For 500 år siden fandt en stor hekseskandale sted i København
Det vrimler med hekse til Halloween. For flere hundrede år siden troede vi på dem.
Heksefrygten har siddet i os siden 1500-tallet.
En heks kunne gøre dig syg. Hun kunne gøre dine husdyr syge. Hun kunne få dine ting til at forsvinde, endda gøre dig impotent. Eller skabe en voldsom storm.
- Hvis en kvinde bandede af dig og sagde: 'Du skal få en fandens færd for det her', og du så noget tid senere blev syg, så var det nok fordi, at hun var heks, forklarer Niels Juul, journalist og historisk formidler:
- Det så man rigtig mange eksempler på.
I denne tid vrimler det med hekse i gadebilledet, når danske børn på amerikansk vis klæder sig ud som det, vi er bange for.
Selve udklædningen har historisk ikke været en del af fejringen af Allehelgensaften, fortæller Niels Juul. Man mente desuden ikke at kunne se på en heks, at hun var heks - det var det, der var så skræmmende.
Men uhyggen har været en del af traditionen i århundreder, da man mente, at der denne aften var en særlig, overnaturlig aktivitet.
- Det var denne aften, at de onde ånder havde magt. Så man blev derhjemme og tændte lys, siger han.
Foruden hekse var man dengang enormt bange for elverfolk i skoven, som gjorde dig sindssyg, lygtemænd ved mosen, der lokkede dig ud i vandet, marerne, der gav dig onde drømme, og nisser, der lavede ravage.
- Der var mange ting, man skulle passe på, især når det blev mørkt. Når mørket kom, dukkede alle de her væsener op, og dem var man meget bange for, siger Niels Juul.
En voldsom heksestorm
Hekse har spillet en særlig rolle i København. I slutningen af 1580'erne var hovedstaden omdrejningspunkt for en stor hekseskandale, fortæller Niels Juul.
Dengang skulle Christian den 4.'s storesøster Anna giftes med den skotske konge. Hun sejlede afsted mod Skotland på et skib, da der udbrød en voldsom storm, og hun måtte opgive at komme frem.
- Det var en fæl ydmygelse for den adelsmand, der skulle føre hende derhen. Det var jo admiralen over alle admiraler her i Danmark, siger Niels Juul:
- Det var ikke så godt.
Admiralen tænkte, at enten var der noget galt med hans skib, eller også var der hekse på spil, fortæller Niels Juul.
Admiralen gik med den sidste forklaring.
- Hekse var jo hele tiden ude på at genere ordentlige, kristne folk og kongen, siger han.
Djævelens Moder
Pilen pegede hurtigt på en kvinde ved navn Ane Koldings, der blev kaldt Djævelens Moder.
Hun sad fanget i en gammel munkecelle i det kloster, der engang lå på Gråbrødre Torv i København.
- Aftenen før, hun skulle brændes, blev hun spurgt, hvad hun vidste om den storm. Og der bekendte hun, at hun kendte til stormen, siger Niels Juul.
Djævelens Moder fortalte, at det var ingen ringere end Københavns borgmester og hans kone, der stod bag stormen.
- Hun fortalte, at der var en hel samling af hekse, som blev ledt af borgmesteren og hans kone, som havde sagt nogle magiske remser, siger Niels Juul.
Enhver heks har en usynlig hjælpedjævel, og dem havde de sendt ud på havet i små krukker.
Hjælpedjævlene klæbede sig fast til skibet, rokkede det fra side til side og fremtryllede den voldsomme storm.
Omkring 13 københavnske hekse blev dømt og brændt én efter én for deres medvirken til stormen.
En lignende retsforfølgelse fandt samtidig sted i Skotland, hvor omkring 70 personer tilstod at have været en del af sammensværgelsen.