Første ”refugium” for truet art bygges i Københavns Havn
Et nyt åleprojekt med 800 tons grus blev i dag skudt i gang. Formålet er at skabe flere levesteder for ålen, der er truet og i voldsom tilbagegang i Danmark.
Mandag blev enorme maskiner taget i brug i Københavns Havn for at forbedre vilkårene for et lille liv.
By & Havn har nemlig i samarbejde med Verdensnaturfonden skudt et stort projekt i gang, der skal skabe bedre vilkår for ålen i Københavns Sydhavn.
De små ål bliver kaldt glasål, og dem er der kun 0,6 procent tilbage af sammenlignet med bestanden i 1980'erne.
Derfor vil man passe ekstra godt på dem, der stadig er her.
- Bestanden er faldet vildt meget over de sidste årtier. Vi vil derfor gerne hjælp denne her art ved at genetablere noget habitat, som er rigtig godt for ålebestanden, fortæller Henrike Semmler Lé, der er havbiolog hos Verdensnaturfonden, til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Åleprojektet koster omkring to millioner kroner, og de godt 800 tons ålegrus, der mandag blev lagt på bunden ved Teglværkshavn i Københavns Havn, skal gøre livet lettere for den truede ål.
- Stenene er i gennemsnit på mellem 16 og 32 millimeter i diameter. Det er lige præcis den her størrelse, som er perfekt til, at små ål kan kravle ind i dem og gemme sig, siger Henrike Semmler Lé.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rekreativ havn
Generelt bliver der gjort flere ting for biodiversiteten i havnen i disse år. Tilbage i 2022 kom fiskebørnehave nummer 100 i vandet - et stålbur, der beskytter de små fisk mod de større rovdyr.
Og nu er det så ålen, der skal have bedre levevilkår.
(Artiklen fortsætter efter boksen.)
- Det er i høj grad en rekreativ havn, og faktisk har vi et ret fint miljø i havnen, og derfor er det et oplagt sted at arbejde med at forbedre vilkårene for ålene, fortæller Anne Skovbro, der er administrerende direktør hos By & Havn.
Hvis resultaterne er gode, kan projektet meget vel blive bredt ud.
- Det er muligt, at vi også kommer til at se på at placere noget ålegrus andre steder i havnen og ikke kun her i Sydhavnen, slutter Anne Skovbro.