilie
Han og kæresten Anja havde meldt sig som værtsfamilie hos Røde Kors, der lige nu kører kampagnen Hjem Til Alle, som forsøger at få værtsfamilier til at åbne deres hjem for en hjemløs i en periode.
- Det at se et andet menneske blomstre og blive glad for en lille smule støtte var det hele værd. Og nogle gange skal der ikke så meget til, siger Jan Henriksen.
Der findes en række offentlige tilbud til hjemløse. Men ifølge Røde Kors er det noget helt særligt, at hjemløse får lov til at bo sammen med en etableret familie i nogle måneder.
- Det er det, fordi der er nogle, der vil dig helt frivilligt, og de vælger at gøre det, uden at de får penge det, eller fordi de skal, men fordi de gerne vil lære dig at kende og hjælpe dig videre, siger Marie-Louise Gotholdt, national chef i Røde Kors, til TV 2 Lorry.
Antallet af unge hjemløse er svagt faldende
Langt de fleste unge hjemløse lever i hovedstaden. Men for første gang i flere år er antallet af unge hjemløse faldet.
I hovedstadsområdet er antallet af unge hjemløse mellem 18 og 29 år faldet de seneste to år fra 894 til 674. Til sammenligning er antallet på landsplan faldet fra 2.292 i 2017 til 1.928 i 2019, viser tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).
Lars Benjaminsen, seniorforsker hos VIVE, kalder det et beskedent fald.
- Der er stadigvæk et ret betydeligt problem med ungdomshjemløshed. Men der, hvor vi ser knækket, er typisk i kommuner, hvor man har arbejdet meget målrettet med at skaffe flere boliger til de her unge og har givet dem social støtte, siger han til TV 2 Lorry.
En stor gruppe af unge hjemløse er dem, der ofte kaldes for de usynlige hjemløse eller sofasovere. De udgør næsten 30 procent af alle de hjemløse.
Ifølge Røde Kors kommer mere end halvdelen af unge hjemløse under 23 år fra et middelklassehjem, hvor hverken mor eller far har et misbrug eller en psykisk sygdom.
Foto: TV 2 Kosmopol
- Det her er unge mennesker, der klarer sig ved at bo rundt omkring hos deres venner og går i det samme tøj som du og jeg, eller vores børn gør, fordi det er så vigtigt at man ikke fremstår som hjemløs, siger Marie-Louise Gotholdt.
Familie vil gerne tage ny hjemløs ind
Hjemme i lejligheden på Østerbro er Jan Henriksen og hans familie villige til at invitere endnu en ung hjemløs person ind i deres hjem.
Den 23-årige kvinde, som boede hos dem, har arbejdet sig op til at have et fuldtidsjob, og hendes behov for tæt kontakt med Jan og Anjas familie er blevet mindre.
- Vi kunne godt tænke os at få en ny ind næste år eller næste år igen. Men vi håber på, at hun vil være en del af vores liv fremadrettet, siger Jan Henriksen.
Den unge kvinde, som har boet hos familien, har ikke ønsket at lade sig interviewe til denne historie.