Fire dages arbejdsuge med samme løn: ”Vi har brug for at gøre noget radikalt”
Normalt har de fleste arbejdspladser en fem dages arbejdsuge, men hos Amnesty International Danmark har de kun fire. I Storbritannien afprøver virksomheder også en fire dages arbejdsugen med samme løn.
Fra fem til fire arbejdsdage på en almindelig arbejdsuge – og så til samme løn.
Det er nu virkeligheden hos Amnesty International Danmark. Hos den globale organisation, der arbejder for menneskerettigheder, har de nemlig indført en arbejdsuge på fire dage.
Det fortæller Vibe Klarup, der er generalsekretær for Amnesty International Danmark.
- Jeg oplever at mine kollegaer brænder for deres sag, men de er også i risiko for at brænde ud. Derfor har vi brug for at gøre noget radikalt, som gør, at vi kan passe på dem (medarbejderne, red.), og så de kan holde lang tid i deres arbejde, men også så de kan være effektive, siger Vibe Klarup.
Færre timer - strammere regler
Amnesty International Danmarks cirka 50 medarbejdere, der hver dag arbejder med voldsomme sager om menneskerettighedskrænkelser, arbejder nu færre timer om ugen, men får samme løn som før.
Hertil har organisationen indført en række strammere regler for hvordan, de går på arbejde. Eksempelvis har organisationen samstemt arbejdstid. Det vil sige nogle tider, hvor de er på arbejdspladsen sammen.
Derudover har de indført markant kortere møder, og så kan medarbejdere arbejde hjemmefra, men kun én dag om ugen.
Ifølge Vibe Karup har det gjort, at organisationens arbejdstid er effektiviseret betydeligt.
- Vi tror på, at det kan betale sig, fordi vi passer bedre på vores medarbejdere, og fordi vi kan se, at vi ikke er gået ned i produktivitet. Det er det, vi holder øje med. Trivsel og produktivitet, siger Vibe Karup.
Flere vil arbejde fire dage
I øjeblikket er et forsøg i gang i Storbritannien, hvor flere end 3000 ansatte hos 70 forskellige firmaer afprøver en fire dages arbejdsuge uden at gå ned i løn.
Ifølge en spørgeundersøgelse fra fagforbundet Djøf, er danskerne også begejstrede for modellen. 65 procent af de adspurgte medarbejdere og ledere vil gerne have en fire dages arbejdsuge.
En fire dages arbejdsuge kan have fordele. Det fortæller Janne Gleerup, der er arbejdslivsforsker ved Roskilde Universitet.
- Man har en hel fridag i et samfund, hvor alle andre primært er på arbejde, så man kan få et lille helle og en lomme til at prioritere nogle ting, som man ellers ikke kan, siger Janne Gleerup.
Opfordrer andre til at følge trop
Ifølge Janne Gleerup er der dog også ulemper ved arbejdsmodellen.
- Nogle kan opleve, at arbejdet bliver mere presset, hvis man skal nå det samme på kortere tid. Det kan være en anledning til noget stress og noget intensivering i arbejdet, som kan gå udover arbejdsmiljøet, siger Janne Gleerup og påpeger, at det er vigtigt ikke at komme hurtigt i gang, men godt i gang.
- Man (virksomhederne, red.) skal igennem nogle undersøgelser af, hvilken organisation de er, hvad de producerer, om det passer til en fire dages arbejdsuge, passer det med kunder, borgere og medarbejdernes behov.
Hos Amnesty International Danmark opfordrer de dog andre arbejdspladser til at teste modellen for en arbejdsuge med fire arbejdsdage.
- De vil blive overrasket over, hvad det kan gøre for kollegaskabet, at man går i gang med en fire dages arbejdsuge, siger Vibe Karup.